ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σκοπελίτης υποψήφιος για το βραβείο «Κατράκης»

σκοπελίτης-υποψήφιος-για-το-βραβείο-849519

Ο Δημήτρης Δρόσος προτάθηκε για τη συγκλονιστική ερμηνεία του στην παράσταση «Ανθρωποι και ποντίκια»

Στους πλέον ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του κατατάσσεται με τη σύμφωνη γνώμη θεατρόφιλων και κριτικών ο Σκοπελίτης ηθοποιός Δημήτρης Δρόσος, υποψήφιος για το βραβείο «Μάνος Κατράκης». Ο σπουδαίος ηθοποιός, γνωστός στο ευρύ κοινό για τον ρόλο του «Μεχμέτ Καρτάλ» που ερμήνευσε στην τηλεοπτική σειρά «Κόκκινο ποτάμι», καταγράφεται στη λίστα των ηθοποιών που ξεχωρίζουν για το ταλέντο και την ευαισθησία τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Σκοπελίτης ηθοποιός είναι υποψήφιος για το θεατρικό βραβείο «Μάνος Κατράκης» στην κατηγορία της πρώτης ανδρικής ερμηνείας πρόζας για τον ρόλο που ενσαρκώνει στην παράσταση «Ανθρωποι και ποντίκια». Το βραβείο «Μάνος Κατράκης» εντάσσεται στα Θεατρικά Κορφιάτικα Βραβεία και η απονομή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Συνυποψήφιοι στην ίδια κατηγορία είναι οι ηθοποιοί Λεωνίδας Κακούρης για την παράσταση «Κάτω Παρθενώνας», Μάνος Καρατζογιάννης για τις «Φυλές», Μάξιμος Μουμούρης για την παράσταση «Τζάσμιν», Τάσος Νούσιας για την «Ιστορία χωρίς όνομα» και Αρης Σερβετάλης για την θεατρική παράσταση «Ρινόκερος».

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον Σκοπελίτη ηθοποιό, ο οποίος δήλωσε ότι: «Είναι τιμητική για μένα η συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Το αρχικό μου συναίσθημα ήταν χαρά, αλλά ένιωσα ταυτόχρονα και προβληματισμό, γιατί πρέπει να συνεχίσουμε δυνατά. Να συνεχίσω να κάνω καλά, αυτό που κάνω. Σίγουρα είναι ωραίο να σε προτείνουν για βραβείο».

Μέλος της ομάδας Καρτέλ, ο Δημήτρης Δρόσος ετοιμάζεται να ανέβει στην σκηνή συμμετέχοντας για τρίτη χρονιά στην επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Ανθρωποι και ποντίκια», που έχει αποσπάσει θετικά σχόλια από το κοινό.

Το έργο του Τζον Στάιμπεκ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, ανεβαίνει φέτος σε νέο χώρο που παραχώρησε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην ομάδα, για να συνεχίσει την θεατρική της δράση, και την επικοινωνία με τον κοινό, τους θεατές, που επιβραβεύουν με το θερμό τους χειροκρότημα κάθε παραγωγή που ανεβαίνει.

Στο θεατρικό σανίδι

Η ίδια παράσταση έχει αποσπάσει βραβείο σκηνοθεσίας, καλύτερης παράστασης και το βραβείο κοινού στα βραβεία «All for fun», με τον Δημήτρη Δρόσο να δηλώνει «ευτυχής», γιατί του δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστεί με μια θεατρική ομάδα που χαράσσει τον δικό της εκφραστικό δρόμο, έχοντας ξεπεράσει το φράγμα των εκατό παραστάσεων με το συγκεκριμένο έργο.

Η ομάδα Cartel αγγίζει την ψυχή του κι όπως υπογραμμίζει «πρόθεσή μας είναι να ανοίγουμε μια συνομιλία με την κοινωνία και να θίγουμε κοινωνικά ζητήματα, περιγράφοντας ενδιαφέροντες χαρακτήρες καθημερινών ανθρώπων».

Το θέατρο και γενικότερα η υποκριτική τέχνη είναι υπόθεση ζωής για τον Δημήτρη Δρόσο, ο οποίος ανακάλυψε στο νησί του και σε νεαρή ηλικία την καλλιτεχνική του κλίση.

Με την υποκριτική ασχολείται από την ηλικία των 12 ετών και όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το ξεκίνημα έγινε ουσιαστικά μέσα από τα τμήματα του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου Σκοπέλου. «Είχα εξαιρετικούς δασκάλους που μου έδειξαν τον δρόμο» επισημαίνει.

Ξεδιπλώνοντας τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας, μιλάει με θαυμασμό για τον Θανάση Μπέα δάσκαλο παραδοσιακών χορών, χαρακτηρίζοντάς τον «μέντορα», τον Γεννάδιο Πάτση στο θέατρο και το Νίκο Λαρυγγάκη στη μουσική.

Στη διάρκεια των σπουδών στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο τις τουριστικές επιχειρήσεις, αναζήτησε δρόμους καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργώντας μια θεατρική ομάδα με τους φίλους του Χρήστο Κοσμά και Κυριάκο Τσιτλακίδη, επίσης φοιτητές, οι οποίοι ακολούθησαν, έκτοτε, καλλιτεχνική πορεία, ο πρώτος ως μουσικός και ο δεύτερος ως φιλόλογος και ποιητής.

Το ισχυρό καλλιτεχνικό του ένστικτο τον οδήγησε στην Αθήνα το 2002 «με τις ευλογίες της οικογένειάς μου», υπογραμμίζει. Φοίτησε αρχικά στην δραματική σχολή του Γιώργου Αρμένη, για να δώσει κατόπιν εξετάσεις στην σχολή του Εθνικού όπου εισήχθη πρώτος, ολοκληρώνοντας επιτυχώς τις σπουδές που τον οδήγησαν στο θεατρικό σανίδι.

Πλούσιο βιογραφικό

Σειρά σημαντικών συνεργασιών στο θέατρο και τον κινηματογράφο καταγράφονται στο βιογραφικό του Δημήτρη Δρόσου, ο οποίος συμμετείχε, μεταξύ άλλων, σε παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης συμμετείχε στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου που είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, εγγράφοντας παράλληλα στο βιογραφικό του σεμινάρια με διακεκριμένους εισηγητές.

Εξίσου σημαντικές είναι οι κινηματογραφικές παραγωγές στις οποίες συμμετείχε, με πιο πρόσφατες τις ταινίες «Ο καραγκιόζης» σε σκηνοθεσία Μ. Γιγιντή και «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς σου» σε σκηνοθεσία Γ. Οικονομίδη.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν δύσκολο λόγω της πανδημίας που ανέτρεψε καλλιτεχνικά σχέδια και παραγωγές, με τον Δημήτρη Δρόσο, που διατηρεί αναλλοίωτους τους δεσμούς με το νησί του, να εκφράζει την ευχή να ανοίξει σύντομα το θεατρικό τοπίο, χωρίς τον εφιάλτη της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου