Ενεργειακή αναβάθμιση επιπλέον 29 κτιρίων

Τελευταία ενημέρωση: 2021-08-23, 05:55:39
Κώστας Αγοραστός: «Αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, μειώνουμε τους ρύπους, περιορίζουμε την κατανάλωση ενέργειας»
Ενεργειακή αναβάθμιση επιπλέον 29 κτιρίων

Με χρηματοδότηση 24,2 εκατ. από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020

Στην ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά 83 δημοσίων κτιρίων, με χρηματοδότηση 69,7 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, οδηγεί το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος παλιών και ενεργοβόρων κτιρίων και την απόδοση σύγχρονων, λειτουργικών και φιλικών για το περιβάλλον δημόσιων υποδομών.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, 29 νέων έργων ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης δημοσίων κτιρίων στη Θεσσαλία, συνολικού προϋπολογισμού 24,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 54 ενεργειακές αναβαθμίσεις, συνολικού προϋπολογισμού 45,4 εκατομμύριων ευρώ.

Ανάμεσα στα κτίρια που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά περιλαμβάνονται τα Γυμνάσια Αργαλαστής, Μηλεών,

Σκιάθου και Γλώσσας Σκοπέλου, το δημαρχείο Σκοπέλου και το κτιρίο του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

 

Τα 29 νέα έργα

Συγκεκριμένα, εντάσσονται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Ενίσχυση της Ενεργειακής Απόδοσης των δημοσίων κτιρίων στη Θεσσαλία», 29 έργα συνολικού προϋπολογισμού 24.270.893 ευρώ.

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία, με σκοπό την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Επιπλέον, στοχεύουν στην αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, με τα κτίρια του Δημόσιου Τομέα να αποτελούν παράδειγμα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση είναι η 4η κατά σειρά Πρόσκληση του Προγράμματος με αντικείμενο την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων. Στο πλαίσιο των τριών προηγουμένων Προσκλήσεων εντάχθηκαν 54 έργα συνολικού προϋπολογισμού 45,4 εκ. €, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σήμερα σε φάση υλοποίησης. Επομένως, και με τις παρούσες εντάξεις ο συνολικός αριθμός των έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014 – 2020 ανέρχεται σε 83 και ο προϋπολογισμός τους σε 69.710.293,20 €.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση τους αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοσίων κτιρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με σύμμαχο τη φύση χρηματοδοτεί την αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων βελτιώνοντας το ενεργειακό τους αποτύπωμα» δηλώνει ο κ. Αγοραστός.

«Εχουμε σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων και με στρατηγικό σχεδιασμό, συνεργασίες, συνέργειες και προγραμματισμό αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για τον εκσυγχρονισμό ακόμη 29 δημοσίων και δημοτικών κτιρίων. αναβαθμίζουμε σχολεία κάθε βαθμίδας, νοσοκομεία, δημαρχεία, κτίρια επιμελητηρίων και δικαστικά μέγαρα.

Αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, μειώνουμε τους ρύπους, περιορίζουμε την κατανάλωση ενέργειας. Τα «πράσινα» κτίρια είναι έργα ουσίας, με σημαντικά οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία. Το βραβευμένο, στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποδίδει σύγχρονα κτίρια με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και βελτιώνει τις συνθήκες λειτουργίας των υποδομών του δημοσίου τομέα» προσθέτει.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
6
=