ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 40% στην έκδοση διαβατηρίων, με το φόβο ενδεχόμενου Grexit

αύξηση-40-στην-έκδοση-διαβατηρίων-με-το-430654

Δεκάδες τα αιτήματα στο Τμήμα Διαβατηρίων

Να αφήσουν την Ελλάδα για κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης με κύρια επιλογή την Αγγλία προσανατολίζονται πολλοί Βολιώτες, φοβούμενοι ότι η τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας θα οδηγήσει σε Grexit με ανυπολόγιστες συνέπειες στην καθημερινότητα του πολίτη.

Εκτός από την αύξηση στη ζήτηση τροφίμων και στα καύσιμα που παρουσιάστηκε κατά κύριο λόγο τις πρώτες μέρες μετά την αναγγελία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, Βολιώτες επιζητούν εναλλακτικές στο ενδεχόμενο που επικρατήσει το ακραίο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ισως επειδή θέλουν να είναι σίγουροι ότι στην περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου δεν θα βρεθούν «παγιδευμένοι» στο εσωτερικό της χώρας, αλλά θα έχουν μία εναλλακτική, δεκάδες πολίτες αιτούνται την έκδοση διαβατηρίων, ώστε σε παν ενδεχόμενο να είναι προετοιμασμένοι για φυγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση έκδοσης διαβατηρίων καταγράφει ραγδαία αύξηση, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, αλλά ούτε και το ενδιαφέρον της προηγούμενης περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 40%. Το Τμήμα Διαβατηρίων στο οποίο αυτήν την περίοδο εργάζονται δύο υπάλληλοι δέχεται δεκάδες αιτημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναμονή στα ραντεβού μέχρι και τις 30 Ιουλίου.

Με βάση τα στοιχεία, οι Βολιώτες σκοπεύουν να επισκεφτούν το εξωτερικό είτε μόνοι τους είτε με τις οικογένειές τους. Είναι ενδεικτικό ότι αιτήματα που δέχεται το Τμήμα Διαβατηρίων αφορούν ακόμη και σε μικρά παιδιά. Από τους κύριους προορισμούς που φαίνεται να προσανατολίζονται για να κατευθυνθούν είναι η Αγγλία.

Αύξηση στην έκδοση διαβατηρίων παρατηρείται πανελλαδικά. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, το τελευταίο 10ήμερο παρατηρείται μεγάλη αύξηση στα αιτήματα έκδοσης διαβατηρίων σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, ενώ στο20% – 30% ανέρχεται η αύξηση των αιτημάτων για τα διαβατήρια παιδιών κάτω των 12 χρόνων.

Ενδεικτικά την Τετάρτη, στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ., έφθασαν 1.580 νέα αιτήματα έκδοσης διαβατηρίων, όταν το ημερήσιο νούμερο σχετικών αιτημάτων κυμαινόταν μεταξύ 500-600.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου