ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τίμησαν τον Ντίνο Μαστρογιάννη

τίμησαν-τον-ντίνο-μαστρογιάννη-460176

Το νέο cd του Βολιώτη πιανίστα Ντίνου Μαστρογιάννη ήταν το επίκεντρο της τιμητικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούλιο από την Ελληνική Πρεσβεία της Πράγας, στο Μουσείο «Σμέτανα», δίπλα στη γέφυρα του Καρόλου στο Μολδάβα. Το ρεσιτάλ που προλόγισε και παρακολούθησε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Κων/νος Κοκόσης, ακόλουθοι της Πρεσβείας και πολλοί Έλληνες, Τσέχοι αλλά και τουρίστες, είχε εξαιρετική επιτυχία. Μετά από παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού ο πιανίστας έπαιξε εκτός προγράμματος ένα πασίγνωστο απόσπασμα από τη λαϊκή σουίτα «Η γειτονιά των αγγέλων» του Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίον τον συνδέει, όπως είναι γνωστό, δεκάχρονη προσωπική φιλία και αξέχαστες στιγμές ευδόκιμης συνεργασίας, που είχαν ως αποτέλεσμα εγκωμιαστικότατες γραπτές κριτικές από το θρυλικό Έλληνα συνθέτη. Το εν λόγω cd με τίτλο «Zorba’s Dance – Greek Music for solo Pianο» που κυκλοφόρησε από τη μεγάλη αμερικανική εταιρία MSR Classics, σημειώνει μεγάλη επιτυχία, καθώς διατίθεται στα μεγαλύτερα online καταστήματα του κόσμου, όπως τα Amazon, Barnes and Noble, CD Universe, CD Now κ.α.

Τα έργα που περιλαμβάνονται είναι μια ανθολογία από τα ωραιότερα ίσως κομμάτια, που έχουν γραφτεί για σόλο Πιάνο από Έλληνες συνθέτες, όπως: επιλογές από τα «Παιδικά κομμάτια» του Γιάννη Κωνσταντινίδη, το «Νυχτιάτικο» του Μανόλη Καλομοίρη, τα ομορφότερα μέρη από την «Ιονική Σουίτα» και τη «Μικρή λευκή αχιβάδα» του Μάνου Χατζιδάκι, τους «8 ελληνικούς νησιώτικους χορούς» του Κων/νίδη, το «Πρελούδιο αρ. 1» και το Φινάλε από τη «Μικρή Σουίτα» του Μίκη Θεοδωράκη, το πρωτοποριακό κομμάτι «Περιμένοντας το αεροπλάνο» του κορυφαίου Έλληνα-Νεοζηλανδού συνθέτη Τζων Ψαθά, επιλογή από τις δύο συλλογές «Τραγούδια και Χοροί από τα Δωδεκάνησα» του Κων/νίδη, 3 από τις «6 Λαϊκές ζωγραφιές» του Χατζιδάκι (πάνω σε μελωδίες των Β. Τσιτσάνη και Απ. Χατζηχρήστου) και φυσικά το «Χορό του Ζορμπά» του θρυλικού Μίκη Θεοδωράκη.

Όπως αναφέρει ο Ντίνος Μαστρογιάννης «μετά από είκοσι χρόνια καλλιτεχνικής ζωής πρέπει να παραδεχτώ ότι, οπουδήποτε και να βρισκόμουν, πάντα κάποιο είδος νοσταλγίας με έφερνε πίσω στην πατρίδα μου. Έτσι, τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια, και ανάμεσα σε πολλές συγκινήσεις αλλά και αναμνήσεις, συγκέντρωνα προσεκτικά και από μία-μία τις ελληνικές πιανιστικές πέρλες με τις οποίες πλέχτηκε τελικά το μουσικό περιδέραιο που περιλαμβάνεται σ’ αυτό το CD. Ο σκοπός αυτής της ηχογράφησης είναι, ο ήχος να μιλήσει στην καρδιά όχι μόνο των απανταχού Ελλήνων αλλά και του πιο μακρινού ακροατή». Το cd αφιερώνεται από τον Ντίνο Μαστρογιάννη «στους γονείς μου, Βλάσιο και Ευαγγελία Μαστρογιάννη, τα πολυτιμότερα πρόσωπα της ζωής μου, οι οποίοι στάθηκαν σαν βράχοι δίπλα μου και πίστεψαν με όλο τους το είναι στη μουσική μου».

Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη και όπως σημειώνεται στο έγκυρο αμερικανικό μουσικό περιοδικό «Fanfare»: «Εξαιρετικά ερμηνευμένη πιανιστική συλλογή που κερδίζει την αγάπη του ακροατή…Ο Ντίνος Μαστρογιάννης παίζει με αυθεντικότητα και εθνική περηφάνια…Στις ερμηνείες του σ’ αυτά τα σπάνια κοσμήματα της ελληνικής πιανιστικής φιλολογίας είναι γοητευτικά ειλικρινείς… Οι συγκινήσεις που προκαλεί είναι οικουμενικές, μολονότι το CD περιλαμβάνει μόνον ελληνικό ρεπερτόριο».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου