ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολυδιάστατη δράση

πολυδιάστατη-δράση-623903

Οι «Ιωνες» καταθέτουν σκέψεις με αφορμή το βιβλίο του Τάκη Παντελόπουλου «Μακαριστέ Χριστόδουλε ευλογείτε»

Αναμνήσεις μιας σημαντικής διαδρομής και προσφοράς καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι «Ιωνες» με αφορμή τη συμπλήρωση έντεκα χρόνων από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου και το βιβλίο του Τάκη Παντελόπουλου με τίτλο «Μακαριστέ Χριστόδουλε, ευλογείτε».

Η πρόεδρος των «Ιώνων» Αννα Πετσιάβα – Παπανικολάου αναφέρει ότι στο βιβλίο παρουσιάζεται η πολυδιάστατη δράση και το έργο του – γραπτό και προφορικό – στη Μητρόπολη Δημητριάδος και στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν τα πλούσια συναισθήματά του, τον άπειρο σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του στον αξέχαστο Ιεράρχη. Όπως γράφει και ο ίδιος ο συγγραφέας: «Απειρες οι ωφέλειες που εισέπραξα, είτε με την προσωπική επικοινωνία μαζί του είτε με τη συνεργασία είτε με την παρακολούθηση των πολλών και αξιόλογων δραστηριοτήτων του…».

Ο Τάκης Παντελόπουλος , ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, γόνος Μικρασιατών, που μεγάλωσε και έζησε στη Νέα Ιωνία, ενεργό και δραστήριο μέλος των «Ιώνων», ένας ακάματος εργάτης του πολιτισμού και της Εκκλησίας, ένας εμβριθής αρθρογράφος στον τοπικό μας Τύπο με ποικίλα θέματα. Ένας χαρισματικός άνθρωπος, καλόκαρδος, ευγενικός, προσηνής, με πλούσια δράση και συμμετοχή στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της πόλης μας.

Η πρόεδρος των «Ιώνων» αναφέρει επίσης ότι «το πλούσιο συγγραφικό έργο του Μακαριστού Χριστοδούλου ερεύνησε και αξιοποίησε με υπευθυνότητα, συγγραφική αξιοσύνη και μεθοδολογική επάρκεια, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας κ. Ιγνατίου, ο αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της Μητρόπολής μας Επιφάνιος Οικονόμου, πνευματικό τέκνο και στενός συνεργάτης του Μακαριστού Ιεράρχη και μέλος των «Ιώνων», ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση των έξι τόμων, που καταχωρείται η τεράστια και πολύτιμη γραπτή παρακαταθήκη του. Ένα έργο πολυσήμαντο που αποπνέει άρωμα σπάνιας πνευματικότητας».

Στο προλόγισμα της έκδοσης ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφέρει: «Δέκα χρόνια μετά την εκδημία του είναι διαρκώς παρών, επίκαιρος όσο ποτέ. Οι λόγοι και τα έργα του εξακολουθούν να σαγηνεύουν τις καρδιές, να διεγείρουν τις νεανικές ψυχές, να παρηγορούν, να δίδουν ελπίδα, να διδάσκουν, να εμπνέουν την Εκκλησία, να διακηρύττουν την αλήθεια της ιστορίας μας, να διαλαλούν τα δίκαια του έθνους μας που διαρκώς προσβάλλονται και κακοποιούνται».

«Θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι ο Μακαριστός Χριστόδουλος είχε μια ιδιαίτερη αγάπη και επικοινωνία με την αείμνηστη πρόεδρό μας Άννα Αιβαζόγλου» υπογραμμίζουν οι «Ιωνες».

Η αντιπρόεδρος της Εστίας «Ιωνες» Βάσσα Παρασκευά μιλά για τη δική της εμπειρία και επαφή με τον Μακαριστό Ιεράρχη: «Ως έφηβοι του Βόλου στη δεκαετία του ΄80 γνωρίσαμε τον Μακαριστό Χριστόδουλο τις Κυριακές στις απογευματινές ομιλίες του στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεώς μας, τότε που δεν έβρισκες θέση να καθίσεις, ενώ στριμωχνόσουν ακόμη και όρθιος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την επιβλητική του όλο σιγουριά παρουσία, τα φλογερά του κηρύγματα, τα γεμάτα πάθος λόγια του για το Χριστό και την αγωνία του για τη διάσωση της παράδοσης στον τόπο μας. Ήξερε να αγγίζει τις ψυχές μικρών και μεγάλων και δεν δίσταζε να εκφράζει τις αλήθειες του… Η πολύπλευρη δραστηριότητά του μας έφερε στα κατοπινά χρόνια αρκετές φορές σε επαφή σε διάφορους χώρους (εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς). Το σημαντικότερο όμως για μας τους κατοίκους της Ν. Ιωνίας ήταν όταν εγκαινίασε το μικρό, αλλά ιδιαίτερο Εκκλησιαστικό Μουσείο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας υπό την επίβλεψη του π. Θωμά Συνοδινού. Προσφυγικής καταγωγής ο Μακαριστός Ιεράρχης έδειχνε ιδιαίτερη αγάπη για τη Ν. Ιωνία, γεγονός που έκανε τους περισσότερους κατοίκους να τον θυμούνται με λατρεία. Η καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη του κειμηλιακού πλούτου που μεταφέρθηκε με υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και τα ανεκτίμητα δώρα που ο ίδιος προσέφερε στον ναό καθιστούν ιερότερο το χώρο που τα φιλοξενεί, ενώ θυμίζουν στους επισκέπτες τη γενναιοδωρία, τη διορατικότητα και την αγάπη του Μακαριστού Ιεράρχη για τις πατρογονικές εστίες.

Ειδικότερα ως «Ιωνες» είχαμε την τύχη να συναντηθούμε αρκετές φορές ύστερα από την εναρκτήρια εκδήλωσή μας ενταγμένη στο θεματικό κύκλο «Ιωνία οι ρίζες μας», που μίλησε με θέμα: «Μικρασιάτες Άγιοι». Μέχρι σήμερα στα γραφεία μας κρατιέται ζωντανό το πλατύ και ζεστό χαμόγελο του Ιεράρχη, που απαθανατίστηκε όταν τιμήθηκε από την εκλιπούσα πρόεδρό μας, Άννα Αϊβαζόγλου και τα τότε μέλη του Δ.Σ. στην παραπάνω εκδήλωση. Κοινές ανησυχίες, κοινοί οραματισμοί, έφερναν το Μακαριστό στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας μας στις κοινές μας εκδηλώσεις για τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, όπου δεν δίσταζε να τραγουδά τα μικρασιάτικα τραγούδια με τη γλυκόλαλη φωνή του φορτίζοντας συγκινησιακά τους κατοίκους της Ν. Ιωνίας».

Η Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου, γεν. γραμματέας της Εστίας «Ιωνες» συμπληρώνει: «Η γλυκιά του μορφή με το ζεστό χαμόγελο, η προσιτή παρουσία του, ο χαρισματικός λόγος του, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στους κατοίκους της Ν. Ιωνίας, οι οποίοι τον υποδέχονταν με χαρά και τιμή στην ενορία , τον πλησίαζαν να ασπαστούν και να πάρουν από το ευλογημένο του χέρι το αντίδωρο , αλλά και να συνομιλήσουν μαζί του, αφού τον θεωρούσαν «δικό τους» Ποιμενάρχη. Κι εκείνος ιδιαίτερα χαρούμενος για την εκεί παρουσία του, ως γόνος προσφύγων, είχε πάντα να πει ένα λόγο, μια κουβέντα για την αιματοβαμμένη Μικρασία και να φέρει ως παράδειγμα σε όλους μας το σθένος, τη δύναμη ψυχής, την αξιοσύνη και την ευλάβεια των προγόνων μας».

Προσφορά στους νέους

Ο Πασχάλης Δήμου ταμίας της Εστίας «Ιωνες» μιλά για τη σχέση και επαφή του με τον ιεράρχη: «Η πρώτη επαφή μου με τον Μακαριστό Χριστόδουλο ήταν έμμεση κι αφορούσε στη συμμετοχή μου στο παράρτημα της Χριστιανικής Νεολαίας Δημητριάδος (Χ.ΝΕ.Δ.) στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας, ένας φορέας που ιδρύθηκε από εκείνον και στον οποίο ενεγράφησαν χιλιάδες νέα παιδιά της σχολικής ηλικίας.

Το ενδιαφέρον του και για τους νέους και συγκεκριμένα για τους φοιτητές της περιοχής ήταν παραπάνω από έντονο. Διετέλεσε αμισθί διδάσκων του μαθήματος της Θρησκειολογίας σε προπτυχιακούς φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων στην πρώτη φάση λειτουργίας τους. Επίσης στις ημέρες του προβλέφθηκε και θέση ιερέα, ως πνευματικού των φοιτητών. Στήριξε ηθικά και οικονομικά τη μεγάλη εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών των Παιδαγωγικών Τμημάτων στην Αίγυπτο την άνοιξη του 1992, αλλά και την πρώτη αποστολή φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Ολλανδία στα πλαίσια της δικτύωσης του προγράμματος ERASMUS επίσης την ίδια χρονιά.

Ήταν κοντά κι αλληλέγγυος σε καινοτόμες δράσεις αλλά και στήριζε φορείς που έφερναν κάτι το νέο και υγιές, όπως στην περίπτωση των «Ιώνων» της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας, που ευλόγησε την εναρκτήρια εκδήλωσή μας το 1994 στο πλάι της αείμνηστης Άννας Αϊβαζόγλου κοινοποιώντας το νέο και σε πολλούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καλώντας τους να συνδράμουν και να συμμετέχουν ως μέλη της.

Άξιες αναφοράς για την ποιότητα της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του χαρισματικού Ποιμενάρχη είναι δύο προσωπικές στιγμές. Η πρώτη αφορά στη συνάντησή μας μετά από 5 περίπου χρόνια στην Ξάνθη, όπου υπηρετώ ως εκπαιδευτικός σε Μειονοτικό Σχολείο με μουσουλμάνους μαθητές κι ο ίδιος επισκέπτεται τη γενέτειρά του ως Αρχιεπίσκοπος πλέον. Το ξάφνιασμά μου μεγάλο αφού ανάμεσα στο πλήθος με αναγνωρίζει και με καλεί προσφωνώντας με, με το μικρό μου όνομα, κοντά του. Κι όχι μόνο ενδιαφέρεται για το που βρίσκομαι αλλά και στη συνέχεια ενισχύει με διακριτικό τρόπο το σχολείο ρίχνοντας μια ακόμη «μπάρα» στις διακρίσεις των θρησκευτικών διαφορών. Στη δεύτερη περίπτωση ήταν η άμεση βοήθειά του κι ανταπόκριση στο αίτημα για βοήθεια των Τμημάτων Μητρικής Γλώσσας στη Στοκχόλμη Σουηδίας».

Στη μνήμη του Μακαριστού Χριστόδουλου όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πολιτιστικής Εστίας «Ιωνες» καταθέτουν την ευγνωμοσύνη τους για «όσα μας δίδαξε και μας κληροδότησε και ευχόμαστε να είναι φωτεινός οδηγός σε κάθε μας βήμα. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Τάκη Παντελόπουλο και στον αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Οικονόμου, άξια μέλη των «Ιώνων» και τους ευχόμαστε από καρδιάς ο Θεός να τους δίνει υγεία, πνευματική διαύγεια και να συνεχίζουν με την ίδια ζέση και θέρμη το δημιουργικό τους έργο» υπογραμμίζουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου