ΤΟΠΙΚΑ

Χτυπούν καμπανάκι για τις φορολογικές δηλώσεις

χτυπούν-καμπανάκι-για-τις-φορολογικέ-847411

Μόνο 19.000 έχουν υποβληθεί στο Τaxisnet από τη Μαγνησία

Με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2015 και μετά τη λήξη της αποχής φοροτεχνικών, λογιστών και οικονομολόγων για το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο. Πανελλαδικά έχουν υποβληθεί περί το 1.010.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ σε επίπεδο Μαγνησίας 19.000.

Χαμηλά ποσοστά υποβολής φορολογικών δηλώσεων καταγράφει το Taxisnet.Αν και η διαδικασία συμπλήρωσε έναν μήνα υποβολής σε ημερήσια βάση, οι δηλώσεις που προωθούνται ηλεκτρονικά δεν ξεπερνούν καθημερινά τις 50.000, ενώ από τους επαγγελματίες του κλάδου κρίνεται ότι χρειάζεται να αποστέλλονται ηλεκτρονικά τουλάχιστον 130.000 σε ημερήσια βάση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016, που λήγει η προθεσμία, χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας Νικόλαο Πουμάνα, το ποσοστό υποβολής στη Δ.Ο.Υ. Βόλου είναι μόλις 17%, καθώς από σύνολο 70.000 φορολογικών δηλώσεων έχουν σταλεί ηλεκτρονικά στο Taxisnet μόνο 12.000, ενώ στη Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας είναι ακόμη πιο χαμηλό (15,5%), καθώς από σύνολο 45.000 φορολογικών δηλώσεων υποβλήθηκαν μόνο 7.000.

«Ο ρυθμός με τον οποίο κινείται η διαδικασία είναι καλός μεν αλλά χαμηλός προς το παρόν», είπε ο κ. Πουμάνας επισημαίνοντας ότι ο μέσος όρος της ημερήσιας υποβολής φτάνει έως 50.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ για να ολοκληρωθεί η υποβολή εμπρόθεσμα θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά 130.000 φορολογικές δηλώσεις.

«Τις τελευταίες δέκα – δεκαπέντε μέρες της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λόγω του ότι αυξάνεται θεαματικά η επισκεψιμότητα στο Taxisnet υπάρχουν πάντοτε προβλήματα με την ηλεκτρονική εφαρμογή με αποτέλεσμα είτε αυτή να κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, είτε το σύστημα να τίθεται εκτός λειτουργίας», είπε ο ίδιος.

Οι φοροτεχνικοί παροτρύνουν τους φορολογούμενους να ξεκινήσουν να επισκέπτονται τους λογιστές τους, ώστε να υπάρχει ομαλή ροή στην υποβολή και να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες χωρίς προβλήματα.

Στον χαμηλό αριθμό των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό η αποχή των οικονομολόγων λογιστών φοροτεχνικών λόγω των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό – φορολογικό που πέρασε από τη Βουλή το περασμένο σαββατοκύριακο.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε μηνιαίες δόσεις έως τον Δεκέμβριο του 2016.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου