ΤΟΠΙΚΑ

Συγκλήθηκε το νέο Συμβούλιο της ΕΒΕΤΑΜ

συγκλήθηκε-το-νέο-συμβούλιο-της-εβετα-26736

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τη βιομηχανική ανάπτυξη

Στόχος για την ελληνική βιομηχανία του υπουργείου Οικονομίας, Τουρισμού και Ανάπτυξης είναι η παραγωγή προϊόντος μεγάλης προστιθέμενης αξίας.

Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, ο οποίος επισκέφτηκε χθες την ΕΒΕΤΑΜ με αφορμή τη σύγκληση του νέου διοικητικού της συμβουλίου.

Η παρουσία του στη σύγκληση, όπως ο ίδιος ενημέρωσε, δείχνει το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ΕΒΕΤΑΜ, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη βιομηχανική πολιτική. Η βιομηχανική πολιτική του υπουργείου, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΚΟΙΣΥΠ, δίνει σημαντικό ρόλο στην καινοτομία, η οποία συνδέεται και με τη βιομηχανία. Ο γενικός γραμματέας εξήγησε ότι «οι ελληνικές βιομηχανίες δεν έχουν αναπτυχθεί ερευνητικά λόγω του μικρού τους μεγέθους. Προς αυτήν την κατεύθυνση πολιτική μας είναι να υπάρξει συνεργασία των μικρών επιχειρήσεων, ούτως ώστε να λειτουργούν σαν μεγαλύτερα μεγέθη και να γίνει το πάντρεμα έρευνας και καινοτομίας».

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος κατά το υπουργείο η Ελλάδα να σταθεί ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον στο οποίο συμμετέχει. «Δεν μπορούμε να πετύχουμε ούτε τα μεγέθη χωρών όπως η Κίνα ούτε το φθηνό προϊόν. Εμείς έχουμε μικρές επιχειρήσεις, εξειδικευμένο προσωπικό, επιστήμονες, με μεγάλες δυνατότητες» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με λουκέτα στη βιομηχανία ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης. «Υπάρχουν δύο πολιτικές στο υπουργείο. Οι αργούσες βιομηχανίες να επανέλθουν και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια να εξυγιανθούν. Ειδικά για τις αργούσες βιομηχανίες ανέφερε ότι μέσα από διαδικασία αξιολόγησης και καταγραφής θα επανέλθουν σαν αργούσα περιουσία με νέο επιχειρηματικό σχέδιο πιθανά και με νέο ιδιοκτήτη.

Για τα «κόκκινα» δάνεια περίπου 2.500 βιομηχανικών επιχειρήσεων, ο ίδιος ανέφερε ότι είναι υπό επεξεργασία σχέδιο σε συνεργασία με την Ενωση Τραπεζών. «Οταν γίνει το ταμείο, θα εγκρίνονται σχέδια εξυγίανσης των επιχειρήσεων, ενώ οι εταιρείες θα μπουν σε επιτήρηση μέχρι να σταθούν στα πόδια τους και να περάσουν κανονικά στην ελεύθερη αγορά» κατέληξε.

Ανάπτυξη προς την ίδια κατεύθυνση

Την υπόσχεση ότι η στόχευση της εταιρείας δεν θα αλλάξει, αλλά θα παραμείνει ίδια και θα βελτιωθεί περαιτέρω, μετέφερε ο νέος πρόεδρος της ΕΒΕΤΑΜ, Κώστας Στουρνάρας, ο οποίος είπε ότι δεν έχουν βάση οι φόβοι των εργαζομένων περί κατάργησης της πιστοποίησης. «Θα έχουμε διαρκώς καλύτερα αποτελέσματα σύμφωνα και με το ενδιαφέρον που έχει η Πολιτεία για την αξιοποίηση της ΕΒΕΤΑΜ. Καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη παρέμβαση στα προϊόντα του χώρου» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «έρχομαι εδώ με τις καλύτερες προθέσεις». Μνεία έκανε και για το άνοιγμα της ΕΒΕΤΑΜ στην Κίνα, τονίζοντας ότι «φέρει μεγάλες προοπτικές. Η παρέμβαση και η παρουσία της Κίνας δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για την εταιρεία» κατέληξε.

Οι εργαζόμενοι

Νωρίτερα ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΒΕΤΑΜ, Βασίλης Πισιώτης, μετέφερε τον προβληματισμό των εργαζομένων για τη διατήρηση των πιστοποιήσεων. Επικαλούμενος δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται στην πιστοποίηση, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δώσει μεγάλο αγώνα, ώστε η εταιρεία να φθάσει να εδραιωθεί και να πατάει γερά στα πόδια της και μάλιστα με δύσκολες καταστάσεις. Επίσης, σημείωσε πόσο σημαντικό είναι που έχει την έδρα της στο Βόλο.

Το νέο Δ. Σ.

Οπως δημοσιεύτηκε και σε ΦΕΚ νέος πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Κώστας Στουρνάρας, μηχανικός μεταλλείων – μεταλλουργός και μέλη οι Μυρτώ Ζαφειροπούλου, συνταξιούχος, Ιωάννης Μαρίνος, χημικός μηχανικός, Γρηγόρης Χαϊδεμενόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός και Ευστάθιος Νικηφόρος, ηλεκτρονικός μηχανικός.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου