ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ταξίδι» στην παράδοση

ταξίδι-στην-παράδοση-356473

Εξαιρετικό το βιβλίο, που ακουμπά στην τοπική παράδοση και συναρπάζει μικρούς και μεγάλους

«Ο Γιαννάκης, η γάτα, ο σκύλος και το φίδι» είναι το όνομα ενός παραδοσιακού παραμυθιού της Αλοννήσου, ενός παραμυθιού που περνά από γενιά σε γενιά.

Εφτασε η στιγμή που εκδόθηκε από τον Ιωάννη και τον Κυριάκο Ευσταθίου, προς τιμήν του παππού τους Κυριάκο Γ. Ευσταθίου, ο οποίος ήταν ένας από τους λεγόμενους παραμυθάδες, που είχε έναν μοναδικό τρόπο να διηγείται.

Μια μεγάλη αφήγηση, συνδεδεμένη με μύθους, μαγείες, τρόπους σκέψης και πράξης, στέκεται άξια να «ταξιδέψει» μικρούς και μεγάλους στη φαντασία και στην παράδοση.

Ο Γιάννης, ένα φτωχό παιδί, βοήθησε μια γάτα, έναν σκύλο κι ένα φίδι να γλιτώσουν από την αγριότητα κάποιων ανθρώπων. Έκανε καλές πράξεις, που του ανταποδόθηκαν κάποια στιγμή με μαγικά υλικά, που τον έκαναν ανίκητο και ζηλευτό. Τίποτα όμως δεν κρατάει για πάντα, μια και οι όψεις του νομίσματος αλλάζουν συνεχώς… Οι περιπέτειες του Γιάννη «κρύβονται» στις σελίδες αυτού του παραμυθιού και προσκαλούν τους αναγνώστες να περιηγηθούν σε αυτές, να ζήσουν τη μαγεία και να απολαύσουν την αφήγηση.

Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη έκδοση, που ο λόγος προσελκύει το ενδιαφέρον και η όμορφη εικονογράφηση τον πλαισιώνει επαρκώς. Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές της, καθώς με αυτή τους την κίνηση, τιμούν τα πρόσωπα του παρελθόντος, «κρατούν ζωντανή» την παράδοση και την περνούν με τρόπο αξιοσέβαστο από γενιά σε γενιά.

Δ.Σ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου