ΤΟΠΙΚΑ

Μεϊκόπουλος και Παπανάτσιου για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

μεϊκόπουλος-και-παπανάτσιου-για-την-ε-277505

Σε μηνύματα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πριν από 13 χρόνια, προχώρησαν οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στο μήνυμα του ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε:

«Η 6η Δεκεμβρίου του 2008 ήταν μία μέρα που έμεινε χαραγμένη στη συλλογική μνήμη αυτής της χώρας.

Μία μέρα που το τραγικό συμβάν της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ένοπλο αστυνομικό συντάραξε τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και έφερε στο προσκήνιο τις ανάγκες, τις αγωνίες και τα όνειρα μίας ολόκληρης γενιάς. Οι νέοι άνθρωποι, οι μαθητές, οι φοιτητές αντέδρασαν τότε και στοχοποιήθηκαν ευθέως,σε μία προσπάθεια κατάπνιξης της φωνής τους.

Σήμερα, η νεολαία ψάχνει και πάλι να βρει τη “φωνή” της, μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες της πανδημίας, μέσα στην έλλειψη των ενεργών πολιτικών, στην αυξανόμενη ανεργία, στην εργασιακή επισφάλεια, στην οικονομική αβεβαιότητα.

Οι κοινωνίες όμως προοδεύουν διαχρονικά μόνο όταν μάθουν να βασίζονται στη νέα γενιά. Οι νεόι αυτού του τόπου, οι επιστήμονες, οι τεχνικοί, οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι και τα όνειρά τους είναι αυτά που μπορούν να δείξουν το δρόμο για την κοινωνική ανασυγκρότηση και την πραγματική κοινωνική πρόοδο.

Μόνο η ιστορία θα δείξει αν μάθαμε αυτό που μας δίδαξε η αποτρόπαιη δολοφονία του Αλέξη. Ότι οι νέοι είναι το παρόν και το μέλλον. Είναι η φυσική ροή και η εξέλιξη. Είναι η κοινωνική δύναμη που επιβάλλεται να ακουστεί και κανείς όσο και να το προσπαθήσει δεν μπορεί να σταματήσει.

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τη χώρα μας έναν τόπο ασφαλή για τους νέους μας. Έναν τόπο γνώσης, ειρήνης και ανάπτυξης, όπου θα μπορούν να ονειρεύονται, αλλά και να πραγματοποιούν. Να προοδεύουν και ζούν με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Μόνο έτσι δεν θα ξαναζήσουμε τον άδικο χαμό ενός παιδιού. Μόνο έτσι θα τιμήσουμε τη μνήμη του Αλέξη».

Τέλος, το μήνυμα της Κατερίνας Παπανάτσιου αναφέρει τα εξής:

«13 χρόνια πέρασαν από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. 13 χρόνια από τότε που ένα παιδί σταμάτησε να μεγαλώνει, να ελπίζει, να ονειρεύεται επειδή τον θεώρησαν «απειλή». Από το επόμενο λεπτό, σε ολόκληρη την Ελλάδα, το σύνολο της κοινωνίας έφερε στην επιφάνεια με πρωτόγνωρη ένταση τα μεγάλα αδιέξοδα και προβλήματα της νεολαίας εκείνης της εποχής, που πολλά από αυτά εξακολουθούν και σήμερα να είναι επίκαιρα.

Σήμερα οι πρακτικές του αυταρχισμού και της καταστολής είναι πάλι παρούσες, με στόχο την νεολαία,τους εργαζόμενους και τους αδύναμους της κοινωνίας αυτούς, δηλαδή που καθημερινά παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο.

Για τον Αλέξη που σήμερα θα ήταν 28 χρονών και δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ, έχουμε την «υποχρέωση» να προσπαθούμε καθημερινά να εξαλείψουμε την όποια αυθαιρεσία και παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου