ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου

γαλλικό-ινστιτούτο-βόλου-393888

Ιστορία εξήντα χρόνων συμπλήρωσε το πρωτοποριακό πολιτιστικό ίδρυμα

Εκδήλωση αφιερωμένη στην 60χρονη ιστορία του Γαλλικού Ινστιτούτου Βόλου, το οποίο έκλεισε το 2001, διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στο νομό Μαγνησίας και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Τετάρτη 11 Ιουνίου στις 20.00, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ημερίδα με εκλεκτούς εισηγητές και έκθεση αρχειακού υλικού και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, που, ως γνωστό, στεγάζεται στο κτίριο του παλιού Γαλλικού Ινστιτούτου.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου υπήρξε από τα πιο σημαντικά και δυναμικά παραρτήματα στην Ελλάδα. Εκτός του ότι από τα θρανία του πέρασαν χιλιάδες Βολιώτες και Βολιώτισες, που διδάχθηκαν τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα, το Γ.Ι.Β. είχε μία δυναμική παρουσία και αναδείχθηκε σε μία κοιτίδα πολιτισμού. Ακολουθώντας τα πρότυπα των φωτισμένων και πρωτοπόρων Γάλλων φιλελλήνων Οκτάβ Μερλιέ και Ροζέ Μιλλιέξ, αποτέλεσε μία πνευματική στέγη για τον τόπο μας φιλοξενώντας πλήθος εκδηλώσεων, πολλές φορές σε συνεργασία με τους άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης.

Εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μαθήματα, διαλέξεις πρόσφεραν στο απαιτητικό φιλότεχνο κοινό του τόπου αξέχαστες στιγμές πνευματικής και καλλιτεχνικής ομορφιάς, αναβαθμίζοντας την αισθητική του. Δεν είναι υπερβολή να αναφερθεί ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου έχει συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των συμπολιτών μας.

Το πρόγραμμα

Εισηγητές της ημερίδας είναι οι : Ελένη Σεφερειάδου – Πρίντζου, πρώην Διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Βόλου, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Το Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου μια κοιτίδα γλώσσας και πολιτισμού», Βέρα Βασαρδάνη, Φιλόλογος, με θέμα «Μαθητικές αναμνήσεις από το Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου».

Κώστας Αδαμάκης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Παν. Θεσσαλίας, με θέμα «Κτίρια εκπαίδευσης στο Βόλο από την προσάρτηση (1881) μέχρι σήμερα», Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Παν. Θεσσαλίας, με θέμα «Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Την ημερίδα θα συντονίσει η Δρ Αννίτα Πρασσά, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ – Αρχείων Ν. Μαγνησίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο με αναμνήσεις παλιών μαθητών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου