ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απορρίπτει η Alpha Bank την πρόταση της Εθνικής

απορρίπτει-η-alpha-bank-την-πρόταση-της-εθνική-455135

Την απόρριψη της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας για τη συγχώνευσή τους αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank, κρίνοντας ότι είναι ασύμφορη για τους μετόχους της υπό τους παρόντες όρους.

«Το Δ.Σ. αποφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Ανοιχτή σε αντιπρόταση από την Alpha Bank θέλουν οι πληροφορίες την Εθνική, αξιωματούχοι της οποίας ωστόσο δηλώνουν μεγάλη έκπληξη για την απόρριψη, καθώς θεωρούν ότι η πρόταση εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη για τους μετόχους της Alpha.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας σχολιάζοντας την απόρριψη της πρότασης συγχώνευσης, δήλωσαν πως «μείναμε άναυδοι», αφού κάθε άλλο από απόρριψη περίμεναν, αφού θεωρούν ότι πρόκειται για μια πραγματικά «ευεργετική» για τις δύο τράπεζες πρόταση.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση που εξασφαλίζει μεγάλα οφέλη στους μετόχους των δύο τραπεζών δεν «νομίζουμε ότι επιδέχεται παζάρι» συμπλήρωναν οι ίδιοι, αφήνοντας ωστόσο περιθώρια για αντιπρόταση από την Alpha.

Αναφερόμενοι δε στους λόγους, τους οποίους η Alpha επικαλείται για την απόφασή της, περί ασύμφορων όρων για τους μετόχους, κύκλοι της Εθνικής επισήμαιναν ότι το premium που εξασφαλίζουν οι μέτοχοι της Alpha είναι πολύ μεγάλο, «δεν υπάρχει ανάλογο» είπαν χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά δε την επισήμανση ότι η συγκυρία δημιουργεί αβεβαιότητα, αξιωματούχοι της Εθνικής τόνιζαν ότι η πρόταση για συγχώνευση έγινε τώρα, ακριβώς για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα και ανασφάλεια που δημιουργεί στον τραπεζικό τομέα η τρέχουσα συγκυρία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το δεύτερο ναυάγιο μέσα σε σχεδόν δέκα χρόνια της προσπάθειας συνένωσης των δυνάμεων τους, μια ιδέα που ξεκίνησε το 2001 από τον Θεόδωρο Καρατζά.

Ο Θ. Καρατζάς, τότε διοικητής της ΕΤΕ, μιλούσε για δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή» στον τραπεζικό τομέα, που θα έδινε, όπως είχε τότε τονίσει, ώθηση όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία, εκπροσωπώντας η νέα τράπεζα παράλληλα επάξια την χώρα μας στο εξωτερικό.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει σε τελικά στάδια, χρονικό που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει από τα σχετικά άρθρα που παρουσιάζονται στη δεξιά στήλη,αλλά τελικά δεν ευοδώθηκαν.

Η ανακοίνωση

της Alpha

Ειδικότερα η ανακοίνωση της Alpha Bank με τίτλο «Το Δ.Σ. της Alpha Bank απορρίπτει την πρόταση της Εθνικής», αναφέρει:

«Σε απάντηση της από 18ης τρέχοντος επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η "Alpha Τράπεζα Α.Ε." (η "ΑLPHA") ανακοινώνει ότι, στις 18 Ιανουαρίου 2011, έλαβε μη αιτηθείσα (unsolicited) έγγραφη πρόταση της "Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος Α.Ε." (η "ΕΘΝΙΚΗ") περί συγχωνεύσεως των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δια απορροφήσεως της ALPHA από την ΕΘΝΙΚΗ.»

 «Ειδικότερα η πρόταση, μεταξύ άλλων:

(Α) Διελάμβανε ότι η συγχώνευση θα διενεργείτο δυνάμει σχέσεως ανταλλαγής 11 κοινών μετοχών εκδόσεως της ALPHA προς 8 μετοχές εκδόσεως της ΕΘΝΙΚΗΣ, και

(Β) Παρέθετε τις εκτιμώμενες ωφέλειες εκ της συνενώσεως των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πηγών εισοδήματος και εξοικονομήσεως δαπανών.

« Εν συνεχεία, η ALPHA υπέγραψε με την ΕΘΝΙΚΗ σύμφωνο εμπιστευτικότητος, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της προτάσεως, την 18η Φεβρουαρίου 2011, και εισήλθε σε διερευνητικές συνομιλίες μετά της ΕΘΝΙΚΗΣ, επικουρούμενη από ειδικούς προς τούτο συμβούλους.

 « Κατ’ ακολουθίαν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».

 
Η πρόταση
συγχώνευσης
 
Φιλική πρόταση συγχώνευσης κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα στην Alpha Bank, όπως ανακοινώθηκε επισήμως χθες.

Η διαπραγμάτευση των δύο μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανεστάλη. Πριν την αναστολή, η ΕΤΕ κέρδιζε 2,14% στα 7,64 ευρώ και η Alpha 6,32% στα 4,88 ευρώ.

Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 8 νέες μετοχές της ΕΤΕ για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha, δηλαδή 0,727 μετοχές ΕΤΕ προς 1 μετοχή Alpha.

Στο νέο σχήμα η ΕΤΕ θα ελέγχει το 71% και η Alpha το 29%. Οι άμεσες συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων θα διαμορφωθούν σε 0,9% και 12%, αντίστοιχα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΕΤΕ υπέβαλε την πρόταση της στις 18 Ιανουαρίου 2011, έπειτα από έγκριση που ελήφθη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Στρατηγικής, των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου και του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2011, η Εθνική και η Alpha υπέγραψαν συμφωνία εμπιστευτικότητας, αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και αποχής από λήψη εναλλακτικών μέτρων («NDA») και τα αντίστοιχα στελέχη διοίκησης εισήλθαν σε συζητήσεις σχετικά με τους όρους της πρότασης.

Η Εθνική δήλωνε πεπεισμένη ως προς τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη της πρότασης της και προσδοκεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha «θα περιβάλλει την ανωτέρω πρόταση με την δέουσα προσοχή».

Η προτεινόμενη ανταλλαγής εμπεριείχε υπερτίμημα 23,4% επί της τιμής κλεισίματος της Alpha κατά την 17η Ιανουαρίου 2011, την προηγούμενη ημέρα της υποβολής της πρότασης της ΕΤΕ, υπερτίμημα 18,5% επί της σχέσης ανταλλαγής Alpha/Έθνική κατά την 17η Φεβρουαρίου 2011, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την ημερομηνία της σημερινής ανακοίνωσης και υπερτίμημα 23,7% ως προς τη μέση σχέση ανταλλαγής των τελευταίων 12 μηνών προ της 17ης Ιανουαρίου 2011.

Οι λεπτομέρειες

Στην περίπτωση που υπήρχε θετική αποδοχή από την Alpha Bank της φιλικής της συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα, θα δημιουργούνταν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, με ηγετική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και οι δύο τράπεζες διαθέτουν ήδη ισχυρή παρουσία σε όλες τις χώρες της περιοχής.
Ειδικότερα, ο ενιαίος όμιλος θα έχει σύνολο ενεργητικού που θα προσεγγίσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, μέγεθος που τον κατατάσσει στην 27η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και την 28η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Η Εθνική πιστεύει ότι, μετά την αναμενόμενη αναγνώριση από τις αγορές κεφαλαίων της πρόσθετης αξίας που αντιπροσωπεύουν οι συνέργειες του εγχειρήματος, η ενιαία τράπεζα θα κατατάσσεται μεταξύ των 25 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης.
Ειδικότερα, τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της συγχώνευσης, όπως αναλυτικά τα αναφέρει η Εθνική Τράπεζα είναι:
-Η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα: Ο συνδυασμός των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η συμπληρωματικότητα των δύο Τραπεζών, θα καταστήσει την ενιαία Τράπεζα το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη χώρα, επιτρέποντας στον ενοποιημένο όμιλο να αντιμετωπίσει από θέση ισχύος τη σημερινή συγκυρία.
-Ηγετική θέση στη ΝΑ Ευρώπη: Η συνένωση των δραστηριοτήτων που ανέπτυξαν την τελευταία δεκαετία οι δύο τράπεζες στη ΝΑ Ευρώπη, αναμένεται να δημιουργήσει έναν από τους κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς ομίλους στην περιοχή, με διαφοροποίηση πηγών κερδοφορίας που θα του επιτρέψουν να είναι λιγότερο ευάλωτος στις επιπτώσεις της κρίσης αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές προοπτικές και την ήδη διαφαινόμενη ανάκαμψη των οικονομιών της περιοχής.
-Ισχυρή κεφαλαιακή βάση: Επωφελούμενη από τον ισχυρότερο ισολογισμό στην Ελλάδα, η ενιαία Τράπεζα εκτιμάται ότι – μετά και την ολοκλήρωση του τελευταίου σταδίου του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής που ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 – θα έχει pro forma δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) ύψους 10.7%, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2010, επίπεδο που κατατάσσει το ενιαίο σχήμα μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών με την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια. Επίσης, ο νέος όμιλος θα έχει την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια και την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα, γεγονός που θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου νωρίτερα από πολλές Ευρωπαϊκές τράπεζες, ενισχύοντας τη δυνατότητα απορρόφησης συστημικών κινδύνων.
-Βελτίωση της ρευστότητας: Ο συνδυασμός των ισχυρών καταθετικών βάσεων των δύο τραπεζών θα διαμορφώσει τη σχέση δανείων προς καταθέσεις της ενιαίας τράπεζας σε 109%, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2010, μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Με δεδομένη την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και την υψηλή ρευστότητά του, το νέο σχήμα θα έχει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος, πράγμα που θα του επιτρέψει την ταχύτερη απεμπλοκή από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
-Διεθνής αναγνωρισιμότητα: Ο ενιαίος όμιλος θα έχει σύνολο ενεργητικού που θα προσεγγίσει τα 200 δις. ευρώ μέγεθος που τον κατατάσσει στην 27η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και την 28η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Η Εθνική πιστεύει ότι, μετά την αναμενόμενη αναγνώριση από τις αγορές κεφαλαίων της πρόσθετης αξίας που αντιπροσωπεύουν οι συνέργειες του εγχειρήματος, η ενιαία τράπεζα θα κατατάσσεται μεταξύ των 25 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης.
-Ευρύτερα οφέλη: Η ελληνική οικονομία και οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και την αυξημένη αποτελεσματικότητα της ενιαίας τράπεζας. Η προτεινόμενη συγχώνευση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αναδιάταξη του χρηματοπιστωτικού τομέα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κατά συνέπεια αναμένεται να έχει την υποστήριξη των εποπτικών αρχών, των διεθνών οργανισμών και της ευρύτερης επενδυτικής κοινότητας.
Δημιουργία αξίας
Η Εθνική εκτιμά ότι η συγχώνευση θα επιτρέψει την επίτευξη συνεργειών της τάξης των 550-700 εκατ. ευρώ ετησίως, σε πλήρη ανάπτυξη, που θα προκύψουν από σημαντικές οικονομίες κλίμακας στις υποστηρικτικές υποδομές και τις απαιτούμενες επενδύσεις, τη βελτιστοποίηση των διεθνών δραστηριοτήτων, τη μείωση των γενικών και διοικητικών δαπανών τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Επίσης, τον εξορθολογισμό του κόστους άντλησης κεφαλαίων καθώς και την ενίσχυση των εσόδων από την ευθυγράμμιση των βέλτιστων πρακτικών των δύο τραπεζών.
Η Εθνική εκτιμά ότι με την προτεινόμενη συγχώνευση αναμένεται να αυξηθούν τόσο τα κέρδη ανά μετοχή όσο και η αξία των δύο τραπεζών από τον πρώτο κιόλας χρόνο μετά την ολοκλήρωση της. Προσδοκούμε, αναφέρει η Εθνική Τράπεζα, ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεργειών θα προκύψει από τις διεθνείς δραστηριότητες των δύο τραπεζών, την περιστολή των γενικών και διοικητικών δαπανών και την εκλογίκευση του κόστους άντλησης κεφαλαίων. Επομένως, ο ενιαίος όμιλος αναμένεται ότι θα έχει σημαντική ευελιξία στη διαχείριση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της συγχώνευσης, ώστε να έχει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσει τυχόν κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει η διαδικασία ενοποίησης ενόψει της παρούσας συγκυρίας.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου