ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση στη βόμβα Στρος Καν από την Κυβέρνηση

απάντηση-στη-βόμβα-στρος-καν-από-την-κυ-454466

Για "πατριωτικό καθήκον" του πρωθυπουργού μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπανδρέου είχε ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ, δύο μήνες μετά τις εκλογές, τον Δεκέμβριο του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κυριακάτικη "Καθημερινή", τον ερχόμενο μήνα θα προβληθεί ντοκιμαντέρ από το γαλλικό "CANAL+" για τον επικεφαλής του ΔΝΤ, στο οποίο ο κ. Στρος Καν αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός είχε θέσει την ιδέα για προσφυγή στο ΔΝΤ, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές του 2009.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "η κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα σε όλα τα μέτωπα χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία".

Υποστήριξε ότι εξαρχής είχε αναζητηθεί ευρωπαϊκή λύση, κάτι που όπως είπε, στην αρχή ήταν δύσκολο λόγω της "τεράστιας αναξιοπιστίας" που κληροδότησε στη χώρα η ΝΔ και σημείωσε ότι οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δεν επρόκειτο για διαπραγματεύσεις, αλλά διερευνητικές συζητήσεις για την κάλυψη των δανειακών μας αναγκών, διότι "είχαμε πατριωτικό καθήκον να τις κάνουμε, για να μην αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει".

Σημείωσε δε ότι ο πρωθυπουργός "ξεκίνησε, όπως όφειλε κάνοντας το καθήκον του ως πρωθυπουργός, να κάνει όλες εκείνες τις διερευνητικές επαφές με όλους τους φορείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των δανειακών μας αναγκών και με έξυπνες και συστηματικές κινήσεις ώστε να αναγκάσουμε την ΕΕ να σκύψει πάνω στο πρόβλημα της χώρας μας, η οποία (σ.σ. ΕΕ) τότε τουλάχιστον δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος".

"Εμείς φυσικά θέλαμε ευρωπαϊκή λύση από την αρχή, αλλά δεν θα αφήναμε την Ελλάδα να πτωχεύσει, δεν θα κάναμε το χατίρι κανενός από αυτούς που μιλάνε σήμερα και ανακαλύπτουν σκευωρίες, να φέρουμε τη χώρα στη χρεοκοπία, όπως μας την παρέδωσε η ΝΔ", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είπε ακόμη ότι τότε "λόγω του τεράστιου ελλείμματος αναξιοπιστίας που είχαμε, δεν μας είχαν εμπιστοσύνη" οι ευρωπαίοι εταίροι και πως "εμείς έπρεπε να κάνουμε τα πάντα και συζητήσαμε και με την Κίνα και με τη Ρωσία και με όλους για το πώς θα μπορούσε να καλυφθεί το τεράστιο δανειακό μας έλλειμμα". "Μακάρι η ΕΕ να μπορούσε να αντιληφθεί τότε τι έπρεπε να πράξει και να μην χανόταν εκείνος ο χρόνος και κόστισε και σε εμάς και στην ΕΕ", συμπλήρωσε.

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε δύο φορές τον γύρο του κόσμου προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα μας, "όταν οι πόρτες ήταν κλειστές, όταν το έλλειμμα αξιοπιστίας εξαιτίας της ΝΔ ήταν τεράστιο" και υπογράμμισε ότι "μέσα σε εκείνον τον κυκεώνα σταθήκαμε στα πόδια μας και εξαναγκάσαμε ουσιαστικά του εταίρους μας να δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός στήριξης για τη χώρα μας, κάτι που σήμερα είναι ζητούμενο για την προσεχή Σύνοδο Κορυφής".

Προκειμένου να επισημάνει ότι οι επαφές με τον επικεφαλής του ΔΝΤ δεν ήταν κρυφές, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε σε δημοσιεύματα της 11ης Δεκεμβρίου 2009, τόσο της "Ελευθεροτυπίας" όσο και της "Καθημερινής", τα οποία αναφέρονταν σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με επικοινωνία του πρωθυπουργού τόσο με τον κ. Στρος Καν όσο και με ευρωπαίους εταίρους.

Παράλληλα ο κ. Πεταλωτής άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ τίποτα και ότι "αυτοί που έκρυβαν ήταν αυτοί που εγκατέλειψαν τη χώρα τον Οκτώβριο του 2009, αυτοί που λιποτάκτησαν, αποκρύπτοντας την αλήθεια τόσο από τους Έλληνες πολίτες όσο και από τους εταίρους".

Έκανε δε λόγο για "υποκρισία" και "ειδικά όταν βγαίνει σήμερα ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ να λένε ότι ρώτησαν την κυβέρνηση, αλλά δεν πήραν απάντηση". "Ποιοι; Αυτοί που κορόιδευαν συστηματικά τον λαό, που μας οδήγησαν αθωράκιστους στην κρίση, που έφερνα το μνημόνιο στη χώρα, ακόμα και σήμερα δείχνουν μια υποκρισία άνευ προηγουμένου", πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για φοβερές αντιφάσεις όσον αφορά στις κατηγορίες: "Από τη μια μας λένε "αργήσατε να πάρετε μέτρα", από την άλλη, "πολύ πρόωρα μιλούσατε με το ΔΝΤ".

Απέρριψε "εκ προοιμίου" το ενδεχόμενο κάποιος κυβερνητικός παράγοντας να "σόρταρε" εκείνη την περίοδο στη χρεοκοπία της Ελλάδας και συμπλήρωσε ότι το "δικαίωμα" να κερδοσκοπούν κάποιοι δόθηκε από την παντελή αναξιοπιστία της χώρας και ότι γι’ αυτό ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ θα πρέπει να σκέφτονται πάρα πολύ πριν μιλήσουν.

Πολιτική

αντιπαράθεση

Οι δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος-Καν σχετικά με την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ πυροδότησαν νέο γύρο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς σχολίασε σχετικά: «Την κυβέρνηση τη ρωτήσαμε. Τους ρωτήσαμε και δεν απάντησαν. Και δεν χρειάζεται πια να απαντήσουν. Όλοι έχουν καταλάβει».

Το ζήτημα που έχει ανακύψει σχολίασε, και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «προσπάθεια που κάνουμε να μετατρέψουμε το ΔΝΤ σε μπαμπούλα είναι πολύ λανθασμένη» και υποστηρίζοντας πως ο διεθνής οργανισμός έχει παρέμβει με αποτελεσματικότητα σε πολλές χώρες.

Για συνειδητή προσφυγή στην τρόικα έκανε λόγο η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Αυτό το ‘λεφτά υπάρχουν’ το έλεγε ακριβώς για να δικαιολογηθεί μετά ότι του έδωσαν ψεύτικα στοιχεία και άρα να δικαιολογήσει τη συνειδητή προσφυγή στην τρόικα».

Βολές κατά τις κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο ΛΑΟΣ, διά του εκπροσώπου του κόμματος Κ. Αϊβαλιώτη.

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου