ΤΟΠΙΚΑ

112 διαγραφές επιχειρήσεων ~ Αρνητικό πρόσημο σε σχέση με τις εγγραφές

112-διαγραφές-επιχειρήσεων-αρνητικό-πρ-660771

Λιγότερες κατά 58 οι καινούργιες επιχειρήσεις τον Ιανουάριο

Φτωχότερος κατά 58 επιχειρήσεις είναι ο επιχειρηματικός κόσμος της Μαγνησίας τον Ιανουάριο του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, τη Δευτέρα, η φθίνουσα εικόνα που παρουσιάζει η επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με τις εγγραφές και τις διαγραφές αντίστοιχα, συνεχίζεται.

Οι επιχειρήσεις που ξεκινούν δραστηριοποίηση είναι διπλάσιες από αυτές που βάζουν λουκέτο. Στη διάρκεια ενός μηνός άρχισαν να δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία 54 επιχειρήσεις, ενώ διέκοψαν τη λειτουργία τους 112.

Ωστόσο, η υπάρχουσα εικόνα για την επιχειρηματικότητα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, είναι σαφώς καλύτερη, καθώς οι επιχειρήσεις πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν λιγότερες σε σχέση με αυτές που άνοιξαν κατά 106.

Από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας προκύπτει ότι μεγαλύτερη αστάθεια παρουσιάζει ο τομέας παροχής υπηρεσιών, ενώ ακολουθεί το εμπορικό τμήμα, το μεταποιητικό και το τουριστικό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Εστιατορίων Μαγνησίας Δημήτρης Γρηγορίου σημείωσε ότι φέτος είναι διπλάσιες οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που είναι χρεωμένες. Οπως είπε, το 70% που έκαναν ρύθμιση δυσκολεύεται να τις διατηρήσει, καθώς ο τζίρος των καταστημάτων το συγκρινόμενο διάστημα είναι πεσμένος στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων κατά 50%.

«Τα καταστήματα δυσκολεύονται να βγάλουν τα πάγια έξοδά τους. Επιπλέον, ο φετινός χειμώνας είναι πολύ δύσκολος. Καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες δεν μπόρεσαν να δουλέψουν ούτε τα Χριστούγεννα λόγω του χιονιά» κατέληξε.

Οι άλλοι τομείς

Το μικρότερο αριθμό νέων επιχειρήσεων αλλά και εταιρειών που διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα έχει ο τουριστικός τομέας και ο μεταποιητικός.

Στον τουριστικό τομέα ο μικρός αριθμός εγγραφών ίσως να είναι συγκυριακός, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις αρχίζουν δραστηριότητα ενόψει της θερινής σεζόν.

Στο μεταποιητικό η εικόνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας φαίνεται να είναι περισσότερο σταθερή από άποψη αριθμού εγγραφών και διαγραφών, όμως για κάθε μία επιχείρηση που ανοίγει τέσσερις κλείνουν.

Αναλυτικά στο διάστημα του ενός μηνός εγγράφηκαν με εμπορική δραστηριότητα δεκαέξι επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν από το Μητρώο του Επιμελητηρίου 32.

Οι εγγραφές στο Μεταποιητικό Τμήμα ήταν τρεις, οι διαγραφές δώδεκα, ενώ στο Τουριστικό Τμήμα οι εγγραφές ήταν δύο και οι διαγραφές οκτώ και στον Τομέα των Υπηρεσιών οι εγγραφές επιχειρήσεων ήταν 33 και οι διαγραφές 60.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου