ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναδεικνύουν την τοπική παράδοση

αναδεικνύουν-την-τοπική-παράδοση-15502

Σπάνια παλιά αντικείμενα κοσμούν την έκθεση του Συλλόγου «Αφέντρες των Αφετών»

Επισκέψιμη για το κοινό είναι η έκθεση παραδοσιακών πηλιορείτικων τεχνημάτων του Συλλόγου Γυναικών «Οι Αφέντρες των Αφετών», που λειτουργεί στην πλατεία του χωριού. Ο μουσειακός χώρος – κόσμημα βρίσκεται στην πλατεία αγάπης των Αφετών, πίσω από το βόρειο μέρος της εκκλησίας και δίπλα στο κοινοτικό καφενείο.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου επισημαίνεται ότι «κάθε Κυριακή, 10.30 έως 15.30, ανηφορίζοντας στο Πήλιο μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση παραδοσιακών πηλιορείτικων τεχνημάτων του Συλλόγου Γυναικών «Οι Αφέντρες των Αφετών» στην πλατεία του χωριού». Μαζί με το έντυπο ο Σύλλογος, ευχαριστώντας για την επίσκεψη, προσφέρει στον επισκέπτη και βαζάκι γλυκό.

Η έκθεση με παραδοσιακά πηλιορείτικα τεχνήματα του συλλόγου «Οι Αφέντρες των Αφετών» αποτυπώνει τις παραδοσιακές καταβολές της περιοχής, με δεκάδες αριστουργήματα, που δημιούργησαν επιδέξια χέρια. Παράλληλα παρουσιάζονται ραπτομηχανές με τις οποίες κοριτσίστικα χέρια έφτιαχναν την προίκα τους, το ονομαστό κοπανέλι, το παλιό γραμμόφωνο με τους δίσκους των 78 στροφών, μπακίρια, είδη καθημερινής χρήσης της νοικοκυράς, λυχνάρια και πολλά ακόμη.

Κορυφαία θέση στον απολογισμό δράσης του Συλλόγου κατέχει ο χώρος που δημιουργήθηκε με φροντίδα και κοσμείται με παλιά αντικείμενα, χειροτεχνήματα, έπιπλα και άλλα, τα οποία αναδεικνύουν την τοπική παράδοση και το μακραίωνο πολιτισμό της περιοχής. Οπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Λίτσα Παρισάκη «στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον τόπο που γεννηθήκαμε, τον τόπο που μεγαλώσαμε, τον τόπο που ξαναγυρίσαμε για να ζήσουμε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας, μα πάνω απ’ όλα να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί αυτός ο τόπος και να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Η αίθουσα που επί μήνες η πρόεδρος προσπαθούσε με όλες της τις δυνάμεις να δώσει ανθρώπινη μορφή, αποτελεί στολίδι στην πλατεία των Αφετών, σημείο πολιτισμού.

Η αίθουσα είναι στολισμένη με παραδοσιακά πηλιορείτικα τεχνήματα που ήταν φυλαγμένα με αγάπη και συγκίνηση στα σπίτια των χωριανών. Ολα τοποθετημένα με σοφία, θεματικότητα, ευαισθησία.

Κεντήματα από τα χέρια γιαγιάδων, φωτογραφίες που ξυπνούσαν μνήμες, πορσελάνες, ασημικά, πολλά έπιπλα, ένα θαυμάσιο νυφικό του 1949, παραδοσιακές φορεσιές, βιβλία, τα παράθυρα με χειροκέντητες κουρτίνες, δώρο από τα χέρια της μητέρας της προέδρου, μπακίρια, εργαλεία αγροτικής ζωής, αντικείμενα οικιακής χρήσης και τόσα άλλα που όποιος επιθυμεί, μπορεί να επισκεφτεί το χώρο και να τα δει. Αντικείμενα με τα οποία έζησαν και εξακολουθούν να ζουν οι άνθρωποι του χωριού.

Η βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και πολλά βιβλία και παραμύθια για τα παιδιά, λειτουργεί ως δανειστική. Συγκίνηση προκαλεί, εξάλλου, στον επισκέπτη, η γωνία όπου αναμμένο καντηλάκι και πολλά κεριά φωτίζουν τις εικόνες. Δείγμα της μεγάλης θρησκευτικής ευλάβειας που διακατέχει όχι μόνο τα μέλη του συλλόγου, αλλά και την περιοχή γενικότερα.

Πολλά από τα εκθέματα είναι κειμήλια της οικογένειας Παρισάκη και άλλες δωρεές μελών και φίλων του συλλόγου. Το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια κι ο στόχος να δημιουργηθεί ένα σημείο πολιτιστικής αναφοράς στην περιοχή επετεύχθη.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου