ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

SOS από πολιτιστικούς συλλόγους της Μαγνησίας: Φρενάρει τα πάντα η πανδημία

sos-από-πολιτιστικούς-συλλόγους-της-μαγν-694125

Εκπρόσωποι φορέων της Μαγνησίας μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται η στήριξη της πολιτείας

Τροχοπέδη σε όλους τους τομείς η πανδημία, φρενάροντας τα πάντα, πολύ δε περισσότερο τις δραστηριότητες που έδιναν ζωή και οικονομικούς πόρους σε δεκάδες συλλόγους. Διαρκής πονοκέφαλος οι υποχρεώσεις που «τρέχουν», σε μια περίοδο με μηδενικά έσοδα. Προφανή τα προβλήματα που καταγράφονται σε τοπικό επίπεδο, με τους εκπροσώπους τοπικών συλλόγων που μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, να υπογραμμίζουν την ανάγκη στήριξης από την πολιτεία, προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν τις «συμπληγάδες», σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πενήντα χρόνια συμπλήρωσε η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, μεγάλος πνευματικός φορέας της περιοχής, με την πρόεδρο Μηλίτσα Καραθάνου να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι «η πανδημία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Ακυρώσαμε όλες μας τις εκδηλώσεις. Είχαμε ετοιμάσει μια μεγάλη έκθεση με παλιά καρτ ποστάλ του συλλέκτη Νίκου Μαστρογιάννη στο Ντε Κίρικο και δυστυχώς, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι είχαν ετοιμαστεί αφίσες και προσκλήσεις. Επρόκειτο να παρουσιάσουμε το βιβλίο του Γρηγόρη Καρταπάνη, αλλά και πάλι δεν το επέτρεψαν οι συνθήκες».

Με πολύ μεγάλη δυσκολία εκδόθηκε το φετινό ημερολόγιο, και την πανδημία να αποτελεί «τροχοπέδη» για τις δραστηριότητες της ΕΘΕ, λειτουργώντας απαγορευτικά για την γενική συνέλευση, τις συνεδριάσεις του ΔΣ, που γίνονται διαδικτυακά, τις εκδηλώσεις και όλες, εν γένει, τις δραστηριότητες.

«Δεν παίρνουμε συνδρομές και τα έξοδα τρέχουν. Παρατηρείται μια δυστοκία στην παραμικρή της λεπτομέρεια. Θέλουμε να κάνουμε αρχαιρεσίες και δεν μπορούμε. Όλα αυτά είναι ατελείωτα προβλήματα που παρουσιάζονται τώρα λόγω της πανδημίας», υπογράμμισε η πρόεδρος, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, που έχει ανατρέψει τον προγραμματισμό εκδηλώσεων και τις εν γένει δραστηριότητες των συλλόγων.

Καμία στήριξη από το ΥΠΠΟ

«Το Υπουργείο Πολιτισμού μας αγνοεί εντελώς», αναφέρει, από την πλευρά της, η Ουρανία Σταματιάδου, πρόεδρος του Συλλόγου «Εγγλεζονήσι», περιγράφοντας την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μέλη, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Με την έλλειψη της διά ζώσης επικοινωνίας, λόγω συνθηκών, να είναι δεδομένη, δεκάδες πρακτικά προβλήματα ανακύπτουν, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, δυστυχώς, εκ των ενόντων, ελλείψει κρατικής ή άλλης οικονομικής βοήθειας.

«Το οικονομικό είναι συνυφασμένο με τα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί δεν έχουμε καθόλου έσοδα, καμία στήριξη από την πολιτεία και τα έξοδα «τρέχουν». Δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε καμία δραστηριότητα, εκδηλώσεις, εκδρομές, που απέφεραν κάποια έσοδα στον Σύλλογο, ενώ υπάρχει, παράλληλα, και το πρόβλημα της στέγης. Δεν έχουμε δική μας στέγη και ταλαιπωρούμαστε με τα καιρικά φαινόμενα. Εχουμε διάφορα προβλήματα, τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε εξ ιδίων, παρά το ότι ο χώρος είναι του Δήμου», επισημαίνει η πρόεδρος.

Με τη συνδρομή της Βιργινίας Χρήστου, πραγματοποιούνται διαδικτυακά, κάθε Τετάρτη, τηλεμαθήματα με χορούς, τραγούδια και παιχνίδια για ενήλικες και παιδιά, αλλά όπως σημειώνει η κ. Σταματιάδου «σε επικοινωνία που έχω με τα μέλη, διαπιστώνω ότι τους έχει λείψει η δια ζώσης επικοινωνία, η συμμετοχή στην χορωδία, που προσφέρει χαρά στα μέλη. Όλα αυτά μας έχουν λείψει και καλούμαστε, χωρίς καμία υποστήριξη, να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Εχουμε χάσει την δια ζώσης επικοινωνία, που είναι το σημαντικότερο για μας».

Αβεβαιότητα για το μέλλον

Την ανησυχία του εκφράζει, την ίδια στιγμή, ο Σωτήρης Γκανάτσιος, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του «Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας», επισημαίνοντας ότι «τα γεγονότα που συνέβησαν με κυβερνητική απόφαση το 2020 και εξακολουθούν να συμβαίνουν το 2021, χωρίς την παραμικρή αποζημίωση, καθιστούν αβέβαιο το μέλλον και τη βιωσιμότητα του Μουσείου».

Από της ιδρύσεώς του, το 2005, «το Μουσείο πορεύεται χάρις στην εθελοντική δραστηριότητα των μελών του και έχει ως μοναδικό οικονομικό στήριγμα το εισιτήριο εισόδου, προσπαθώντας να καλύψει με αυτόν τον τρόπο τα λειτουργικά του έξοδα». Πόλος έλξης για τον μαθητικό πληθυσμό, συγκέντρωνε πλήθος παιδιών από την Μαγνησία και διάφορες ακόμη περιοχές, με την πανδημία να διαμορφώνει μια νέα τάξη πραγμάτων, και το Μουσείο να βρίσκεται αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της έλλειψης οικονομικών πόρων.

Χάρις στη μεγάλη επισκεψιμότητα και τις πολλές δράσεις και εκδηλώσεις που έγιναν, το Μουσείο κατάφερε να ανταπεξέλθει, τα προηγούμενα χρόνια, στις βασικές λειτουργικές υποχρεώσεις του και να υλοποιήσει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων.

«Ελλείψει εσόδων για όλο το έτος του 2020, καθώς και για όλη τη χρονιά που διανύουμε, το Μουσείο αδυνατεί να καλύψει τις βασικές λειτουργικές του ανάγκες, χωρίς ωστόσο να έχουμε καμία απολύτως οικονομική στήριξη από την Πολιτεία. Παρά το γεγονός ότι θεωρούμαστε ότι είμαστε πληττόμενοι κατά την ΚΥΑ, ωστόσο ως εθελοντική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν τύχαμε της παραμικρής αποζημίωσης», επισημαίνει ο κ. Γκανάτσιος.

Οι «Ιωνες» στην πανδημία

Δραματικές οι αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία σε όλους τους συλλόγους, με την πρόεδρο των «Ιώνων» Αννα Πετσιάβα να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «στην ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας, συνεχίζουμε και είμαστε δραστήριοι και παραγωγικοί, επανασχεδιάζοντας την πορεία της Εστίας».

Στο πλαίσιο αυτό, «με την αμέριστη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας προχωρά η Νέα Εστία μας στην κατασκευή της με αμείωτους ρυθμούς και ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα. Με χρηματοδότηση επίσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας εκδόθηκε το νέο βιβλίο του πρώην γενικού γραμματέα της Εστίας Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά «Δήμος Νέας Ιωνίας Μαγνησίας (1943-2010) – Από τον προσφυγικό συνοικισμό στη σύγχρονη πόλη». Με αφορμή την κατασκευή της Εστίας μας, αλλά και τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, το ΔΣ συνεργάστηκε με το συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και το έργο «Γη της Ιωνίας» έγινε πραγματικότητα», τονίζει η κ. Πετσιάβα.

Παράλληλα κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του 2021, με θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην Επανάσταση του 1821», ενώ δημιουργήθηκε η νέα ιστοσελίδα www.iones.org, «για να μπορούν τα μέλη και οι φίλοι μας να παρακολουθούν τις δραστηριότητές μας και τα νέα μας».

Κλείνοντας, η πρόεδρος εκφράζει την προσδοκία «οι υγειονομικές συνθήκες να επιτρέψουν την υλοποίηση της προγραμματισμένης διημερίδας τον προσεχή Σεπτέμβριο με θέμα «Η συμβολή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του ’21» σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μικρασιατικούς συλλόγους και την Ενωση Ποντίων».

Πολυεπίπεδο έργο

Τον πολύπλευρο έργο και την προσφορά των συλλόγων υπογραμμίζει ο Σπύρος Μάμαλης, πρόεδρος του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού – Αθλητικού και Αλιευτικού Συλλόγου Κριθαριάς και Πλάκες Βόλου «Ο Νέος Απόστολος», επισημαίνοντας ότι η υγειονομική κρίση του τελευταίου χρόνου, δημιουργεί συνθήκες αναγκαστικής απραξίας, με τα διοικητικά συμβούλια να αδυνατούν να συνεδριάσουν.

«Δυστυχώς όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, τα πολιτιστικά σωματεία και γενικότερα οι σύλλογοι πολιτισμού δεν έτυχαν της προσοχής που έπρεπε στο πρώτο lockdown αλλά και μετά από αυτό. Αποτέλεσμα η βιωσιμότητά τους να καταστεί πολύ δύσκολη» υπογραμμίζει ο πρόεδρος, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην απουσία οικονομικής βοήθειας από την πολιτεία.

«Πασχίζουμε να κρατήσουμε τους συλλόγους ενεργούς και τις περισσότερες φορές με δικά μας χρήματα και πολύ εθελοντική εργασία. Δεν μπορούμε να καλέσουμε γενικές συνελεύσεις για να προωθήσουμε θέματα και ζητήματα που αφορούν τους συλλόγους μας, ακόμη και τους Οικισμούς μας. Δεν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, δεν υπάρχουν έσοδα, ενώ τα λειτουργικά έξοδα τρέχουν», υπογραμμίζει.

Σε πείσμα των δύσκολων συνθηκών, ο σύλλογος παραμένει ενεργός, με τον πρόεδρο να επισημαίνει: «Ζητάμε τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης και απαιτούμε το αυτονόητο, το σεβασμό του πολιτισμού και των φορέων του. Σύντομα την επαναλειτουργία των Πολιτιστικών Συλλόγων, την επανέναρξη των εκδηλώσεων με τρόπο όμως που θα καθορίσει η πολιτεία, για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου