ΤΟΠΙΚΑ

Πλήρης με ακούσιους εγκλεισμούς η Ψυχιατρική του Νοσοκομείου

πλήρης-με-ακούσιους-εγκλεισμούς-η-ψυχ-254662

Δεκαήμερη αναμονή σε περιστατικά, που χρήζουν εκούσιας νοσηλείας

Γέμισε από περιστατικά ακούσιας νοσηλείας η Ψυχιατρική Κλινικού του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Η Κλινική καλείται μέσω του Εθνικού Κέντρου να νοσηλεύει περιστατικά από τη Στερεά Ελλάδα και ολόκληρη τη Θεσσαλία, επειδή τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία δεν εφημερεύουν όπως παλαιότερα, ενώ και οι Ψυχιατρικές Κλινικές των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων είναι πλήρεις. Την ίδια στιγμή τα αιτήματα για ακούσια νοσηλεία στον Βόλο είναι κάθε χρόνο δεκάδες.

Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Κωνσταντίνος Ασπραδάκης λέει ότι αυτή τη στιγμή τα δύο τρία των κλινών αφορούν σε περιστατικά ακούσιας νοσηλείας, ασθενών δηλαδή που υποβάλλονται σε θεραπεία και παραμονή στην Ψυχιατρική Κλινική χωρίς τη θέλησή τους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν περιορισμένος αριθμός κλινών και δεκαήμερη αναμονή στην εκούσια νοσηλεία.

Δεκάδες αιτήματα στον Βόλο και τη Μαγνησία

Στον Βόλο και τη Μαγνησία από την αρχή του έτους και μέχρι σήμερα τα αιτήματα για ακούσια νοσηλεία στην Εισαγγελία Βόλου ήταν 218 και μόνο δέκα από αυτές υποβλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Τα αιτήματα θα πρέπει να εξεταστούν από την επιστημονική ομάδα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και να κριθεί εάν οι ασθενείς χρήζουν όντως νοσηλείας.

Κάθε χρόνο τα αιτήματα είναι δεκάδες και οι ανάγκες που υπάρχουν πολλές. Προχθές πολίτης απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Βόλου και ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση από την Αστυνομία δίδοντας σκίτσο που είχε ζωγραφίσει, το οποίο απεικόνιζε γυμνή γυναίκα.

Ωστόσο, τα ψυχιατρικά περιστατικά εκτιμάται ότι δεν έχουν αυξηθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης καθώς ο επιπολασμός ψυχασθενειών είναι ο ίδιος. Μόνο τα περιστατικά εκούσιας νοσηλείας, όπως καταθλίψεις και άγχη, έχουν αυξηθεί.

Εκείνο που έχει αλλάξει σύμφωνα με τον κ. Ασπραδάκη, και γι’ αυτό υπάρχουν πολλές εισαγγελικές παραγγελίες, είτε από τον Βόλο, είτε από άλλες πόλεις, είναι οι φροντιστές των ασθενών, οι οποίοι δεν έχουν πλέον την ίδια υπομονή για να υποστηρίξουν το πάσχον μέλος της οικογένειάς τους λόγω των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης.

«Η οικονομική δυσπραγία και οι μειωμένες αντοχές έχουν ως αποτέλεσμα την καθιέρωση ενός νέου τρόπου ζωής. Για παράδειγμα παλαιότερα οι οικογένειες κρατούσαν στο σπίτι τους ασθενείς με άνοια. Σήμερα φροντίζουν να φιλοξενούνται σε κάποια κλινική», εξηγεί ο ίδιος.

Οι παραπομπές από το Εθνικό Κέντρο

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Εθνικό Κέντρο παραπέμπει στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου ολοένα και περισσότερα περιστατικά από Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, αλλά και Αμφισσα, Λαμία, Εύβοια, Καρπενήσι, Χαλκίδα, Μπράλο.

«Ολα τα αιτήματα για ακούσια νοσηλεία μεταφέρονται στο Εθνικό Κέντρο αφού έχουν εκτιμηθεί από γιατρό στον τόπο κατοικίας τους. Στην πορεία αρχίζει η αναζήτηση της κλίνης», εξηγεί ο ίδιος.

Ετσι ζητείται από ασθενείς με μικρότερα προβλήματα ψυχικής υγείας να επισκεφθούν εκ νέου την Ψυχιατρική Κλινική μετά από μερικές μέρες μήπως αδειάσει κάποιο κρεβάτι, καθώς η Κλινική είναι πλέον πλήρης.

Πάντως, ο κ. Ασπραδάκης δεν κρύβει την πικρία του για την παράτυπη, όπως καταγγέλλει, σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμογή του νόμου 2071/92 για τις ακούσιες νοσηλείες.

Οπως αναφέρει, από την Εισαγγελία Τρικάλων – Πρωτοδικείο ζητήθηκε εγγράφως η παραμονή ασθενούς στην Κλινική μέχρι ορισμού νέου Τριμελούς Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς τα μέλη του είχαν παραιτηθεί και ο δικαστικός συμπαραστάτης είχε αποβιώσει, χωρίς -όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- να ζητηθεί η γνώμη του γιατρών για την ανάγκη ή όχι περαιτέρω νοσηλείας.

Σε κάθε περίπτωση, για τη αντιμετώπιση των περιστατικών το σύνολο του προσωπικού της Ψυχιατρικής Κλινικής προσπαθεί να αντεπεξέλθει με κάθε τρόπο. Ο κ. Ασπραδάκης έχει άριστη συνεργασία με τις δύο επιμελήτριες β’ και τους δύο ειδικευόμενους.

Η νομοθεσία

Ο εγκλεισμός ενός προσώπου σε μονάδα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, γίνεται κατόπιν άδειας του αρμόδιου Δικαστηρίου.

Η ακούσια νοσηλεία είναι η χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή εισαγωγή και παραμονή του για θεραπεία σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του και η έλλειψη νοσηλείας του να έχει ως συνέπεια είτε να αποκλειστεί η θεραπεία του, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Την αίτηση του φερόμενου ως ασθενή μπορούν να ζητήσουν ο σύζυγος ή συγγενής ή όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου.

Την αίτηση πρέπει να συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξευρέσεως δύο ψυχιάτρων, ενός ψυχιάτρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου