ΤΟΠΙΚΑ

Στροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης

στροφή-στο-πετρέλαιο-θέρμανσης-651756

Συνέχιση της πτώσης των τιμών προσδοκούν οι βενζινοπώλες

Αύξηση ύψους 50% στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι καταγράφει ο φετινός χειμώνας στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Μαγνησίας, Απόστολος Βολιώτης, απέδωσε το γεγονός στη μειωμένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που αυτή τη στιγμή διαμορφώθηκε στα 0,90 ευρώ το λίτρο από 1,30 που ήταν πέρυσι.

Μάλιστα, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, πέφτοντας στο 0,50 ευρώ το λίτρο.

Ο ίδιος είπε ότι τα πρατήρια υγρών καυσίμων πήραν ανάσα, καθώς η στροφή που παρουσιάστηκε στη ζήτηση ωφέλησε τον κλάδο. «Μονοκατοικίες και πολυκατοικίες που χρησιμοποιούσαν άλλο καύσιμο προτίμησαν τελικά να γυρίσουν στο πετρέλαιο θέρμανσης» επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών παρατήρησε ότι η αύξηση στη διάθεση παρουσιάστηκε από το Νοέμβριο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με εξαίρεση το τελευταίο δίμηνο που έκανε «κοιλιά».

Οι επαγγελματίες του κλάδου προσδοκούν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διατηρηθεί χαμηλή ή να συνεχίσει να μειώνεται, ώστε να βγει ο χειμώνας.

Ο κλάδος των πρατηρίων δέχεται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Από σύνολο 150 πρατηρίων υγρών καυσίμων τα 15 – 20 κλείνουν, αλλάζουν χέρια.

Οι βενζινοπώλες ελπίζουν η νέα κυβέρνηση να πατάξει το λαθρεμπόριο, ώστε να υπάρχουν υγιείς όροι ανταγωνισμού.

«Βλέπουμε ορισμένους να έχουν πολύ χαμηλές τιμές, καθώς δεν προκύπτει να έχουν κέρδος. Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι γίνεται λαθρεμπόριο, όμως σίγουρα επιβάλλεται έλεγχος» είπε ο ίδιος.

Πάντως, όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων στη Μαγνησία είπε ο κ. Βολιώτης έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών – εκροών. Οπως είπε, πρόκειται για ένα καλό μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται από το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου, καθώς η ημερομηνία προσαρμογής έληξε το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

«Μόνο τα πρατήρια που δεν λειτουργούν δεν το έχουν εγκαταστήσει, κάτι που θα χρειαστεί να αλλάξουν όταν λειτουργήσουν εκ νέου» συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου