ΤΟΠΙΚΑ

Λιγότεροι μικροπωλητές στις λαϊκές αγορές

λιγότεροι-μικροπωλητές-στις-λαϊκές-α-120355

Απέμειναν οι μισοί σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών σε ένδυση και άλλα βιομηχανικά είδη

Σε δυσχερή οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει ο κλάδος των μικροπωλητών στις λαϊκές αγορές, με τη μείωση τζίρου να αγγίζει το 75% και τον αριθμό των επαγγελματιών να μειώνεται διαρκώς. Μόλις 85 μικροπωλητές ένδυσης και βιομηχανικών ειδών απέμειναν, έναντι 155 που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά πριν από τέσσερα χρόνια, στους πάγκους των λαϊκών αγορών της περιοχής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Τραγικά δύσκολη» η κατάσταση που περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ανδρέας Αϊβαζόγλου, παραθέτοντας, παράλληλα, τα προαναφερθέντα αριθμητικά στοιχεία, σχετικά με την ραγδαία μείωση των επαγγελματιών.

Δραματική μείωση καταγράφεται, στο μεταξύ, και στον τζίρο, με τον αντιπρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας και πρώην πρόεδρο του τοπικού συλλόγου να επισημαίνει ότι «αν δεν ενταχθούμε σε έναν ειδικό σχεδιασμό μεταβατικού σταδίου, δεν θα κερδίσουμε το στοίχημα. Θα μειωθεί και άλλο ο επαγγελματικός πληθυσμός».

Στην ανεργία οδηγήθηκαν σταδιακά πολλοί μικροπωλητές, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στους «σκοπέλους» που προκάλεσε η πολυετής οικονομική κρίση, με την πανδημία να αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα. Πολλοί οι λόγοι που οδήγησαν στην παραπάνω, εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, με τον κ. Αϊβαζόγλου να υπογραμμίζει ότι «αφενός δεν εκδόθηκαν νέες άδειες, λόγω ότι προβλέπεται από τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις και πράξεις, αφού τελειώσει το ενιαίο εθνικό ψηφιακό μητρώο, να βγαίνουν άδειες μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και αφετέρου η οικονομική συγκυρία καθιστά αδύνατη την επαγγελματική μας επιβίωση».

Καθημερινός εφιάλτης για νοικοκυριά και μικροπωλητές οι υπέρογκες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια, με τον αντιπρόεδρο να παρατηρεί, ωστόσο, ότι «ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός. Κατ’ αρχάς είναι μειωμένη η αγοραστική αξία των χρημάτων που έχει, λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Ξέρουμε και μια άλλη παράμετρο που δίνει τον πληθωρισμό, το έλλειμμα χρημάτων που έχει μια οικογένεια σήμερα για να ζήσει αξιοπρεπώς».

Κοινό το αίτημα να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο «κοινωνική προστασία, επαγγελματική προστασία, στα πλαίσια του μεταβατικού σταδίου και το άλλο σύντομη διαδικασία για την ανάπτυξη παραγωγής ΑΕΠ το οποίο ορθολογικά και δίκαια θα επιστρέψει στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στους επαγγελματίες» επισημαίνει ο κ. Αϊβαζόγλου, ενώ θεωρεί επιβεβλημένη «τη διαγραφή των χρεών σε Δήμους και Εφορία και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου