ΤΟΠΙΚΑ

Ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το Νοσοκομείο του Βόλου

ανθρώπινη-αλυσίδα-έξω-από-το-νοσοκομε-843507

Ζήτησαν να λάβει το Αχιλλοπούλειο ό,τι δικαιούται

Οχι στον αποκλεισμό του Γενικού Νομαρχιακού Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου από τα έργα του νέου ΕΣΠΑ είπαν χθες εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας, συνταξιούχοι εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, η εστίαση, εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ, οι Φίλοι του Νοσοκομείου, συνταξιούχοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, εθελοντές αιμοδότες, νεφροπαθείς, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο αιρετός δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο γραμματέας του Ε.Κ.Β. Δήμητρης Βασιλείου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών Μπάρ Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου, εκπρόσωποι Συλλόγων και Εθελοντών κ.α.

Διατράνωσαν την αντίθεσή τους

Να λάβει το Νοσοκομείο του Βόλου ό,τι του αναλογεί από το νέο ΕΣΠΑ ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου, Κώστας Τράγαλος.

«Σήμερα γίνεται συγκέντρωση για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην αποκλεισμό του Νοσοκομείου από τα έργα του ΕΣΠΑ. Θεωρούμε ότι το Νοσοκομείο του Βόλου δεν μπορεί να μείνει εκτός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε έξω και πέρα από κάθε κομματική σκίαση. «Γίνεται από τους πολίτες, από τους εργαζόμενους. Τα έργα που έχει προτείνει το Νοσοκομείο είναι ζωτικής σημασίας» ανέφερε ο ίδιος. Ερωτηθείς για τις διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας ο ίδιος είπε ότι «είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά μέχρι να δούμε αν ισχύει, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι».

«Δεν πάει άλλο»

«Πολλά ακούγονται κι έχουν ανακοινωθεί. Και σύσκεψη έγινε στο υπουργείο, αλλά δεν μπορούμε να πιστέψουμε τίποτα» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας.

«Θέλουμε να δούμε πράξεις. Είναι μια πραγματικότητα η μη ένταξη του Νοσοκομείου στο νέο ΕΣΠΑ. Σκληρή πραγματικότητα. Το Αχιλλοπούλειο δεν έχει μαγνητικό τομογράφο, ενώ η Καρδίτσα πάει για δεύτερο. Ακόμη και τα Τρίκαλα έχουν στεφανιογράφο και το δικό μας νοσοκομείο δεν έχει» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρθηκε και στο προσωπικό. Είναι μία σκληρή πραγματικότητα η υποστελέχωση σε ένα Νοσοκομείο που έχει τέτοια εμβέλεια και τόσο μεγάλο πληθυσμό, είπε συνεχίζοντας και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά που ακούστηκαν τελευταία προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Πιστεύουμε όμως ότι όλοι οι πολιτικοί και οι κυβερνώντες να αλλάξουν ρότα και πολιτική. Να ξεβολευτούν και να παλέψουν. Να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν».

Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό είπε ο ίδιος έχουν ονοματεπώνυμο, αύξηση νοσηρότητας και συμπλήρωσε: «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Πρέπει να αντισταθούμε δυναμικά πέρα από κόμματα και χρώματα και προσωπικό συμφέρον».

Συμπαράσταση από την ΠΟΕΔΗΝ

Παρών στην κινητοποίηση ήταν και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία Χρήστος Παπαναστάσης.

«Σήμερα κλιμάκιο της ΠΟΕΔΗΝ βρίσκεται στο Νοσοκομείο Βόλου για να συμπαρασταθεί και να δώσει το μήνυμα στους πολίτες του Βόλου ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα Νοσοκομεία της χώρας λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, ανέφερε και πρόσθεσε: «Το ΕΣΥ κινδυνεύει με ολική διάλυση. Πολλά κρεβάτια σε ΜΕΘ παραμένουν κλειστά.

Χρήματα δεν δίνονται στα Νοσοκομεία και το Νοσοκομείο Βόλου δεν έχει μπει στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και το αναδεικνύουμε και θα παλέψουμε» κατέληξε. Ετοιμο να καταρρεύσει το ΕΣΥ Η πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί το ΕΣΥ σε κατάρρευση, είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουρβακάλης από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ. «Τα Νοσοκομεία συρρικνώνονται, καθώς υπάρχουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις που οδηγούν αργά και σταθερά σε κλείσιμο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας διαχείρισης μιζέριας» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ο στεφανιογράφος στο Γ.Ν.Β.

Από το γραφείο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ανακοινώθηκαν χθες τα εξής:

«Τα έργα υποδομών στον τομέα της υγείας ήταν το αντικείμενο συνάντησης στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ του υπουργού κ. Ανδρέα Ξάνθου, του αναπληρωτή υπουργού κ. Παύλου Πολάκη, του γενικού γραμματέα κ. Πέτρου Γιαννουλάτου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορα Αντωνίου.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η πρόοδος των έργων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, όπου έχουν ολοκληρωθεί 34 έργα. Στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 διατίθενται 7 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών στον τομέα υγείας στη Θεσσαλία. Συμφωνήθηκε στο νέο ΕΣΠΑ με τη διαδικασία της άμεσης αξιολόγησης των προτάσεων σε πρώτη φάση να ενταχθούν τα:

  • Προμήθεια αξονικού τομογράφου για το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας (ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός).
  • Προμήθεια μαγνητικού τομογράφου 1,5 Tesla για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
  • Προμήθεια αιμοδυναμικού στεφανιογράφου – ecostress για το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.

Ενώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υγείας εντάσσονται:

  • «Προμήθεια Εξοπλισμού για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας , την Καρδιολογική κλινική και Ουρολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο»,
  • «Προμήθεια Εξοπλισμού Αναισθησιολογικού τμήματος και Χειρουργείων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο»,
  • «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για το Νεογνολογικό Τμήμα, την Κεντρική Αποστείρωση και το Εργαστήριο Παθολογικής ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας».

Σύμφωνα με τον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό Υγείας και σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες για την παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα υπάρξει αξιολόγηση των προτάσεων, που θα κατατεθούν από τα νοσοκομεία στην 5η ΥΠΕ και θα σταλούν στο υπουργείο Υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου