ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Κτηματολόγιο Μαγνησίας: Σε ποιες περιοχές ξεκινά και πώς δηλώνουμε τα ακίνητά μας

κτηματολόγιο-μαγνησίας-σε-ποιες-περι-593480

Της Γραμματής Μπακλατσή,

Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού

[email protected]

Ξεκινά σήμερα Τρίτη 12 Μαρτίου το Κτηματολόγιο στις υπόλοιπες περιοχές της Μαγνησίας και των Βορείων Σποράδων. Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν γίνει δηλώσεις ιδιοκτησίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στον πρώην Δήμο Βόλου, καθώς και σε ένα τμήμα του Πηλίου, ενώ έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στη Νέα Αγχίαλο, στη Σκιάθο και στην Αλόννησο. Οι νέες περιοχές στο υπόλοιπο της Μαγνησίας, για τις οποίες γίνεται το κτηματολόγιο τώρα, είναι χωρισμένες σε δύο μελέτες. Γι’ αυτό τον λόγο, οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά, για να καταλάβουν σε ποιους προκαποδιστριακούς Ο.Τ.Α. και Δημοτικές Ενότητες της Μαγνησίας γίνεται τώρα κτηματογράφηση, τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν, καθώς και μέχρι πότε πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας τους.

 • Σε ποιες περιοχές ξεκινούν οι δηλώσεις 12 Μαρτίου και λήγουν 12 Ιουνίου 2019;

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες των Δήμων:

ΒΟΛΟΥ: Γλαφυρές, Σέσκλο, Αϊδίνι, Μικροθήβες

ΑΛΜΥΡΟΥ: Αλμυρός, Ευξεινούπολη, Ανθότοπος, Κοκκωτοί, Κρόκιο, Κωφοί, Πλάτανος, Φυλάκη, Ανάβρα, Αγιοι Θεόδωροι, Αχίλλειο, Πτελεός, Σούρπη, Αγία Τριάδα, Άγιος Ιωάννης, Αμαλιάπολη, Βρύναινα, Δρυμώνας

ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ: Κανάλια, Κερασιά, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Κεραμίδι, Βελεστίνο, Άγιος Γεώργιος Φερών, Αερινό, Μικρό Περιβολάκι, Περίβλεπτο

ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ: Αργαλαστή, Μετόχι, Λαύκος, Μηλίνα, Προμύρι, Τρίκερι

ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Σκόπελος, Γλώσσα, Κλήμα.

Προσοχή! Η προθεσµία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 12 Ιουνίου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 12 Σεπτεµβρίου για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό ∆ηµόσιο.

 • Σε ποιες περιοχές ξεκινούν οι δηλώσεις 13 Μαρτίου και λήγουν 13 Ιουνίου 2019

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην κτηματική περιφέρεια των προκαποδιστριακών Δήμων και Κοινοτήτων, που σήμερα ανήκουν στον Δήμο Βόλου και είναι οι εξής:

 1. ΙΩΛΚΟΥ (πρώην κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου)
 2. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
 3. ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ
 4. ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ
 5. ΑΓΡΙΑΣ
 6. ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΙΑΣ
 7. ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ
 8. ΚΑΤΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ
 9. ΔΙΜΗΝΙΟΥ
 10. ΔΡΑΚΕΙΑΣ
 11. ΚΑΤΗΧΩΡΙΟΥ
 12. ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ
 13. ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ
 14. ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ
 • Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσετε;

1. Τίτλος ιδιοκτησίας ακινήτου σε απλή φωτοτυπία

2. Πιστοποιητικό μεταγραφής Υποθ/κείου

3. Τοπογραφικό διάγραμμα οικοπέδου (εφόσον υπάρχει, για τον σωστό εντοπισμό του ακινήτου στον χάρτη)

4. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας δικαιούχου

5. Αντίγραφο εγγράφου πιστοποίησης ΑΦΜ (εκκαθαριστικό, Ε9, λογ/μός ΔΕΗ κ.λπ.)

6. Επίσης ζητούνται και επιπλέον δικαιολογητικά όταν πρόκειται για ακίνητο από κληρονομιά, χρησικτησία κ.ά.

 • Δηλώνουμε μόνο τα χωράφια;

Όχι. Η δήλωση αφορά σε όλα τα ακίνητα (σπίτια/διαμερίσματα/αποθήκες/οικόπεδα/χωράφια κ.λπ.), είτε είναι εντός είτε είναι εκτός σχεδίου, είτε είναι αγροτικά είτε είναι αστικά.

 • Τι πληρώνω για να κάνω τη δήλωση;

α) Για τα οικόπεδα που είναι εντός των οικισμών όσα κτίσματα κι αν υπάρχουν μέσα (σπίτι – αποθήκες – γκαράζ κ.λπ.) καταβάλλεται το ποσό των 35 ευρώ. Για τις αποθήκες και τα γκαράζ στην περίπτωση που έχουν ξεχωριστό δικαίωμα (δηλαδή ποσοστό επί του οικοπέδου) πληρώνουμε 20 ευρώ.

β) Για τις εκτός σχεδίου αγροτικές περιοχές καταβάλλονται 35 ευρώ, για κάθε δικαίωμα.

Όμως τα φυσικά πρόσωπα, που δηλώνουν για τις αγροτικές περιοχές περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα (2Χ35= 70 ευρώ), ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

 • Πού μπορώ να απευθυνθώ για τη συμπλήρωση της δήλωσης;

Η δήλωση της ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο έχει ως βασικό της στοιχείο τον σωστό εντοπισμό του ακινήτου στον χάρτη καθώς και τον προσδιορισμό σε έκταση των κτισμάτων (νομίμων και αυθαιρέτων). Επομένως, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε αρμόδιο μηχανικό, που έχει την επιστημονική γνώση για να σας βοηθήσει αφενός μεν στον σωστό εντοπισμό του ακινήτου στον χάρτη κι αφετέρου στη σωστή συμπλήρωση της δήλωσης του κτηματολογίου με τα στοιχεία του οικοπέδου και των κτισμάτων, όπως: τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας από οικοδομική άδεια ή αυθαίρετων προσθηκών, ενδεχομένως ποσοστό συνιδιοκτησίας, δικαίωμα στον αέρα του κτίσματος, περιπτώσεις αποθηκών και γκαράζ με ποσοστό ή όχι στο οικόπεδο, μεταφορά συντελεστή δόμησης κ.ά.

Προσοχή! Δεν θα πρέπει να αντιγράφονται τα στοιχεία από το Ε9 χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει αντιπαραβολή με τα στοιχεία που περιέχονται στα συμβόλαια, οικοδομικές άδειες, τοπογραφικά και άλλα διαγράμματα.

 • Εχω ένα σπίτι στη Νέα Ιωνία Βόλου και ένα χωράφι στις Γλαφυρές. Θα κάνω μία δήλωση;

Όχι. Κάθε ιδιοκτήτης υποβάλλει μία δήλωση όταν όλα τα ακίνητά του βρίσκονται στον ίδιο προκαποδιστριακό Ο.Τ.Α. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα ακίνητα ανήκουν σε δύο διαφορετικούς προκαποδιστριακούς Ο.Τ.Α. (παλιός Δήμος Νέας Ιωνίας και Κοινότητα Γλαφυρών) και επομένως θα υποβάλετε χωριστή δήλωση, με ξεχωριστό τέλος κτηματογράφησης.

 • Εχω χωράφι στην Αργαλαστή, που εμφανίζεται ως δασικό στον δασικό χάρτη. Εκανα αντίρρηση. Πώς θα το δηλώσω στο κτηματολόγιο;

Τα αγροτεμάχια για τα οποία έχετε υποβάλει αντίρρηση, έχουν εξαιρεθεί προσωρινά από τον μερικώς κυρωμένο δασικό χάρτη μέχρι την εξέταση της αντίρρησής σας, από την αρμόδια επιτροπή. Επομένως θα δηλώσετε κανονικά το αγροτεμάχιο. Μετά την οριστική κύρωση του δασικού χάρτη θα ξεκαθαριστεί το τοπίο και για την ιδιοκτησία σας.

 • Συμφέρει να δηλώσω τα αυθαίρετα; Ή θα «καρφωθώ» και θα με πιάσουν η Πολεοδομία και η Εφορία;

Στην παρούσα φάση το Κτηματολόγιο δεν ζητά οικοδομικές άδειες και όταν δηλώνεται ένα κτίσμα δεν διακρίνει αν είναι νόμιμο ή αυθαίρετο. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να συμπεριλάβει στην δήλωσή του και το αυθαίρετο κτίσμα, δεδομένου ότι κατά τον εντοπισμό του ακινήτου στο χάρτη του κτηματολογίου εμφανίζονται και οι αυθαίρετες κατασκευές. Προσοχή όμως, γιατί στο άμεσο μέλλον η εφορία θα αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του Κτηματολογίου για τη λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας και διασταυρώσεις με τα δηλωθέντα στα Ε9. Επομένως είναι ευκαιρία αφενός μεν να νομιμοποιηθούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές, αλλά και να διορθωθούν τα λάθη που ενδεχομένως υπάρχουν στη δήλωση του Ε9, ώστε να υπάρχει αντιστοιχία με τη δήλωση που θα κάνετε στο Κτηματολόγιο.

 • Τι ισχύει σε περίπτωση που δεν έχω συμβόλαιο;

Σε περίπτωση που δεν έχετε τίτλους, τότε δηλώνετε το ακίνητο στο κτηματολόγιο με αιτία κτίσεως την έκτακτη χρησικτησία. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβάλετε όσα περισσότερα έγγραφα μπορείτε, που να αποδεικνύουν την 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου, όπως :λογαριασμό ΔΕΗ, Ε9, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κτλ.

 • Δεν έχω κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Πώς δηλώνω την περιουσία που κληρονομώ;

Θα κάνετε δήλωση και θα καταθέσετε τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) τίτλο του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει)

β) ληξιαρχική πράξη θανάτου

γ) αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (αν υπάρχει)

δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης

ε) πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών

στ) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη).

 • Είμαι συνιδιοκτήτης σε σπίτι στο χωριό και οι συγγενείς μου δεν ενδιαφέρονται για το μερίδιό τους. Τι να κάνω, για να μην το χάσω;

Σε περίπτωση σύστασης κάθετης ή οριζόντιας ιδιοκτησίας επί του ακινήτου, υπόχρεος είναι ο κάθε ιδιοκτήτης, για το δικό του δικαίωμά. Στην περίπτωση που ένας εκ των συνιδιοκτητών δεν υποβάλει δήλωση, θα εμφανιστεί στο κτηματολογικό διάγραμμα ως αγνώστου ιδιοκτήτη το δικό του μερίδιο, το οποίο με την οριστικοποίηση του κτηματολογίου θα «πάει» ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο δημόσιο.

 • Πώς θα δηλώσω την προίκα;

Η προίκα θα δηλωθεί από τη σύζυγο κατά πλήρη κυριότητα.

 • Εγώ έχω 2 στρέμματα βάσει συμβολαίου, ενώ το πραγματικό εμβαδό σύμφωνα και με πρόσφατο τοπογραφικό είναι 4 στρέμματα. Τι δηλώνω στο κτηματολόγιο;

Στο κτηματολόγιο δηλώνουμε το εμβαδό του συμβολαίου, δηλαδή τα 2 στρέμματα ακόμα κι αν στο συμβόλαιο αναγράφεται η λέξη «περίπου δύο στρέμματα ή όσο κι αν είναι». Για να δηλώσετε και να κατοχυρώσετε στο κτηματολόγιο τα 4 στρέμματα, θα πρέπει να κάνετε πρώτα διόρθωση συμβολαίου λόγω νέας καταμέτρησης, να πληρώσετε την Εφορία το φόρο που προκύπτει από την διαφορά και να γίνει διόρθωση στο Ε9. Διαφορετικά το υπόλοιπο τµήµα θα πρέπει να δηλωθεί µε έκτακτη χρησικτησία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου