ΤΟΠΙΚΑ

Γάλλοι φοιτητές τίμησαν τα θύματα του Παρισιού

γάλλοι-φοιτητές-τίμησαν-τα-θύματα-του-227277

Τις εικόνες της φρίκης περιέγραψε ο επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στο Βόλο Ρολάντ Φίσερ

«Ηταν ένα τρομακτικό, άνανδρο και βάρβαρο χτύπημα. Οι Παριζιάνοι αντιμετώπισαν το τρομοκρατικό χτύπημα με ψυχραιμία και αλληλεγγύη. Εβλεπες ανθρώπους στο δρόμο να περιφέρονται χωρίς να μπορούν να πάνε κάπου από τη στιγμή που σταμάτησαν τα μέσα συγκοινωνίας και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία. Εβλεπες ανθρώπους να ανοίγουν τα σπίτια τους και να φιλοξενούν ξένους συμπολίτες τους για να περάσουν τη νύχτα. Είναι πολύ παγερό το συναίσθημα να φοβάσαι να κυκλοφορήσεις στην πόλη σου, να πας οπουδήποτε. Εύχομαι να μην ξαναχρειαστεί ποτέ, πουθενά, να βιώσουν αυτόν τον τρόμο πολίτες».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφία: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Με αυτά τα λόγια ο επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στο Βόλο, Ρολάνδος Φίσερ, περιέγραψε τα συναισθήματά του για τα αιματηρά γεγονότα στο Παρίσι που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο, στο περιθώριο επιμνημόσυνης δέησης που τελέστηκε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής της πόλης.

Ο ίδιος έζησε τα γεγονότα μέσα από την τηλεόραση, ενώ βρισκόταν στο Βόλο. «Εβλεπα από την τηλεόραση όσα συνέβησαν στο Παρίσι. Εχω πολλούς συγγενείς εκεί. Το πρώτο που έκανα ήταν να επικοινωνήσω με μια ανιψιά μου, που κατοικεί σε δρόμο όπου έγινε το ένα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Αν καθυστερούσε τρία λεπτά να ανέβει στην πολυκατοικία θα βρισκόταν στο επίκεντρο της επίθεσης. Τελικώς πέρασε τη νύχτα στην ξαδέρφη της», περιέγραψε ο κ. Φίσερ μια από τις ακραίες καταστάσεις που βίωσαν οι Παριζιάνοι.

Στη Μαγνησία ζουν 140 Γάλλοι υπήκοοι. Χθες στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν το παρών αρκετοί από αυτούς. Ανάμεσά τους Γάλλοι φοιτητές που βρίσκονται στο Βόλο για σπουδές στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

«Είδα την τρομοκρατική επίθεση από την τηλεόραση στο Βόλο. Ηταν τραγικό αυτό που συνέβη. Κυρίως το ότι νιώθαμε μακριά χωρίς να μπορούμε να προσφέρουμε καμία βοήθεια. Χωρίς να μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό. Τηλεφώνησα στη μητέρα μου να δω αν είναι καλά. Φοβήθηκα για όλους τους Γάλλους πολίτες που κινδύνευσαν», είπε η Αλίσια, φοιτήτρια στο τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βρίσκεται τον τελευταίο ένα χρόνο στο Βόλο.

«Συγκινήθηκα που άκουσα τον εθνικό ύμνο της πατρίδας μου στο Βόλο. Σκέφτομαι τα θύματα της επίθεσης στο Παρίσι και τους συγγενείς τους. Δεν έφταιξαν σε τίποτα. Είναι σημαντικό να πολεμήσουμε την τρομοκρατία», είπε από την πλευρά του, ο Μαξίμ, φοιτητής στο Τμήμα Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μένει στο Βόλο τους τελευταίους πέντε μήνες.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
«Καταγγέλλουμε την παραχάραξη και προκλητική αλλοίωση του θρησκευτικού γεγονότος από τους ακραίους ισλαμιστές, που προσβάλλουν την ιστορική παράδοση και τον πολιτισμό του Ισλάμ και εκθέτουν εκατοντάδες εκατομμυρίων Μουσουλμάνων, ειρηνικών και φιλήσυχων πολιτών του κόσμου. Καλούμε τους ηγέτες εκείνων των λαών που η κουλτούρα και ο πολιτισμός τους στηρίχθηκαν, επί σειρά αιώνων, στο Ευαγγέλιο του Χριστού, να κάνουν και εκείνοι την αυτοκριτική τους. Η αλλοίωση του αυθεντικού χριστιανικού ήθους που υιοθέτησαν, αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες αυτής της φανατισμένης αντίδρασης προς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Τους καλούμε, επίσης, να μην παρασυρθούν από μια μονομερή αντιπαράθεση στρατιωτικής ισχύος, αλλά να αντιτάξουν παράλληλα και ένα αυθεντικό νόημα ζωής», ανέφερε ο κ. Ιγνάτιος στο χαιρετισμό του, τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ο φόβος να φωλιάσει στις καρδιές μας».

Στη λιτή εκδήλωση μπροστά από το Δημαρχείο, που έχει φωταγωγηθεί στα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας, ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας και μετά της Ελλάδας, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στην Επιμνημόσυνη Δέηση παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου κ. Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου κ. Παύλος Περάτζος, η Πρόεδρος των αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής κ. Άρτεμις Κουτσούκου, οι Αδελφές Αικατερίνη και Blondene της Μονής Αγίου Ιωσήφ, η Διευθύντρια της Ελληνογαλλικής Σχολής Saint Joseph κ. Σοφία Τσαρδακά, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Βόλου, η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νατάσσα Οικονόμου και δημότες της πόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου