ΤΟΠΙΚΑ

Νομοθετική ρύθμιση για πρώτη κατοικία

νομοθετική-ρύθμιση-για-πρώτη-κατοικί-185716

Συνέχεια καταγγελιών για την κατάσχεση α’ κατοικίας για οφειλή 625 ευρώ στην Εφορία Βόλου

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για την τρίτεκνη οικογένεια μακροχρόνια ανέργων, που απειλήθηκε με κατάσχεση της πρώτης κατοικίας για οφειλή στην Εφορία ύψους 625 ευρώ με τις προσαυξήσεις.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Μαγνησίας κατήγγειλε χθες ως απαράδεκτη την εκκίνηση της διαδικασίας για την εκτέλεση αναγκαστικού μέτρου σε οικογένεια άνεργων και μάλιστα οικοδόμου, καθώς ο κλάδος έχει φτάσει να μετρά ανεργία στο 90%. Πολίτες ακόμη και από την Κύπρο ευαισθητοποιήθηκαν να ενισχύσουν οικονομικά την οικογένεια.

Η οικογένεια όπως έγινε χθες γνωστό από τη Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία Μαγνησίας, απευθύνθηκε στην Εφορία Βόλου και ξεκίνησε τη διαδικασία για να κάνει ρύθμιση, όμως το θέμα παραμένει ανοιχτό με την εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων για οφειλές παρελθόντων ετών άνω των 500 ευρώ.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μαγνησίας Κωνσταντίνος Σιάρας κατήγγειλε εκ μέρους του Συνδικάτου την κοινοποίηση που έγινε με δικαστικό επιμελητή στις 25 Νοεμβρίου 2015 για αναγκαστική κατάσχεση ακίνητης περιουσίας σε τρίτεκνη οικογένεια άνεργων για ποσό μόλις 519,38 ευρώ το οποίο με τις προσαυξήσεις ανήλθε σε 625, 54 ευρώ με την κύρια οφειλή να αφορά στο ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας του 2008 (95,38 ευρώ), στο ειδικό τέλος ακινήτων του 2012 (315 ευρώ) και στον ΕΝΦΙΑ του 2014 (109 ευρώ). «Η Εφορία προχώρησε σε κατάσχεση χωρίς ειδοποίηση στους οφειλέτες όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», επισήμανε ο ίδιος.

Με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πολίτες, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν ακόμη και από την Κύπρο, που ενημερώθηκαν για το θέμα μέσω του taxydromos.gr.

Υπενθυμίζεται ότι στέλεχος της Εφορίας Βόλου επισήμανε προχθές ότι η κατάσχεση κινήθηκε υπό την απειλή παραγραφής της οφειλής προκειμένου ο έφορος να μην διωχτεί πειθαρχικά και ποινικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατασχέσεις για οφειλές στην Εφορία παρελθόντων ετών (5ετίας) αφορούν σε ποσά που είναι άνω των 500 ευρώ για την είσπραξη των οποίων κινείται η εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων με στόχο να προστατευτεί το Δημόσιο.

Η εν λόγω διαδικασία δεν αφορά μόνο στην τρίτεκνη οικογένεια, αλλά και σε άλλους πολίτες που έχουν οφειλές άνω των 500 ευρώ από παρελθόντα έτη (5ετίας) στην Εφορία και οι οποίοι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με κατάσχεση. Οι επιλογές που έχουν στην περίπτωση κοινοποίησης της κατάσχεσης είναι είτε να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο συν τα δικαστικά έξοδα, είτε να κάνουν ρύθμιση αν και εφόσον τα οικονομικά τους το επιτρέπουν.

Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο

Αναμένεται να κατατεθεί από το ΥΠ.ΟΙΚ.

Νομοθετική ρύθμιση θα καταθέσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών που θα προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για χρέη προς το δημόσιο. Με τη ρύθμιση αυτή θα τίθεται σε ισχύ, όπως διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο, το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τις οφειλές προς τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την έναρξη διαδικασιών κατάσχεσης (λόγω των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που από 1.11.2015 έχουν τεθεί ξανά σε εφαρμογή), τονίζει ότι:

«- Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου ζητήματος αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη νομοθεσία που αφορά τα «κόκκινα δάνεια» προς τις τράπεζες και ψηφίστηκε την Τρίτη 15.12.2015, από την ελληνική Βουλή στο νομοσχέδιο με τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων». Πολιτική μας είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, με σαφή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

– Το ίδιο θεσμικό πλαίσιο θα ισχύσει (με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα), για τα χρέη προς το Δημόσιο ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία.

– Τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, βασίζονται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο, το οποίο νομοθετήθηκε πριν το 2015».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου