ΤΟΠΙΚΑ

Στον γαστρονομικό χάρτη η Μαγνησία ~ Δυναμικοί εκπρόσωποι Πήλιο και Σκιάθος

στον-γαστρονομικό-χάρτη-η-μαγνησία-δυ-153635

Εξέχουσα θέση κατέχει η περιοχή στο νέο πόνημα του «γκουρού» του ελληνικού πρωινού Γιώργου Πίττα

Γαστρονομικοί θησαυροί της Μαγνησίας κατέχουν σημαντική θέση στον πανελλαδικό χάρτη των παραδοσιακών τοπικών γεύσεων, με το Πήλιο και τη Σκιάθο να «αφηγούνται» την ιστορία τους με τον πιο… εύγευστο τρόπο. Με εφαλτήριο όσα προσφέρουν η γη και κάθε περιοχή, ο «γκουρού» του ελληνικού πρωινού Γιώργος Πίττας, ένθερμος φίλος της Μαγνησίας, έγραψε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο με τοπόσημα γεύσεων από τη Μαγνησία και όλη την Ελλάδα, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί προσεχώς στο πανελλήνιο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με πρωτοβουλία του Γιώργου Πίττα, ερευνητή, συγγραφέα και γνώστη των τοπικών γεύσεων, δημιουργήθηκαν οι «Γαστρονομικές Κοινότητες» της Ελλάδας, στις οποίες περιλαμβάνονται το Πήλιο και η Σκιάθος, συμμετέχοντας σε μια δραστηριότητα η οποία διευρύνεται διαρκώς, «αγκαλιάζοντας» κάθε περιοχή.

Πολυεπίπεδο το όφελος από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία αποσκοπεί στη διατήρηση της γευστικής μνήμης στον επισκέπτη κάθε τόπου, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας.

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Πίττα, επικεφαλής του προγράμματος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος «Ελληνικό πρωινό» την περίοδο 2010 – 2018, με τίτλο «Γαστρονομικές Κοινότητες», παρουσιάζεται σήμερα Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2022, στις 14.00, αίθουσα C2. Στην παρουσίαση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι από τις 11 πρώτες γαστρονομικές κοινότητες, που συσταθεί στην Ελλάδα και τη Μαγνησία.

Το βιβλίο «είναι η αφήγηση της ωρίμανσης της αρχικής ιδέας, μιας πορείας σε αχαρτογράφητα νερά, της σύγκρουσης των οραμάτων με την πραγματικότητα, των επιτυχιών και των απογοητεύσεων. Της προσπάθειας να κερδηθεί η συλλογικότητα και να ξεπεραστούν οι παλιές νοοτροπίες και τέλος της βαθιάς ικανοποίησης, όταν οι σπόροι, που ρίχτηκαν, φύτρωσαν βλαστάρια, ωρίμασαν καρπούς και έρχεται η συγκομιδή» σημειώνει ο ίδιος.

«Γαστρονομικές Κοινότητες»

Στο βιβλίο του Γιώργου Πίττα «Γαστρονομικές Κοινότητες», που εκδόθηκε πρόσφατα, αναπτύσσονται σε ειδικά κεφάλαια σκέψεις και αναλύσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος «Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy & Wine Tourism» και αφορούν στις δράσεις του, όπως την εκπαίδευση, την καταγραφή των γαστρονομικών πόρων και πρωταγωνιστών κάθε τόπου, τη μεθοδολογία του και τη δημιουργία των υλικού επικοινωνίας και τη στρατηγική προβολής των προορισμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τέλος, τις ωφέλειες που θα προκύψουν στις τοπικές κοινωνίες.

Στις πέντε ενότητες του βιβλίου προσεγγίζονται ο τουρισμός και η γαστρονομία σε διεθνές επίπεδο, η πορεία του τουρισμού και της γαστρονομίας στην Ελλάδα, οι τόποι με έμφαση στη μετατόπιση του ενδιαφέροντος στη μικροκλίματα, το πρόγραμμα «Γαστρονομικές Κοινότητες» στη φιλοσοφία του, το στρατηγικό σχέδιο, στα εργαλεία και στη μεθοδολογία. Παρουσιάζονται γαστρονομικοί οδηγοί για την Κέρκυρα, την Αμοργό, τη Νάουσα, την Καλαμάτα, τη Ρόδο, το Ζαγόρι, τη Σκιάθο, το Πήλιο, την Αρτα, την Κεφαλονιά και την Πάρο και οι 11 γαστρονομικοί οδηγοί, το περιεχόμενο των οποίων μετατρέπεται σε ένα εγχειρίδιο «πατριδογνωσίας» της κάθε περιοχής.

Εγχειρίδιο πατριδογνωσίας

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Πίττας αναφέρει ότι «έχει εκδοθεί ένα βιβλίο, στο οποίο υπάρχουν προαναγγελίες των βιβλίων που θα ακολουθήσουν. Κάθε περιοχή ή κοινότητα εκδίδει έντυπο 28 σελίδων, το οποίο είναι η συμπύκνωση του γαστρονομικού προορισμού και παράλληλα δημιουργείται ψηφιακός οδηγός. Στο βιβλίο που θα παρουσιάσω, το οποίο είναι η συμπύκνωση όλων των γαστρονομικών κοινοτήτων, υπάρχουν σελίδες αφιερωμένες στη Σκιάθο και το Πήλιο. Παράλληλα, πρόκειται να εκδοθούν έντυποι οδηγοί και για τις δύο αυτές περιοχές».

Ουσιαστικά από τις γαστρονομικές κοινότητες αναδεικνύεται ο προορισμός με όχημα την τοπική γαστρονομία, τις γεύσεις και τα προϊόντα, με τη Σκιάθο να έχει ήδη ολοκληρώσει τον ψηφιακό χάρτη στην ενότητα της γαστρονομίας, ενώ απομένει να εκδοθεί το έντυπο υλικό – οδηγός για τη γαστρονομική ταυτότητα της Σκιάθου.

«Στόχος είναι να αναδειχθεί ο προορισμός με όχημα τις τοπικές γεύσεις. Πρωταγωνιστές είναι τα τρόφιμα, οι γεύσεις και οι επαγγελματίες που αναπτύσσουν δραστηριότητα στο συγκεκριμένο πεδίο» επισημαίνει ο κ. Πίττας, για να προσθέσει ότι «υπήρξε ενδιαφέρον από τον Δήμο Σκιάθου, ο οποίος χρηματοδότησε τον ψηφιακό χάρτη. Απομένει να εκδοθεί και το έντυπο υλικό».

Με συλλογική προσπάθεια, στο μεταξύ, επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Πήλιο, συγκρότησαν δυναμική ομάδα, θέτοντας τις βάσεις για την τοπική γαστρονομική κοινότητα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί, στο πλαίσιο της προσπάθειας, ο ψηφιακός γαστρονομικός χάρτης του Πηλίου και το σχετικό έντυπο – οδηγός. Τα παραπάνω θα προβληθούν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «Greekgastronomyguide» που συγκεντρώνει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, με τον κ. Πίττα να επισημαίνει ότι «δημιουργήθηκαν δύο δυναμικές ομάδες στην περιοχή της Μαγνησίας, του Πηλίου και της Σκιάθου».

Συνένωση δυνάμεων

Θησαυρός με ανυπολόγιστη αξία οι γευστικές προτάσεις του Πηλίου, με δεκάδες επαγγελματίες να ανταποκρίνονται στη νέα πρόκληση, γνέφοντας καταφατικά στην προσπάθεια – προτροπή του Γιώργου Πίττα. Σε πείσμα της πανδημίας και των προβλημάτων που συνεπάγεται, δημιουργήθηκε και έλαβε νομική μορφή η «Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου», με στόχο την αξιοποίηση και ανάπτυξη της γαστρονομικής κληρονομιάς και του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής.

Μετά από πολλές συζητήσεις και συλλογική δουλειά, τοπικοί επιχειρηματίες ένωσαν δυνάμεις, προτάσσοντας το «εμείς», τη συλλογική προβολή του Βόλου και του Πηλίου, με όχημα τον ανυπέρβλητο γευστικό πλούτο της περιοχής.

Η «Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου» φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών, ένα χώρο συλλογικής διεργασίας και δράσεων για το κοινό καλό, έτσι ώστε να δημιουργήσει οφέλη που θα διαχυθούν όχι μόνο στα μέλη της, αλλά σε όλη την τοπική κοινωνία».

Η Κοινότητα αντλεί τη δύναμή της από την ισότιμη συνεργασία και συλλογική δουλειά επιχειρηματιών από τρεις κλάδους, του αγροτοδιατροφικού τομέα, της φιλοξενίας και της εστίασης με βάση τις αξίες ποιότητα – εντοπιότητα – αυτοδέσμευση – συνεργατικότητα.

Με την προσπάθεια να έχει υλοποιηθεί, η «Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου» είναι ανοικτή στη συμμετοχή και νέων επιχειρήσεων, που ασπάζονται τις αξίες, τους στόχους και τον συλλογικό τρόπο λειτουργίας της, ενώ σύμφωνα με την κοινή στόχευση «οι δράσεις που θα αναπτυχθούν, έχουν ως στόχο την προώθηση του προορισμού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου