ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκέντρωσαν πηλιορείτικα αριστουργήματα

συγκέντρωσαν-πηλιορείτικα-αριστουργ-27475

Ανοιχτή για το κοινό η έκθεση, που δημιούργησαν «Οι Αφέντρες των Αφετών»

Επισκέψιμη για το κοινό είναι η έκθεση παραδοσιακών πηλιορείτικων τεχνημάτων του Συλλόγου Γυναικών «Οι Αφέντρες των Αφετών», που λειτουργεί στην πλατεία του χωριού. Σε ανακοίνωση του Συλλόγου επισημαίνεται ότι «από αύριο Κυριακή 21 Ιουνίου και κάθε Κυριακή, 10.30 έως 15.30, ανηφορίζοντας στο Πήλιο μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση παραδοσιακών πηλιορείτικων τεχνημάτων του Συλλόγου Γυναικών «Οι Αφέντρες των Αφετών» στην πλατεία του χωριού».

Μαζί με το έντυπο ο Σύλλογος, ευχαριστώντας για την επίσκεψη, προσφέρει στον επισκέπτη και βαζάκι γλυκό.

Η έκθεση με παραδοσιακά πηλιορείτικα τεχνήματα του συλλόγου «Οι Αφέντρες των Αφετών» αποτυπώνει τις παραδοσιακές καταβολές της περιοχής, με δεκάδες αριστουργήματα, που δημιούργησαν επιδέξια χέρια.

Μεταξύ των τεκμηρίων περιλαμβάνονται φωτογραφίες ανθρώπων που έζησαν στο χωριό, αντικείμενα και έπιπλα παλιά, εργαλεία αγροτικής ζωής, κεντήματα από προγιαγιάδες, γιαγιάδες, μανάδες, πορσελάνες, ασημικά, παραδοσιακές φορεσιές, πολύτιμα βιβλία από το 1820 μέχρι και σήμερα, βιβλία για τα παιδιά. Στην αίθουσα λειτουργούν, επίσης, δανειστική βιβλιοθήκη και βιβλιοθήκη για τα παιδιά.

Παράλληλα παρουσιάζονται ραπτομηχανές με τις οποίες κοριτσίστικα χέρια έφτιαχναν την προίκα τους, το ονομαστό κοπανέλι, το παλιό γραμμόφωνο με τους δίσκους των 78 στροφών, μπακίρια, είδη καθημερινής χρήσης της νοικοκυράς, λυχνάρια και πολλά ακόμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου