ΤΟΠΙΚΑ

Νέα κακοκαιρία στο προσκήνιο

νέα-κακοκαιρία-στο-προσκήνιο-276859

Συστάσεις στους πολίτες απευθύνει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες και δυνατούς νοτιάδες στη Μαγνησία αναμένεται σήμερα. Οι νότιοι άνεμοι, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, θα φτάνουν τα 7 με 8 Μποφόρ στα πελάγη, ενώ βαθμιαία από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Ενημερωτική ανακοίνωση με συστάσεις για τους πολίτες εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Νέο κύμα κακοκαιρίας στο προσκήνιο, με τον μετεωρολόγο Νίκο Καντερέ, πρώην διευθυντή πρόγνωσης της ΕΜΥ, να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «αύριο Τετάρτη αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, ενώ μεθαύριο Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να σημειωθούν βροχές, που θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία».

Αναφερόμενος στην εικόνα του καιρού, γενικότερα, ο κ. Καντερές υπογράμμισε ότι η μεταβολή του καιρού έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τους νοτιάδες, τις βροχές και τις καταιγίδες. Οι νότιοι άνεμοι θα κρατήσουν τη θερμοκρασία σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ αύριο, Τετάρτη, ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση, αλλά θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.

Συστάσεις στους πολίτες

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, απευθύνονται συστάσεις στους πολίτες να λάβουν υπόψη τους το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων καλούνται να είναι σε επιφυλακή με το προσωπικό και τα μηχανήματα έργων, με τους δήμους και τις υπηρεσίες τους σε πλήρη ετοιμότητα με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και τα μηχανήματα τους.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες για να προστατευτούν από καταιγίδες-βροχές: Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Για προστασία από θυελλώδεις ανέμους απευθύνονται συστάσεις στους πολίτες: Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει. Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα. Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης, συστήνεται στους πολίτες να προφυλαχτούν αμέσως και να μην εγκαταλείψουν τον ασφαλή χώρο όπου βρίσκονται, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε, ενώ επισημαίνεται ότι «η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα».

Παρακαλούνται οι πολίτες: Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία και του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Επίσης συστήνεται να ενημερώνονται σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης, μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Αστυνομία τηλέφωνο 100, Πυροσβεστική τηλέφωνο 199, Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112, ΕΚΑΒ 166. Επίσης σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων στα τηλέφωνα 6944185068 και 24213-52464, 24213-52459.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου