ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Παραμύθι χωρίς όνομα» στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

παραμύθι-χωρίς-όνομα-στο-δηπεθε-βόλ-33431

Το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα αναμένεται να παρουσιαστεί στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής περί τα τέλη του μήνα, στο πλαίσιο των φετινών παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση θα τεθεί προς επικύρωση από το ΔΣ του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και θα παρουσιαστεί σε διασκευή για μικρούς και μεγάλους, με την συμμετοχή 14 ηθοποιών. Κατά γενική ομολογία πρόκειται για ένα έργο που μεταφέρει διαχρονικά μηνύματα στο κοινό και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης της Παιδικής-Νεανικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, προς τέρψη μικρών και μεγάλων, δεδομένου ότι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Η διάσταση του έργου είναι διαχρονική και κατά συνέπεια «ακουμπάει» πάνω στην σύγχρονη εποχή. Οι έννοιες της φιλίας, του ατομικισμού, της συλλογικότητας, του εγωισμού, της αδιαφορίας, προβάλλουν ανάγλυφα μέσα από την εμπνευσμένη σκέψη της Πηνελόπης Δέλτα και θίγουν τα κακώς κείμενα, σε διαχρονική βάση. Η πιο γνωστή διασκευή του έργου για τη θεατρική σκηνή είναι αυτή του Ιάκωβου Καμπανέλλη, για την οποία μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις και έχει παρουσιαστεί από τα κρατικά θέατρα, από πολλά ΔΗΠΕΘΕ και από σπουδαίους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανέβασαν, σημειωτέον, την πολυπρόσωπη παραγωγή την άνοιξη του 2001 και το έργο παρουσιάστηκε σε Βόλο και Πάτρα. Η διασκευή που επέλεξε το ΔηΠεΘε Βόλου, αφορά μικρούς και μεγάλους, ενώ παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν και οργανωμένες για σχολεία και παράλληλα βραδινές παραστάσεις για το σύνολο του κοινού, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα γράφτηκε το 1910. Σε αυτοβιογραφικό της σημείωμα, η ίδια η συγγραφέας αναφέρει : «Και θυμωμένη για την αδράνεια του παλατιού, σε ώρα τέτοιας κρίσεως, έγραψα, στο θυμό μου απάνω, σε δέκα μέρες μέσα, το δεύτερο βιβλίο μου, ζωγραφίζοντας, στο πρόσωπο του αγοριού αρχηγού τον Νεοέλληνα που θα έσωζε τον τόπο του». Το «Παραμύθι χωρίς Όνομα» εκτυλίσσεται στον κόσμο του Βασιλείου της Μοιρολατρίας, της χώρας που κυβερνά ο βασιλιάς Αστόχαστος. Η χώρα καταρρέει, τα ταμεία του κράτους είναι άδεια, οι πολίτες είναι όλοι άνεργοι και σιγά σιγά εγκαταλείπουν όλοι το βασίλειο. Το αίτημα του βασιλιά Αστόχαστου σε συγγενικό βασίλειο για σύναψη δανείου, μένει αναπάντητο και εξωτερικοί εχθροί ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Μοιρολατρία.

Το έργο έχει πολλά κοινά σημεία με την σύγχρονη εποχή, ενώ το στοιχείο του «παραμυθιού» που λείπει από τη σημερινή πραγματικότητα, είναι το Βασιλόπουλο, ο ιδανικός χαρακτήρας που αντιλαμβάνεται την παθογένεια της φυλής, την αντιμετωπίζει, τραβάει μπροστά, μαζί του παρασύρει όλες τις θετικές δυνάμεις και βγάζει τη χώρα από το τέλμα. Με εμπιστοσύνη προς τους ανθρώπους της χώρας, συνεργάζονται και φέρνουν πάλι την ελπίδα στο βασίλειο των Μοιρολατρών. Ο Κωστής Παλαμάς, σε κριτική του για το έργο, το χαρακτήρισε ως «ένα παραμύθι για παιδιά και μαζί ένα διήγημα για τους μεγάλους».

Στο μεταξύ, η αυλαία της φετινής θεατρικής σεζόν άνοιξε με αξιώσεις, ενώ είναι άξια αναφοράς η ένθερμη ανταπόκριση του κόσμου στην εναρκτήρια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου «Μιας πεντάρας νιάτα». Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη παραγωγή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Σπύρος Μαβίδης, υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος έχει ανάγκη από το θέατρο, την τέχνη γενικότερα, γιατί τον βοηθάει να ξεφύγει, να ταξιδέψει σε έναν άλλο κόσμο, πέρα από την δεινή πραγματικότητα που τον περιβάλλει. Το θέατρο, προσθέτει ο ίδιος, είναι πολύ σημαντικό, γιατί η κωμωδία και το δράμα εκτονώνουν τον θεατή».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου