ΤΟΠΙΚΑ

Ρύθμιση για καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες με χρέη έως 50.000 ευρώ

ρύθμιση-για-καταβολή-σύνταξης-σε-οφει-364765

Το ΤΕΕ Μαγνησίας καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά είτε στο ΤΕΕ είτε στο τοπικό ΤΣΜΕΔΕ

Ξεκίνησε και θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η ρύθμιση για την έναρξη καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες με χρέη που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ και όχι 15.000 ευρώ που ήταν παλαιότερα.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα, ενημέρωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στο ΤΕΕ ή στο τοπικό παράρτημα του ΤΣΜΕΔΕ για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο στο μεταξύ προσπαθεί μέσω του ΤΣΜΕΔΕ να αποσαφηνίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ έχει διαθέσει υπάλληλο για να διευκολύνει τους ασφαλισμένους», πρόσθεσε η ίδια.

Οι ασφαλισμένοι που θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία μπορούν να συμψηφίσουν το σύνολο ή μέρος της οφειλής τους με τις αναδρομικά δικαιούμενες συντάξεις τουλάχιστον 18 μηνών δεδομένου ότι όπως προβλέπεται ρητά η συνταξιοδοτική απόφαση εκδίδεται μετά την πάροδο τουλάχιστον 18 μηνών. Εάν το ποσό δεν καλύπτεται από τις αναδρομικές συντάξεις το υπόλοιπο ποσό της οφειλής παρακρατείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις καταβαλλόμενες συντάξεις οι οποίες δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 60.

Μέχρι την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης οι ασφαλισμένοι που θα υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή λαμβάνουν μηνιαίως σύνταξη ύψους 360 ευρώ χωρίς να έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τη λήψη προσωρινής σύνταξης.

Για παράδειγμα ασφαλισμένος που έχει οφειλή ύψους 70.000 ευρώ και η δικαιούμενη σύνταξης ανέρχεται σε 1.500 ευρώ μηνιαίως υποβάλλει αίτηση στην 15 Σεπτεμβρίου 2015 για συνταξιοδότηση και εντάσσεται στην ειδική αυτή ρύθμιση. Το ύψος των δικαιούμενων αναδρομικών συντάξεων των 18 μηνών ανέρχεται σε 27.000 ευρώ όμως δεδομένου ότι ο ασφαλισμένος έχει λάβει κατά τη διάρκεια του 18μηνου το ποσό των 6.480 ευρώ (360 επί 18) το συνολικό ποσό αναδρομικών συντάξεων που μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλές ανέρχεται σε 20.160 ευρώ.

Η συνολική οφειλή είναι 70.000 ευρώ πλέον της διαφοράς που προκύπτει από την εισφορά για ασθένεια ύψους 820 ευρώ, ενώ βάσει του ποσού της δικαιούμενης σύνταξης των 1.500 ευρώ ο ασφαλισμένος όφειλε να καταβάλει εισφορά ύψους 1.080 ευρώ.

Συνεπώς, για την εξόφληση της οφειλής παρακρατείται το σύνολο των δικαιούμενων αναδρομικών συντάξεων ύψους 20.160 ευρώ και ποσό ύψους 29.840 ευρώ παρακρατείται σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις συντάξεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό της οφειλής είναι 20.820 ευρώ που δεν ρυθμίζεται καταβάλλεται από τον ασφαλισμένο εφάπαξ εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής.

Οι ασφαλισμένοι που θα υπαχθούν στην ειδική αυτή ρύθμιση συνυποβάλλουν με τα λοιπά δικαιολογητικά υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 σχετικά με το χρόνο ασφάλισης στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταβάλλουν εντός της προβλεπόμενης δίμηνης προθεσμίας από τη γνωστοποίηση της οφειλής το τυχόν ποσό της οφειλής που δεν μπορεί να συμψηφιστεί με αναδρομικά δικαιούμενες συντάξεις ή με μηνιαία παρακράτηση από τη σύνταξη.

Η ρύθμιση εφαρμόζεται και για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Επίσης σε αυτήν μπορούν να υπαχθούν ασφαλισμένοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης έχει απορριφθεί καθώς και ασφαλισμένοι που έχασαν τη δίμηνη προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή εφόσον υποβάλλουν νέα αίτηση συνταξιοδότησης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου