ΤΟΠΙΚΑ

Αλέξανδρος Καπανιάρης: Επιβράβευση της ιστορίας 104 ετών

αλέξανδρος-καπανιάρης-επιβράβευση-τ-820967

Ο συν – συγγραφέας του δίτομου έργου για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το «Καυταντζόγλειο Βραβείο» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Μία ακόμη ζηλευτή διάκριση για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, αποσπώντας τα εύσημα για το μνημειώδες δίτομο έργο, που αναφέρεται στη μακρόχρονη διαδρομή του. Το «Καυταντζόγλειο Βραβείο» της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το έτος 2019, απονεμήθηκε στο δίτομο έργο που αναφέρεται στην ιστορία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Με αφορμή τη νέα μεγάλη διάκριση, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με τον δρ. Αλέξανδρο Καπανιάρη, έναν εκ των δύο συγγραφέων του δίτομου έργου 1.112 σελίδων, για την αδιάλειπτη ιστορία της συνεταιριστικής οργάνωσης, που φέτος κλείνει τα 104 χρόνια πρότυπης διαδρομής.

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Διάκριση βαρύνουσας σημασίας το «Καυταντζόγλειο Βραβείο»;

Το «Καυταντζόγλειο Βραβείο» έχει θεσπιστεί προς τιμή του διπλωμάτη Λυσίμαχος Καυταντζόγλου, γιος του περίφημου αρχιτέκτονα και καθηγητή του Πολυτεχνείου Λύσανδρου Καυταντζόγλου, αδελφός του νομικού και πολιτικού Ιωάννη Καυταντζόγλου και απόφοιτος ο ίδιος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διέθεσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κληροδότημα για τη χρηματοδότηση βραβείου για επιστημονικές εργασίες σχετικές με την Ελλάδα, γραμμένες στην ελληνική γλώσσα και εντασσόμενες σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους που θεραπεύονται στη Φιλοσοφική Σχολή. Η «Απονομή βραβείου υπό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιείται κάθε με την βράβευση επιστημονικού έργου πραγματευομένου περί της Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Λαογραφίας, Αρχαιολογίας του αρχαίου, βυζαντινού, μεσαιωνικού ελληνισμού ή Ιστορίας της Νεωτέρας Τέχνης, γραμμένου σε καθαρεύουσα ή απλή δημοτική».

Με ποια συναισθήματα δεχτήκατε τη νέα βράβευσή σας;

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση δέχθηκα αυτή την νέα βράβευση με το «Καυταντζόγλειο Βραβείο» της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η δίτομη έκδοση που βραβεύθηκε συνοδεύεται και με dvd ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Γ. Λάγδαρη και απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες των βραβευμένων έργων για το «Καυταντζόγλειο Βραβείο» της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το έτος 2019. Η δίτομη έκδοση 1.112 σελίδων φέρει τον τίτλο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, 100 χρόνια συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα, Η ιστορία, οι συνεταιριστικές αξίες και ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής», και αποτελεί προϊόν συλλογικής εργασίας με συν-συγγραφέα τον Διονύσιο Βαλασσά.

Πώς αντικατοπτρίζεται η συγκεκριμένη διάκριση στους συγγραφείς, τους συνέταιρους και κατοίκους της Ζαγοράς;

Είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές ενός ανθρώπου όταν η δουλειά του βραβεύεται με την πιο ψηλότερη βαθμολογία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Καυταντζόγλειο βραβείο. Πολλές ευχαριστίες οφείλω στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου (ZAGORIN) για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε αναθέτοντας σε μένα και στον Διονύση Βαλασσά την καταγραφή της ιστορίας των 100 ετών αδιάλειπτης λειτουργίας μια συνεταιριστικής οργάνωσης που φτιάχτηκε με τα τσαπιά και με τα θκέλια και ποτίστηκε με ιδρώτα ανώνυμων και επώνυμων Ζαγοριανών ανδρών και γυναικών. Σ’ αυτούς όλους αφιερώνεται αυτή η βράβευση. Η δουλειά βέβαια αυτή είναι συλλογική και τους ευχαριστώ όλους για αυτό. Ειδικά το προηγούμενο και το νύν Δ.Σ.. Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον Διονύση Βαλασσά, τον Αντώνη Λάσκο, τη Δέσποινα Βαρούτα, τον Αντώνη Πολίτη, τη Σοφία Ξυνογαλά και τον Βασίλη Αγιοπετρίτη, την Αποστολία Παλάσκα και τις εκδόσεις Παλμός.

Ποια μεθοδολογία ακολουθήσατε στο συγκεκριμένο έργο;

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι ένα κράμα αξιοποίησης αρχειακής εθνογραφίας, «συνομιλίας» με το ίδιο το αρχειακό υλικό, επιτόπιας έρευνας, προφορικής ιστορίας και ποιοτικής έρευνας. Συνολικά, σε επίπεδο μεθοδολογίας, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω διαδικασίες συγγραφής και για κάθε κεφάλαιο υιοθετήθηκε η ακόλουθη δομή: α) Πολιτικό – οικονομικό πλαίσιο της εποχής, με τα γεγονότα και την εναλλαγή κυβερνήσεων. β) Σύντομη εισαγωγή σε κάθε δεκαετία, σε σχέση με τους σταθμούς της Οργάνωσης ή με τα γεγονότα που παρουσιάζει το αντίστοιχο κεφάλαιο – περίοδος. γ) Συσχέτιση του πολιτικού – οικονομικού πλαισίου με γεγονότα που επηρέασαν άμεσα ή έμμεσα τον Συνεταιρισμό. δ) Παρουσίαση των γεγονότων μέσα από τα πρακτικά Γενικών Συνελεύσεων, Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου. ε) Αντιστοίχηση ιστορικών περιόδων με τις καταγεγραμμένες προφορικές μαρτυρίες. στ) Ενσωμάτωση πληροφοριακών επεξηγηματικών σημειωμάτων (εσωτερικά θεματικά info) και αντίστοιχων δημοσιευμάτων από τοπικές εφημερίδες. ζ) Εκτενή πληροφοριακά σημειώματα (τελικά info). η) Χρονογραμμή διατελεσάντων προέδρων του Διοικητικού Συμβουλίου και χρονογραμμή (time line) των σημαντικών γεγονότων κάθε κεφαλαίου. θ) Πηγές.

Το δίτομο έργο για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς αποτελεί μια ακόμη μεγάλη διάκριση για σας;

Ναι, είναι η 3η φορά και 2η συνεχόμενη χρονιά με το «Καυταντζόγλειο Βραβείο». Το 2014 βραβεύτηκα για πρώτη φορά για το έργο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας» με συν-συγγραφέα τον Νίκο Τσούκα. Το 2018 βραβεύτηκα για το έργο μου «Ψηφιακή Λαογραφία και Εκπαίδευση: Εμπλουτισμένα Μέσα & Καινοτόμες Προσεγγίσεις στη Διδακτική του Λαϊκού Πολιτισμού» το οποίο αποτελεί προϊόν της διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού με επιβλέπουσα καθηγήτρια την Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Τ.Ε.Π..Α.ΕΣ. Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 2019 είναι η τρίτη φορά και νομίζω ότι η τιμή ανήκει σε όλους του συντοπίτες μου.

Ζαγοριανός ερευνητής

Ο Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, είναι διδάκτορας Ψηφιακής Λαογραφίας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εχει μεταπτυχιακές σπουδές στις γραφικές τέχνες-πολυμέσα και στα σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης και παραγωγής διδακτικού υλικού, ενώ έχει σπουδάσει Πληροφορική, Παιδαγωγικά και Ελληνικό Πολιτισμό.

Επιπρόσθετα είναι μέλος Σ.Ε.Π. του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο ΜΠΣ «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης έχει ολοκληρώσει την μεταδιδακτορική διατριβή του στο Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τίτλο: «Αρχειακή Εθνογραφία και Αναγνώσεις σε Ψηφιακό Περιβάλλον: «Συνομιλώντας» με τα Αρχεία των Πηλιορειτών Εν Αιγύπτω», ενώ το διάστημα αυτό εκπονεί τη νέα μεταδιδακτορική του έρευνα με τίτλο: «Από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας: Αρχειακή Εθνογραφία μέσα από τις μνήμες και τα αρχεία του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου