ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διάκριση νεαρής από τη Σκιάθο

διάκριση-νεαρής-από-τη-σκιάθο-517827

Πολύ σημαντικά δεδομένα σε σχέση με την άγνωστη αντιοξειδωτική δράση εκχυλισμάτων ελαιοτριβείων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων, φέρνει στο φως η επιστημονική εργασία που εκπόνησε μια νεαρή Σκιαθίτισσα, η 23χρονη Κωνσταντίνα Κρεατσούλη, αποσπώντας το τρίτο βραβείο σε διεθνή διοργάνωση.

Η νεαρή Σκιαθίτισσα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπόνησε μια ενδιαφέρουσα εργασία, η οποία αξιολογήθηκε από δωδεκαμελή επιτροπή, αποσπώντας σημαντική διάκριση.

Οπως εξηγεί η Κωνσταντίνα, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, στο πλαίσιο της ερευνητικής της εργασίας, απομόνωσε ορισμένα εκχυλίσματα από υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων, τα οποία έλαβαν την μορφή σκόνης με ειδικές τεχνικές που εφαρμόστηκαν από το ΤΕΙ Λάρισας, οι οποίες τέθηκαν κατόπιν στο μικροσκόπιο, προκειμένου να διαπιστωθεί η αντιοξειδωτική τους δράση.

«Αυτό σημαίνει, εξηγεί η ίδια, ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως συντηρητικά τροφίμων αλλά και ως συμπληρώματα διατροφής, με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό». Τα παραπάνω στοιχεία εντοπίστηκαν σε δύο από το σύνολο δώδεκα εκχυλισμάτων ελαιοτριβείων που απομονώθηκαν, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για νέο κύκλο ερευνών πάνω στο πεδίο της διατροφής.

Η εργασία της μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Καθ. Δημητρίου Κουρέτα και του Λέκτορα κ. Δημητρίου Στάγκου από το ίδιο Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Η εν λόγω εργασία πραγματοποιήθηκε και σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας, που αποτελούνταν από τον Επίκουρο Καθ. Μηχανικής Τροφίμων Κων/νο Πετρωτό, τους σπουδαστές Ιωάννη Ματσούκα, Γεώργιο Κεφαλάκη, Χρήστο Μαντά και τους συνεργάτες του Εργαστηρίου Δρ. Άκη Φιλίντα και Πασχάλη Γκουτσίδη.

Η συγκεκριμένη επιστημονική εργασία που παρουσίασε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό μορφή πόστερ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας, απέσπασε την τρίτη θέση, εν μέσω πολλών συμμετοχών. Στο συνέδριο συμμετείχαν 180 σύνεδροι από 39 χώρες διεθνώς που παρουσίασαν συνολικά 155 εργασίες σε θέματα που άπτονται των σύγχρονων εξελίξεων στη Μηχανική των Αγροτικών Βιομηχανιών και των Βιομηχανιών Τροφίμων.

Τίτλος του μεταπτυχιακού το οποίο εκπονεί στο μεταξύ, η διακριθείσα μεταπτυχιακή φοιτήτρια είναι «Εφαρμογές μοριακής βιολογίας, μοριακής γενετικής και διαγνωστικοί δείκτες» και όπως μαρτυρά ο τίτλος, διεισδύει ακόμη περισσότερο στις πρώτες ύλες που περιέχονται στα τρόφιμα. Εξίσου ενδιαφέρον είναι παράλληλα το πεδίο της μοριακής γενετικής, μέσω του οποίου «μπορούν να διαγνωστούν διάφορες ασθένειες, με βάση τους καρκινικούς δείκτες που εντοπίζονται στο αίμα ή σε διάφορα άλλα υγρά του σώματος, και έχουμε βρει ότι είναι αξιόπιστοι», εξηγεί η μεταπτυχιακή Σκιαθίτισσα φοιτήτρια.

Ονειρο της νεότερης κόρης του Γιώργου και της Βούλας Κρεατσούλη, η οποία τιμήθηκε, σημειωτέον, και από το Δήμαρχο Σκιάθου, Νίκο Πλωμαρίτη, είναι να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά πάνω στο πεδίο των σπουδών της, παραμένοντας στον τόπο καταγωγής της, τη Σκιάθο, τον οποία υπεραγαπά. Η διάκριση που απέσπασε ήταν «ευχάριστη έκπληξη» για την ίδια, ενώ δηλώνει «πανευτυχής», διότι της δόθηκε η ευκαιρία να εμβαθύνει ερευνητικά πάνω σε ένα νέο επιστημονικό πεδίο, με πολύ ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου