ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

σταυρόλεξο-για-δυνατούς-λύτες-τα-ακτο-92030

Το πρωτόκολλο περιορισμού επιβατών λόγω κορονοϊού προκαλεί προβλήματα στις Β. Σποράδες – Η εναλλακτική πρόταση που βλέπει το υπουργείο

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η μετακίνηση των κατοίκων των νησιών των Βορείων Σποράδων προς τον Βόλο, λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των επιβατών που μπορεί να μεταφέρει κάθε πλοίο, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, που ίσχυαν οι περιορισμοί, δρομολόγια εκτελούσε το Express Σκιάθος, το οποίο λόγω των περιορισμών του COVID – 19 μπορούσε να εξυπηρετήσει το ανώτερο μέχρι 100 επιβάτες.

Από την περασμένη όμως Δευτέρα στη γραμμή Βόλος – Β. Σποράδες επαναδρομολογήθηκε το πλοίο Πρωτέας, το οποίο με το πλαφόν που έχει μπει και με βάση το πρωτόκολλο μπορεί να μεταφέρει μέχρι 57 επιβάτες. Η συρρίκνωση έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί νησιώτες που ήθελαν να ταξιδέψουν προς τον Βόλο να μείνουν εκτός. Για δύο μάλιστα ασθενείς τις δύο τελευταίες μέρες επιστρατεύθηκε η λύση των διακομιδών με ιδιωτικά πλωτά μέσα, προκειμένου να μη διατρέξει κίνδυνο η υγεία τους.

Οι δήμαρχοι, έχοντας εντοπίσει εγκαίρως το πρόβλημα που θα προκληθεί, πρότειναν αρχικά να διερευνηθεί αν υπάρχει η δυνατότητα να δρομολογηθεί και δεύτερο πλοίο, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο μέχρι τέλος του μήνα που και πάλι θα γίνει διαγωνισμός για την επιδοτούμενη γραμμή Βόλος – Β. Σποράδες.

Εναλλακτικά οι δήμαρχοι των Β. Σποράδων ζήτησαν δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον να υπάρξει πρωινό δρομολόγιο από τα νησιά προς τον Βόλο και ένα δρομολόγιο προς Μαντούδι Ευβοίας, ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Αντίστοιχο αίτημα το οποίο επίσης έθεσε στο υπουργείο Ναυτιλίας η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπέλου Στ. Περίσση, ο διευθυντής συγκοινωνιακού έργου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επικοινώνησε με τους δημάρχους και τους διαβεβαίωσε για την αποδοχή του αιτήματός τους από τον υπουργό. Οι αιρετοί των νησιών μετά απ’ αυτό περιμένουν την υλοποίηση της δέσμευσης.

Σημειώνεται επίσης πως ο Πρωτέας εκτελεί προς τις Β. Σποράδες έξι δρομολόγια την εβδομάδα, ενώ επίσης θα εκτελεί και δρομολόγιο προς Μαντούδι Εύβοιας.

Το Εξπρές Σκιάθος αντίστοιχα εκτελούσε δρομολόγια τρεις φορές την εβδομάδα προς τις Βόρειες Σποράδες. «Τριακόσιους επιβάτες αθροιστικά μπορούσε να μεταφέρει το προηγούμενο καράβι, 300 επιβάτες μεταφέρει και αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Περίσσης.

«Το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι πολύπλοκο. Προβλήματα δεν ανέκυψαν ξαφνικά. Ήταν αναμενόμενο με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας να διαμορφώνονται διαφορετικά δεδομένα. Σκοπός είναι να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα συμβάλλουν ώστε οι επιβάτες να εξυπηρετούνται», επισήμανε επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου.

«Υπάρχει πρόβλημα» παρατήρησε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας. «Πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα εξυπηρετεί όλες τις πλευρές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου