ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι για ανατιμήσεις στην αγορά ~ Ανησυχία επικρατεί στη Μαγνησία

φόβοι-για-ανατιμήσεις-στην-αγορά-ανησ-129157

Με το βλέμμα στην ουκρανική κρίση επαγγελματίες και εκπρόσωποι κλάδων της οικονομίας

Διάχυτος στην τοπική αγορά ο φόβος για περαιτέρω ανατιμήσεις σε καύσιμα και ενέργεια, οι οποίες αναμένεται να συμπαρασύρουν σε… ράλι νέων αυξήσεων αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης. Αναταραχή και οικονομική δυσφορία προκαλεί η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, με τους επαγγελματίες διαφόρων κλάδων να εκφράζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την ανησυχία τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Κατ’ αρχάς έχουν ήδη γίνει ανατιμήσεις και φοβόμαστε ότι θα έχει συνέχεια η κατάσταση. Εχουν ήδη ακριβύνει τα πάντα και είμαστε προβληματισμένοι, περιμένοντας τις εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα. Δεν ξέρουμε πού θα πάνε οι τιμές. Σε ένα ήδη εχθρικό περιβάλλον θα έχουμε και άλλες ανατιμήσεις, οπότε είναι σοβαρό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία θα συμπαρασύρει τις τιμές. Πάμε σε ένα μπαράζ ανατιμήσεων σε όλα τα είδη» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Γιαννίτσης, επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σκιάθο.

Με ανάλογη ανησυχία αντιμετωπίζει την κρίση στην Ουκρανία ο ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου Λευτέρης Ξηρακιάς, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη «απογειωθεί» το λειτουργικό κόστος, λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας και καυσίμων. «Εχουμε διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τις τιμές. Μας επηρεάζουν οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, οι λογαριασμοί έχουν διπλασιαστεί και αν συνεχιστεί η κατάσταση θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα» υπογραμμίζει ο ίδιος. «Ανησυχώ ως οικογενειάρχης και ως επαγγελματίας για τις αυξήσεις» προσθέτει.

Με τον φόβο των ανατιμήσεων καταναλωτές και επαγγελματίες, με τον Βασίλη Ρίτσιο, συνιδιοκτήτη οπωροπωλείου, να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «οι ανατιμήσεις επηρεάζουν την τσέπη των καταναλωτών. Είναι πολύ μαζεμένος ο κόσμος. Η ακρίβεια προκαλεί ανησυχία. Η κίνηση από τις γιορτές και μετά είναι πάρα πολύ περιορισμένη και όλοι φοβούνται για τις αυξήσεις σε ρεύμα και αέριο. Είναι κοινή η ανησυχία για τις ανατιμήσεις, που θα ακολουθήσουν, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία».

Εμφανές το πρόβλημα και στον κλάδο της εστίασης, με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Στέφανο Στεφάνου να υπογραμμίζει ότι «έχουμε ήδη το πρόβλημα με τη ΔΕΗ και το αέριο και λόγω του πετρελαίου υπάρχει συνάρτηση όλων των αναλώσιμων που αγοράζουμε. Υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις και όσο περνά ο καιρός θα γίνεται εντονότερο το πρόβλημα, όσο διαρκεί η εμπόλεμη κατάσταση». Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου, ακόμη κι αν αποφορτιστεί άμεσα η κατάσταση, τα επακόλουθα παραμένουν και αναμένεται να επηρεάσουν και την καλοκαιρινή περίοδο, η οποία αρχίζει τον Απρίλιο. «Τα έξοδα είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με τον τζίρο. Οσο περνούν οι μέρες, το πρόβλημα οξύνεται» τονίζει.

Κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην αγορά η κρίση στην Ουκρανία, με τον πρώτο αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Γιώργο Σακελάρη να κάνει λόγο για «πολύ άσχημη εικόνα». Παράλληλα ο κ. Σακελάρης τονίζει ότι «η κατάσταση έχει επηρεάσει ήδη τον κόσμο. Ο κόσμος ανησυχεί πώς θα εξασφαλίζει τα είδη πρώτης ανάγκης. Ακούει ήδη για ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, στο ρεύμα, στα προϊόντα και ανησυχεί. Η εμπόλεμη κατάσταση εντείνει την ανησυχία ότι θα έχουμε περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και καυσίμων, το οποίο θα συμπαρασύρει τρόφιμα, αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης».

Σταθερή, μέχρι στιγμής, η κίνηση στα μάρκετ, με τον επαγγελματία του κλάδου Μάκη Χριστοφορίδη να υπογραμμίζει ότι «είναι δεδομένο ότι θα σημειωθούν ανατιμήσεις γενικώς. Εχω την αίσθηση ότι θα είναι εντονότερη η συγκεκριμένη κρίση σε σύγκριση με την προηγούμενη που βιώσαμε. Προς το παρόν, πάντως, η κίνηση βρίσκεται σε νορμάλ επίπεδα, χωρίς διαφοροποιήσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου