ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες εθελοντές έστειλαν μήνυμα από τον Βόλο κατά της εμπορίας ανθρώπων

δεκάδες-εθελοντές-έστειλαν-μήνυμα-απ-730752

«Υπάρχουν εκατομμύρια σκλάβοι στον κόσμο και μόνο το 1% αυτών διασώζονται. Ας το αλλάξουμε αυτό».

Μήνυμα κατά της εμπορίας ανθρώπων έστειλε προχθές η μη κυβερνητική οργάνωση Α21.Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου, πάνω από 200 εθελοντές συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο του Βόλου στις 5 το απόγευμα και πραγματοποίησαν περίπατο για την ελευθερία στην παραλία της πόλης.

Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν 450 πόλεις σε 50 χώρες στον κόσμο.

Η εκπρόσωπος της Α21 Λητώ Καραγκούνη τόνισε ότι επρόκειτο για μία δράση ευαισθητοποίησης κατά του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι συνάνθρωποί μας βρίσκονται υπό καθεστώς δουλείας εν έτει 2018. Το έγκλημα της εμπορίας συμβαίνει και στη χώρα μας και στον Βόλο και είναι ευθύνη όλων μας να αντιδρούμε σε αυτό», επισήμανε.

Η μη κυβερνητική οργάνωση συνέδραμε πανελλαδικά το 2018 σε 39 ανθρώπους. Διαθέτει ξενώνα φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη και εξυπηρετεί όλα τα περιστατικά στην Ελλάδα.

«Από τις γυναίκες που φιλοξενήσαμε ενημερώθηκε ότι οι διακινητές τις είχαν φέρει και στον Βόλο για να τις εκπορνεύσουν», επισήμανε η ίδια.

Η βία δεν εκδηλώνεται εξαρχής. Η εκμετάλλευση αρχίζει εφόσον το θύμα μετακινηθεί στην Ελλάδα το οποίο ουσιαστικά φτάνει στο σημείο να κάνει κάτι για το οποίο δεν συμφώνησε.

«Τα περιστατικά τα βλέπουμε όταν πλέον οι γυναίκες βγουν σε οίκους ανοχής ή στο πεζοδρόμο. Εχει ήδη προηγηθεί μία διαδικασία συνεχούς βίας και εκμετάλλευσης, ώστε το άτομο να φτάσει στο σημείο να πιστεύει ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συμμορφωθεί», επισήμανε η ίδια.

Η Α21 παρέχει διερμηνέα σε 200 διαφορετικές γλώσσες. Εκτός από περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη φροντίζει και τη φιλοξενία των θυμάτων, ενώ κάνει συνδέσεις και αναφορές και σε άλλους οργανισμούς.

Η A21 δραστηριοποιείται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων (human trafficking) από το 2008, και στόχος της είναι να ρίξει φως σε μια εγκληματική βιομηχανία που κρατάει παγιδευμένους στη σύγχρονη δουλεία 27 εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, μέσω του «Walk for freedom» προωθείται η γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων 1109, υποστηρίζεται η διάσωση και αποκατάσταση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, καθώς και ενισχύεται η πρόληψη ώστε να μην υπάρχουν νέα θύματα.

H εμπορία ανθρώπων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που επηρεάζει κάθε ήπειρο και κάθε οικονομική δομή και η Ελλάδα σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα μάλιστα με την αναφορά Trafficking In Persons Report του 2017, η Ελλάδα είναι χώρα μετάβασης και προορισμού για γυναίκες και παιδιά που εξαναγκάζονται σε πορνεία και καταναγκαστική εργασία, καθώς και για άντρες που εξαναγκάζονται σε καταναγκαστική εργασία.

Στην Ελλάδα, το «Walk For Freedom» πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Δράμα, Κομοτηνή, Τρίκαλα και στη Λευκωσία της Κύπρου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου