ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Κτηματολόγιο Βόλου: Πώς συνεχίζεται και τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες;

κτηματολόγιο-βόλου-πώς-συνεχίζεται-κ-540353

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού,

[email protected]

Μεγάλο μπέρδεμα προκύπτει με το κτηματολόγιο στον Βόλο, μετά την έναρξη κτηματογράφησης νέων περιοχών του Δήμου Βόλου το 2019 και πολλοί ιδιοκτήτες ανησυχούν και αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν για μη χάσουν τα ακίνητα, που δήλωσαν πριν από χρόνια στο κτηματολόγιο. Ετσι τον τελευταίο καιρό πολλοί Βολιώτες απευθύνονται σε συμβολαιογράφους, μηχανικούς αλλά και στο Γραφείο Κτηματογράφησης Βόλου για να πληροφορηθούν τι γίνεται με την ιδιοκτησία τους. Πολλοί μάλιστα μετά από την πάροδο 10 χρόνων, πιστεύουν ότι δεν το δήλωσαν και φοβούνται μήπως χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη το ακίνητό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Κτηματολόγιο περίπου 180.000 δικαιώματα δηλώθηκαν στον προ Καλλικρατικό Δήμο Βόλου και 500 ακίνητα περίπου δεν έχουν δηλωθεί, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους αγνόησαν την υποχρέωσή τους για δήλωση στο κτηματολόγιο, είτε γιατί ανήκουν σε ομογενείς, που δεν πληροφορηθήκαν την διαδικασία. Ωστόσο, παραμένει η εκκρεμότητα για τα αδήλωτα ακίνητα, ενώ για τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί συνεχίζεται η διαδικασία με τη β’ φάση της κτηματογράφησης.

Πότε θα συνεχίσει η β’ φάση κτηματογράφησης του Βόλου;

Ηδη, ο αρμόδιος μελετητής της περιοχής έχει παραδώσει τα κτηματολογικά δεδομένα, με βάση τις δηλώσεις ιδιοκτησίας που έχουν υποβληθεί από το 2008 μέχρι σήμερα από τους ιδιοκτήτες και ο Οργανισμός Κτηματολογίου τα ελέγχει, προκειμένου να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα λάθη και να μην ταλαιπωρηθεί στο μέλλον ο πολίτης. Εφόσον τα παραδοτέα κριθούν αποδεκτά από το Κτηματολόγιο, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της προανάρτησης, που προβλέπεται να γίνει μετά τον Μάιο.

Τι περιλαμβάνει η β’ φάση κτηματογράφησης του Βόλου;

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του αρμόδιου φορέα, θα ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:

1ον. Διαδικασία της προανάρτησης για 45 μέρες Μέσω της προανάρτησης, που θα λάβει χώρα, στο πρώτο εξάμηνο του 2019, θα ενημερωθούν οι δικαιούχοι, για το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δηλώσεών τους, με σκοπό τη συμπλήρωση στοιχείων της κτηματολογικής βάσης και τη διόρθωση τυχόν σφαλμάτων, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των αιτήσεων διόρθωσης και των ενστάσεων που θα υποβληθούν κατά την ανάρτηση. Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxis, οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία περιγραφής του ακινήτου, αλλά και τα προσωπικά τους στοιχεία. Στόχος της προανάρτησης, που θα διαρκέσει 45 μέρες, είναι κυρίως να ενημερωθούν τα στοιχεία των ιδιοκτητών, τα οποία πιθανόν να έχουν αλλάξει μέσα στα 10 χρόνια που πέρασαν καθώς και επιβεβαιωθούν τα ακριβή στοιχεία των ακινήτων (ποσοστό ιδιοκτησίας, αριθμός συμβολαίου κ.ά.).

2ον. Διαδικασία ανάρτησης Μετά από 4 μήνες από το πέρας της διαδικασίας της προανάρτησης, ακολουθεί η διαδικασία της ανάρτησης. Κατά τη διαδικασία της ανάρτησης, οι πολίτες που υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας θα παραλάβουν έντυπα με τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δηλώσεών τους, ώστε να ελέγξουν για μια ακόμη φορά, να επιβεβαιώσουν και να διορθώσουν τα τυχόν λάθη. Στην ανάρτηση συμμετέχουν όσοι έχουν υποβάλει δήλωση, όμως και οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον. Η ανάρτηση των κτηματολογικών θα γίνει στο Γραφείο Κτηματογράφησης για συγκεκριμένο διάστημα.

3ον. Λειτουργία Κτηματολογίου για τον Βόλο το 2020 Μετά την αναμόρφωση των κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τι ακριβώς θα κάνουμε στην προανάρτηση και πόσο θα διαρκέσει;

Η προανάρτηση είναι μια νέα διαδικασία, η οποία θα γίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ και θα διαρκέσει 45 μέρες. Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου και συγκεκριμένα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr, με χρήση των κωδικών του Taxisnet θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να ενημερωθούν σχετικά με το πώς δήλωσαν τα δικαιώματά τους και πως αυτά καταχωρήθηκαν από τον υπεύθυνο ανάδοχο του έργου (μελετητή). Μ΄ αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες απλά και χωρίς κάποιο κόστος, θα έχουν τη δυνατότητα, να επιβεβαιώσουν την πληροφορία και να υποδείξουν για διόρθωση τυχόν σφαλμάτων, που εντοπίζονται μετά την καταχώρηση των στοιχείων.

Αν διαπιστώσω λάθος τι θα πρέπει να κάνω;

Εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη στις εγγραφές των ακινήτων, οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων, μέσα στην προθεσμία45 ημερών, με κατάθεση στο κεντρικό γραφείο Κτηματογράφησης Βόλου ή αποστέλλοντας ηλεκτρονικά την αίτηση σε email, που θα ανακοινωθεί έγκαιρα. Εφόσον τα έγγραφα που πιστοποιούν την αιτούμενη διόρθωση έχουν προσκομιστεί με την δήλωση δεν απαιτείται συνημμένο στην αίτηση έγγραφο. Αν όμως η αίτηση επανεξέτασης στοιχείων αφορά π.χ. αλλαγή αστυνομικής ταυτότητας, θα πρέπει μαζί με την αίτηση να συνυποβληθεί και το αντίγραφο της νέας αστυνομικής ταυτότητας. Οπότε ο δικαιούχος μπορεί να σκανάρει την ταυτότητά του και μαζί με την αίτηση επανεξέτασης να τα αποστείλει με e-mailή να τα καταθέσει στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Σε περίπτωση που δεν «βρω» λάθος τι πρέπει να κάνω;

Αν συμφωνείτε με τα στοιχεία της προανάρτησης δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.

Εγώ θέλω να δω αν ο συνιδιοκτήτης ενός ακινήτου μου δήλωσε σωστά το μερίδιό του. Μπορώ;

Οχι. Κατά τη διαδικασία της προανάρτησης ελέγχουμε ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, χωρίς να έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία τρίτου.

Δεν θυμάμαι αν έχω υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο για την ιδιοκτησία μου στον Δήμο Βόλου. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης, με την ταυτότητα και το Α.Φ.Μ. σας. Οι υπάλληλοι του γραφείου, θα σας ενημερώσουν αν κάνατε δήλωση και θα σας δώσουν το αποδεικτικό της δήλωσης σας. Για να μην ταλαιπωρείστε όμως, μπορείτε να περιμένετε την προανάρτηση και όταν ξεκινήσει η διαδικασία, να ελέγξετε με χρήση των κωδικών Taxisnet μέσα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», αν το δικαίωμά σας επί του ακινήτου, έχει συμπεριληφθεί στην ηλεκτρονική προανάρτηση. Στην περίπτωση που «βρείτε» την εγγραφή του ακινήτου σας, ελέγχετε όλα τα στοιχεία αν έχουν περαστεί σωστά και είστε εντάξει. Σε περίπτωση όμως, που δεν βρείτε στοιχεία που αφορούν το δικαίωμά σας στην ηλεκτρονική προανάρτηση, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης για να ενημερωθείτε. Υπάρχει περίπτωση το δικαίωμά σας να το έχετε δηλώσει αλλά να έχει απορριφθεί οπότε πρέπει να σας δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

Είμαι σίγουρος ότι ΔΕΝ ΕΧΩ υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας για τον Βόλο. Μπορώ να υποβάλω σήμερα δήλωση;

Οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα δήλωση έχουν ακόμα τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση και μετά την προανάρτηση και έως την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον. Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης είτε ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr μέσω της εφαρμογής Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Θα πρέπει να σημειωθεί, πως κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αποκτά δικαίωμα επί ακινήτου πρέπει να κάνει δήλωση στο Κτηματολόγιο, ανεξαρτήτως από το εάν το δικαίωμα αυτό έχει δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο. Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δενπραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες νέες προθεσμίες θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Εγώ δήλωσα το 2008 την ψιλή κυριότητα και ο πατέρας μου την επικαρπία. Ο πατέρας μου όμως απεβίωσε. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να υποβάλετε συμπληρωματική αίτηση, καταθέτοντας την ληξιαρχική πράξη θανάτου του πατέρα σας, για να εμφανιστείτε στον κτηματολογικό πίνακα, με πλήρη κυριότητα.

Τι λάθη διορθώνουμε κατά την προανάρτηση;

Διορθώνουμε τα προφανή λάθη (λ.χ. ορθογραφικά) ή απλές αλλαγές (λ.χ. μια διεύθυνση, ένα email, ένα τηλέφωνο). Σε περίπτωση που έχει γίνει αλλαγή ταυτότητας ή έχει αλλάξει το ποσοστό της ιδιοκτησίας, τότε θα πρέπει να γίνει αίτηση διόρθωση εντός της προθεσμίας της προανάρτησης καταθέτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των πολιτών στην προανάρτηση;

Οχι, δεν είναι υποχρεωτική ησυμμετοχή στη διαδικασία της προανάρτησης, καλό όμως είναι να γίνει ένας έλεγχος για να αποφευχθεί μελλοντική ταλαιπωρία.

Εγώ θέλω να ελέγξω τη δήλωση του διπλανού ιδιοκτήτη, γιατί θέλει να μου καταπατήσει έκταση. Πώς θα το πληροφορηθώ;

Κατά την διαδικασία της προανάρτησης «τσεκάρουμε» μόνο τα στοιχεία της δικής μας ιδιοκτησίας και δεν μπορούμενα δούμετυχόν «επικαλύψεις» (διεκδικήσεις άλλων), ούτε να υποβάλουμε ενστάσεις. Το δικαίωμα αυτό, δίνεται μόνο κατά τη διαδικασία της ανάρτησης, η οποία θα ξεκινήσει τέσσερις μήνες μετά το τέλος της προανάρτησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου