ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον παππού στον εγγονό

από-τον-παππού-στον-εγγονό-35516

Εκδήλωση παρουσίασης του ημερολογίου που εξέδωσε για το 2013 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωΐ στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σοφάδων, ενώ την παρουσίαση θα κάνουν η Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα και η Έβη Σταφυλά. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά.

Τίτλος του ημερολογίου είναι «Η φαμελιά μας από τον παππού στον εγγονό» κι όπως υπογραμμίζουν οι επιμελητές του ημερολογίου «στο περσινό μας ημερολόγιο παρακολουθήσαμε τις αλλαγές που σημάδεψαν το χωριό μας στις δεκαετίες ’40 ’70 και οριστικά και αμετάκλητα το οδήγησαν από τον παραδοσιακό στον σύγχρονο τρόπο ζωής, μ’ όλα τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία που τον συνόδεψαν». Τα κείμενα έγραψε η Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα, την επιμέλεια ανέλαβαν οι Εβη Σταφυλά και Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα και την γραφιστική προσαρμογή υπογράφει η Βασιλική Τσέργα. Οι δημιουργοί του ημερολογίου σημειώνουν παράλληλα στον πρόλογο: «Επειδή η οικογένεια είναι πάντα ένας σημαντικός φορέας κοινωνικοποίησης και στήριγμα για το κάθε άτομο σ’ όλες τις δυσκολίες, θεωρήσαμε ότι, για να ολοκληρώσουμε την εικόνα των αλλαγών στις τελευταίες δεκαετίες αλλά και για να το κατανοήσουμε την σημερινή κατάσταση στις σχέσεις μας, έπρεπε ν’ ασχοληθούμε με την εξέλιξη της σοφαδίτικης οικογένειας στο πέρασμα των χρόνων. Θα παρακολουθήσουμε λοιπόν την διαδρομή της από την μεγάλη πατριαρχική μορφή της στην πιο μικρή, που αποτελείται από τον πυρήνα (γονείς και παιδιά) και θα φτάσουμε στην σημερινή, που κλυδωνίζεται και περνάει κρίση, όπως άλλωστε και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα».

Ο Σύλλογος θα διαθέσει πούλμαν για την δωρεάν μεταφορά στη γενέτειρα όσων Σοφαδιτών του Βόλου το επιθυμούν. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.30 από τα δικαστήρια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 24210-48988 και 6945173417.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου