ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τελικά, υπάρχει φιλότιμο»

τελικά-υπάρχει-φιλότιμο-617109

Αφιέρωμα στις μητέρες της «Φλόγας» από μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου

Το πολυπληθέστερο και μακροβιότερο πολιτιστικό πρόγραμμα του 8ου Γυμνασίου Βόλου «Μουσικοθεατρικά – Εναλλακτικά και φίλοι» παρουσίασε στην Παλαιά Ηλεκτρική Βόλου τη Δευτέρα 11 και την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις 8.00 μ.μ. μουσικοθεατρική διασκευή έργου των Αλέκου Σακελλάριου, Χρήστου Γιαννακόπουλου, στο πλαίσιο του ανοίγματος του δημόσιου σχολείου στην κοινωνία και της εθελοντικής και απρόσκοπτης προσφοράς και αλληλεγγύης. Υπήρξε κουπόνι εθελοντικής προσφοράς 5 ευρώ για τη «Φλόγα».

Τα «Μουσικοθεατρικά – Εναλλακτικά και φίλοι» μεγάλωσαν τόσο ηλικιακά όσο και κατ΄ όνομα, δικαιώνοντας το σύνθημά τους ότι σχολείο δεν μπορεί να είναι μόνο μαθήματα και επιβεβαιώνοντας με πείσμα ότι η εκπαίδευση μπορεί να συνεχισθεί εκτός τάξης και εκτός σχολικού ωραρίου. Οσο για το πλήθος των μαθητών διατηρείται σταθερό όλα αυτά τα χρόνια. Συμμετέχουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 80 μαθητές του σχολείου.

Το συγκεκριμένο πολιτιστικό πρόγραμμα καταρτίστηκε πριν από δεκαέξι χρόνια στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου από την καθηγήτρια του σχολείου Κατερίνα Παπαθανασίου, μαθηματικό και υψίφωνο. Τα τελευταία εννέα χρόνια στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Μαρία Αλπάκη καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου. Τη συνοδεία στο πιάνο την κάνει από την πρώτη στιγμή η Ελένη Ζωγράφου καθηγήτρια Θεολογίας του σχολείου. Η λέξη «φίλοι» στον τίτλο του προγράμματος χρησιμοποιείται για να συμπεριλάβει όλους εκείνους τους μαθητές του Γυμνασίου, που ήταν μέλη του προγράμματος και εξακολουθούν να είναι, αν και φοιτούν τώρα σε Λύκεια ή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ή και σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και γονείς που βοηθούν αμέριστα.

Το αρχικό όραμα, το 8ο Γυμνάσιο Βόλου να γίνει τόπος συγκέντρωσης των μαθητών και δημιουργίας στον ελεύθερο χρόνο τους, ένα διαφορετικό εντευκτήριο πολιτισμού και διάχυσης ιδανικών και αξιών έγινε πραγματικότητα. Στη μεγάλη αυτή πορεία των δεκαέξι χρόνων, μέσα από τον διάλογο, την προώθηση της καλής ποιοτικής μουσικής και του σωστού ελληνικού λόγου προέκυψαν δεσμοί φιλίας, σεβασμού, κατανόησης, αγάπης, συνεργασίας, προσφοράς, αλληλεγγύης, αναγνώρισης, απόρριψης της ζήλιας, ανακάλυψης δεξιοτήτων, αποδοχής της διαφορετικότητας, αποφυγής του bullying.

Ερχόμενοι κοντά καθηγητές και μαθητές, πέρα από το στενό πλαίσιο των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος, έχουν την ευκαιρία να «πάρουν» και να «δώσουν», να προβληματιστούν, να εμπνευστούν, να αναρωτηθούν, να πειραματιστούν, να διορθωθούν, να δικαιωθούν και όλοι μαζί να γίνουν καλύτεροι. Αμέτρητη η συμπαράσταση από τον διευθυντή του σχολείου Ανδρέα Συκιώτη.

Στόχος της ομάδας είναι τα παιδιά ζώντας τον αυθορμητισμό και την ανεμελιά της ηλικίας τους να συνειδητοποιήσουν ότι τίποτε στη ζωή, δεν είναι δεδομένο. Επιτεύχθηκε στο άκουσμα των λέξεων «νεανικός καρκίνος» να μην ψάχνουν ξύλο για να το χτυπήσουν. Επιδιώχθηκε η συνεργασία με τη «Φλόγα», η οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν της προσφέρθηκαν τα έσοδα από δύο μουσικοθεατρικές παραστάσεις της ομάδας με τίτλο «Bonjour, μαντάμ Σουσού» (2015), δύο μουσικοθεατρικές παραστάσεις της ομάδας (2017), γεγονός που επαναλήφθηκε και φέτος με το «Τελικά, υπάρχει φιλότιμο».

Πιστοί στις αρχές του πολιτιστικού προγράμματος ότι ο πολιτισμός προάγεται, όταν έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο, ογδόντα μαθητές -τραγουδιστές και μαθητές – ηθοποιοί ανέβηκαν στη σκηνή της Παλαιάς Ηλεκτρικής και ζέσταναν τις καρδιές των παρευρισκομένων που κατέκλυσαν το θέατρο και στις δύο παραστάσεις, παρουσιάζοντας την παραπάνω παράσταση εμπλουτισμένη με άψογα εκτελεσμένες συνθέσεις από τη χορωδία των «Μουσικοθεατρικών – Εναλλακτικών», των CliffRichard, Γιάννη Αργύρη, Μάνου Χατζιδάκι, Βασίλη Τσιτσάνη, Μίκη Θεοδωράκη. Ενα αφιέρωμα στις μητέρες των παιδιών της «Φλόγας». Τις φοβισμένες, αλλά με πείσμα και δύναμη λέαινας, αγωνίστριες μητέρες, τις δικαιωμένες και μη.

Εκπληξη ήταν το κλείσιμο της παράστασης, όταν μέσα σε συγκινησιακό κλίμα αποδόθηκαν με ευαισθησία από τα μέλη της ομάδας των παιδιών και με σολίστ τη μαθήτρια Ειρήνη Σαρακατσάνου οι μελοποιημένοι στίχοι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Προς τη μητέρα μου».

Τα ογδόντα αυτά παιδιά τρυφερής ηλικίας προσέγγισαν και παρουσίασαν με επαγγελματικό τρόπο το παραπάνω έργο στο ενθουσιασμένο κοινό, για χάρη των παιδιών της «Φλόγας» και των μητέρων τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγκωνίζεται ο ρόλος του πατέρα. Και καταχειροκροτήθηκαν.

Οι συντελεστές

Τα «Μουσικοθεατρικά – Εναλλακτικά» αποτελούνται από το χορωδιακό τμήμα (μετέχουν 63 παιδιά) που είναι ανεξάρτητο από τη χορωδία του σχολείου και το θεατρικό τμήμα (μετέχουν 25 παιδιά).

Τη μουσική διδασκαλία – διεύθυνση χορωδίας, επιλογή τραγουδιών επιμελήθηκε η Κατερίνα Παπαθανασίου, τη διασκευή – σκηνοθεσία και θεατρική διδασκαλία οι Κατερίνα Παπαθανασίου, Μαρία Αλπάκη. Συνοδεία στο πιάνο Ελένη Ζωγράφου, κατασκευή σκηνικών Νάσια Μιχαήλ, φωτογραφία ο μαθητής Νάσης Πρόδρομος.

Τη χορωδία 65 ατόμων απαρτίζουν οι Αράπη Καλλιόπη, Αρχοντής Γιάννης, Αυγέρου Μαρία, Βαλαμουτοπούλου Ματίνα, Βενέτη Εβελίνα, Βεργώνη Στεφανία, Δεληστράτη Δέλια, Δοδόλια Ολγα, Ζαγκούρη Κατερίνα, Καλαμπάκα Βασιλική, Καλογήρου Δήμητρα, Καπετανιά Ελένη, Κουτσερή Μαρία, Μαλλιαρού Κατερίνα, Μαλογιάννης Μάριος, Μάρου Νάνσυ, Μπαλωτή Σταυρούλα, Μπέη Δήμητρα, Μπουγά Ελευθερία, Μπρόσκα Μαρινέλλα, Ρετζέπι Κώστας, Σβερώνη Μαρία, Σιέχου Αγγελική, Συμιακάκη Δέσποινα, Ταχτατζή Κωνσταντίνα, Τελχά Μαρία, Αναγνωστάκη Δήμητρα, Βασιλάρα Γαβριέλα, Βασιλού Φενίνα, Ηλιοπούλου Χριστίνα, Βέργου Μιχαέλα, Βέργου Φένια, Βούλγαρη Αναστασία, Βούλγαρη Αννα, Βούλγαρη Μαρία, Καραβασίλη Αναστασία, Κορδούλη Χρύσα, Κορομπίλια Αθανασία, Καραγιάννη Νικολέτα, Κοντονίκας Δημήτρης, Κυριακοπούλου Ευτυχία, Μαμουρέλη Δέσποινα, Ντελοπούλου Λυδία, Πετσιμέρη Δέσποινα, Τριανταφυλλάκη Ωρεάνθη, Σκοπελίτη Δανάη, Τζιναλάι Τζορτζίνα, Κουτσίκου Ιωάννα, Παπαθεοδώρου Νικολέτα, Πολυμέρου Ανδριάννα, Σπυρέλη Μαρία, Τσιβρένη Νάσια, Χριστοδούλου Ελένη, Αγγελή Γεωργία, Βούλγαρη Μαριλέτα, Ζαχαριά Ηρώ, Καπνιά Νάσια, Καραγιάννη Ελένη, Σκρίμπα Χρύσα, Σταυρακούδης Χρήστος, Καραπέτσα Μαρία, Κοττά Σταυρούλα, Σταματίου Βασιλική, Σαρακατσάνου Ειρήνη.

Σολίστ Μαμουρέλη Δέσποινα, Βούλγαρη Μαριλέτα, Σκρίμπα Χρύσα, Καραπέτσα Μαρία, Κοττά Σταυρούλα, Σαρακατσάνου Ειρήνη.

Τους χαρακτήρες του έργου ενσάρκωσαν οι μαθητές: Πρώτος υπουργός Προμυριώτης Θέμις, Μίλτος Βασίλης, Κελεπούρης Θωμάς. Σύζυγος πρώτου υπουργού Βούλγαρη Μαριλέτα. Κόρη πρώτου υπουργού Τσιβρένη Χρύσα. Προσωπικό πρώτου υπουργού σύμβουλος Σταθούρος Αρίωνας, οργανωτικός γραμματέας: Αγγελής Σταμάτης, γραμματέας Σκοπελίτη Δανάη, σοφέρ Βογιατζιδόπουλος Γιώργος, δεύτερος υπουργός Τρουπάκης Εφραίμ, σύζυγος δεύτερου υπουργού Παπαθεοδώρου Νικολέτα, χωρικοί Μαρούγκας Νίκος, Τσιαντάρας Στάθης, Σκρίμπα Χρύσα, Κυριακοπούλου Ευτυχία, Πολυμέρου Ανδριάνα, Χριστοδούλου Ελένη.

Ζευγάρι Καπνιά Νάσια, Σταματίου Γιάννης. Τσιγγάνες Κορδούλη Χρύσα, Κουτσίκου Ιωάννα. Ιταλίδα Καραγιάννη Νικολέτα, Ζήκος Μίλτος Βασίλης, εφημεριδοπώλης Καραγιώργος Σπύρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου