ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Ελλιπή» χαρακτηρίζει η Περιφέρεια τη μελέτη του Παιδικού Σταθμού Σκιάθου

ελλιπή-χαρακτηρίζει-η-περιφέρεια-τ-123212

O δήμος δεν παρέλαβε το έργο κάνοντας λόγο για προβλήματα στην υγρομόνωση του κτιρίου

«Ελλιπή» χαρακτηρίζει με σχετική ανακοίνωση τη μελέτη του παιδικού σταθμού της Σκιάθου η Περιφέρεια Θεσσαλίας, απαντώντας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δήμος Σκιάθου, σχετικά με «την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του ανακαινισμένου Παιδικού Σταθμού και την άρνηση της Δημοτικής Αρχής μέσω του αρμόδιου Δημοτικού Συμβούλου παραλαβής του έργου από τον ανάδοχο, γιατί παρατηρήθηκαν προβλήματα στην υγρομόνωση του κτιρίου».

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπογραμμίζεται ότι «χωρίς καμία διάθεση ανάθεσης των ευθυνών σε άλλους, ότι οι εργασίες ανακαίνισης της εν λόγω σχολικής μονάδας έγιναν με αυστηρή τήρηση των όσων προέβλεπε η μελέτη του έργου, την οποία συνέταξαν και υπέγραψαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σκιάθου, θεωρήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου και όπως αποδείχθηκε ήταν ελλιπέστατη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, για την μελέτη του έργου, δεν είχαν ποτέ καμία ευθύνη».

Το έργο εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, ανέλαβε να εκτελέσει το έργο μέσω προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Σκιάθου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, «λόγω μη Διαχειριστική επάρκειας της Υπηρεσίας του Δήμου, όπως αυτή ορίζεται από τη διακήρυξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 14-01-2015 με ημερομηνία περαίωσης τις 14- 5-2015, ωστόσο η έναρξη των εργασιών επετράπη στις 3-4- 2015 λόγω χρήσης του κτιρίου από το Δήμο Σκιάθου και οι οποίες εργασίες έγιναν σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η μελέτη» υπογραμμίζεται από την Περιφέρεια.

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας υπογραμμίζεται ότι «κατόπιν συντάξεως Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό και ασφαλές, αυξήθηκαν στο μέτρο του δυνατού οι ποσότητες που αφορούσαν την αποκατάσταση των παραπάνω βλαβών, χωρίς ωστόσο να δύναται να γίνει ολική αποκατάσταση με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό.

Επιπρόσθετα, και προκειμένου το κτίριο να δοθεί άμεσα προς χρήση, εγκρίθηκε Νέα Εργασία τοποθέτησης ψευδοροφής, με σύμφωνη γνώμη τόσο του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Εργων ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων, όσο και της Ειδικής Υπηρεσίας διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

«Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η εγκεκριμένη μελέτη ήταν ελλιπής ως προς τις ποσότητες που απαιτούνταν για την πλήρη αποκατάσταση των παραπάνω βλαβών. Επιπλέον δεν προβλεπόταν χρωματισμοί εκτός του κτιρίου και υπάρχει εκτεταμένη φθορά λόγω παλαιών υγρασιών στο φέροντα οργανισμό και στη τοιχοποιία πλήρωσης του κτιρίου. Η Δ.Τ.Ε (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων) συνέταξε προϋπολογισμό κόστους εργασιών (ύψους 120.000,00 €) που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση των ανωτέρω και για τα οποία φέρει την ευθύνη αποκλειστικά και μόνο η μελέτη του έργου ηοποία όπως αποδείχθηκε δεν αντιμετώπιζε το σύνολο των προβλημάτων» επισημαίνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «δεν διατυπώθηκαν επιφυλάξεις εκ μέρους του Δήμου Σκιάθου όταν έγιναν δοκιμές σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα της υγρομόνωσης άλλα και όλων των πραγματοποιηθησών εργασιών μακροσκοπικά. Ακολούθως η ΔΤΕ (Διεύθυνση Τεχνικών Εργων) απέστειλε Σχέδιο Πρωτοκόλλου Διοικητικής Παραλαβής στο Δήμο Σκιάθου προς υπογραφή, το οποίο δεν επεστράφη έως και σήμερα χωρίς άλλη ενημέρωση – επισήμανση σε ότι αφορά το έργο. Ο Ανάδοχος ουδέποτε έλαβε έγγραφο από το Δήμο Σκιάθου (κάτι που άλλωστε δεν προβλέπεται διότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του λόγω προγραμματικής σύμβασης) περί αποκατάστασης βλαβών. Επίσης, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ο προϋπολογισμός κόστους εργασιών που απαιτούνται για την επιπροσθέτως και πλήρη αποκατάσταση ζητήθηκε από τον κ. Αντιδήμαρχο, προκειμένου να τον εντάξει στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου