«Ετσι πολεμήσαμε»

Τελευταία ενημέρωση: 2019-10-21, 12:20:41
«Ετσι πολεμήσαμε»

Επίκαιρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

 

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, υλοποιώντας μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ετσι πολεμήσαμε». Πρόκειται για επίκαιρο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται και φέτος με μεγάλη συμμετοχή στην αίθουσα χορού του Λ.Ε.Β. κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Στο πρόγραμμα σκίτσα και ζωγραφικοί πίνακες του γνωστού μαχητή του έπους της Αλβανίας και μεγάλου Ελληνα ζωγράφου Αλέξανδρου Αλεξανδράκη (1913 - 1968) ζωντανεύουν και προσφέρουν εξαιρετικά ενδιαφέρον μάθημα Ιστορίας. Προσφέρεται μια ακόμη διαφορετική οπτική, μέσα από την οποία οι μαθητές μπορούν να δουν και να προσεγγίσουν τον πόλεμο του ‘40. Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και είναι προσαρμοσμένο στο γνωστικό και εξελικτικό τους επίπεδο με στόχο να τους ευαισθητοποιήσει πάνω στην πτυχή της Ελληνικής Ιστορίας, διαμέσου της τέχνης της ζωγραφικής.

Επιμέρους στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τον ζωγράφο Αλ. Αλεξανδράκη, τον «Ομηρο» του έπους του ‘40 όπως τον ονόμασαν, αφού με τα έργα του, πολεμώντας στα βουνά της Ηπείρου ως δεκανέας πολυβολητής, αποτύπωσε τις εντυπώσεις του σε σειρά σκίτσων και ελαιογραφιών, που αργότερα έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό. Πολλά από τα έργα του ανατυπώθηκαν σε αφίσες και χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται σε πάμπολλες σχολικές εορτές.

Περίπου εκατό έργα του από τον πόλεμο δημοσιεύθηκαν επίσης μεταπολεμικά σε εντυπωσιακό λεύκωμα, απεικονίζοντας τον απελπισμένο αγώνα, το θάρρος, την αντοχή, τη σωματική και πνευματική αφοσίωση, πάνω απ’ όλα την αγάπη για την πατρίδα και για ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει. Ολες τις υπέρτατες αξίες, που άγγιξαν και τον Αλεξανδράκη, που ήταν αγωνιστής με ευαίσθητο πνεύμα. Την απεικόνιση όσων είδε και έζησε στα βουνά της Αλβανίας αποδίδει στα σχέδιά του με αμεσότητα και δύναμη, που λίγοι καλλιτέχνες πολεμικών θεμάτων επιτυγχάνουν. Από μόνο του καθηλώνει τα παιδιά, που εντυπωσιασμένα παρακολουθούν το πρόγραμμα και συμμετέχουν με μεγάλη προσοχή στις δράσεις που έχουν ως παιδαγωγικό στόχο να κατανοήσουν τις ιστορικές συνθήκες της εποχής, τον πόλεμο, τη ζωή και το θάνατο, που αυτές επέφεραν.

Εκτός των παραπάνω, άλλος στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν και τη συνεισφορά του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου στον πόλεμο του ‘40, με την περίθαλψη οικογενειών των στρατευμένων και την παροχή πρώτων ειδών φροντίδας στα παιδιά και τα ορφανά. Επίσης, είναι γνωστό ότι κατά τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου συνεισέφερε με τη συμμετοχή αρκετών μελών του ως αδελφές εθελόντριες και βεβαίως στον συντονισμό αποστολών ρουχισμού και περιλαιμίων για τον ελληνικό στρατό. Συνεισφορά που συνεχίστηκε και σε όλη την περίοδο την Κατοχής. Τελικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν με τις αξίες της εθνικής επετείου, να συνεργαστούν και να εκφραστούν καλλιτεχνικά, αποκτώντας μία ακόμα εκπαιδευτική εμπειρία. Υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγός Αποστολία Αρμπελιά. Τηλέφωνα επικοινωνίας καθημερινά 11.00 - 13.00 2421033938, 2421305753 και 6945852406.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
4
=