ΤΟΠΙΚΑ

Σε εκκρεμότητα οι ισολογισμοί Ε.Π.Ε.

σε-εκκρεμότητα-οι-ισολογισμοί-ε-π-ε-619880

Διάχυτη δυσαρέσκεια σε λογιστές – φοροτεχνικούς

Μείζον θέμα με την υποβολή ισολογισμών οικονομικού έτους 2014 υπάρχει για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης. Αν και ξεκίνησε η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το υπουργείο δεν έχει εκδώσει καμία διευκρινιστική εγκύκλιο.

Την ίδια στιγμή, η προθεσμία υποβολής λήγει τέλος του τρέχοντος μηνός με τις εταιρείες που έχουν σε εκκρεμότητα τους ισολογισμούς να ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, εκτίμησε ότι λίγες ΕΠΕ έχουν υποβάλει ισολογισμούς.

Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός στην έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει από το υπουργείο Οικονομικών. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι οικονομολόγοι δεν γνωρίζουν ποια είναι τα έξοδα που αναγνωρίζονται και ποια όχι. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα».

Ο Νόμος 41722/13 εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ο κ. Κεχαγιάς είπε ότι το υπουργείο δεν έχει δώσει καμία διευκρινιστική οδηγία, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι λογιστές να βρίσκονται στο σκοτάδι.

Στο μεταξύ, τρέχει παράλληλα και η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9). Για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν εντός του 2014 οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλλουν τα Ε9 επίσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Ο κ. Κεχαγιάς, που ρωτήθηκε, είπε ότι η υποβολή συνεχίζεται κανονικά, σημειώνοντας ότι εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στα ακίνητα που αποκτήθηκαν εντός του 2015.

Η υποβολή του Ε9 για το τρέχον έτος γίνεται από τη στιγμή απόκτησης ενός ακινήτου και για διάστημα ενός μηνός, ωστόσο η φορολογική αυτή υποχρέωση δεν είναι ευρέως γνωστή στους φορολογούμενους.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν υποβάλλει Ε9 αν και απέκτησαν ακίνητα εντός του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να φορολογηθούν με τσουχτερά πρόστιμα.

«Οταν θα έρθει η ώρα να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και να δηλώσουν τα νεοαποκτηθέντα ακίνητά τους θα κληθούν να πληρώσουν φόρους που δεν θα γνωρίζουν την προέλευσή τους, καθώς ο Νόμος προβλέπει πρόστιμα» είπε ο ίδιος.

«Οποιο καινούργιο συμφωνητικό υπάρχει, πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Συμβόλαια αγοράς, γονικές παροχές, κληρονομιές είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται άμεσα, διαφορετικά οι ιδιοκτήτες απειλούνται με πρόστιμα» συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου