ΤΟΠΙΚΑ

Τρεις ιδέες, τρία καινοτόμα σχέδια, τρεις λύσεις από ομάδες φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

τρεις-ιδέες-τρία-καινοτόμα-σχέδια-τρε-820969

Διακρίθηκαν για τις καινοτόμες προτάσεις τους σε θέματα υγείας στο πλαίσιο των Ημερών Καινοτομίας – Η CryptoCare στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με ομάδες από 31 χώρες

Ενα δαχτυλίδι ή βραχιόλι, που εμποδίζει τον χρήστη εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού να αγγίζει συχνά το πρόσωπό του… Μία εφαρμογή, που αποσκοπεί στη μείωση της μοναξιάς και στη δικτύωση των φοιτητών με κοινό ενδιαφέρον τη γυμναστική στην περίοδο της καραντίνας, οπότε και τα γυμναστήρια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους… Εμπνευση σε φοιτητές για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην υγεία μέσα από καινοτόμες ιδέες δίνει ο COVID-19 κι όχι μόνο. Φοιτητές είναι εκείνοι που δημιούργησαν πλατφόρμα, που προορίζεται για χρήση από άτομα που λαμβάνουν αυξητική ορμόνη και έρχεται να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της χορήγησής της αποσπώντας μάλιστα το πρώτο βραβείο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Και οι 70 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ήταν υπέροχοι στις «Ημέρες Καινοτομίας» για την υγεία (i-Days) του ΕΙΤ Health. Επί τρεις συνεχόμενες ημέρες 70 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατέθεσαν τις δημιουργικές τους ιδέες, συζήτησαν, ανέπτυξαν γόνιμο διάλογο και με τα καινοτόμα σχέδιά τους επιχείρησαν να δώσουν λύσεις σε πραγματικές προκλήσεις στον χώρο της υγείας.

Οι Ημέρες Καινοτομίας ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου. Διοργανώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού θεσμού Innovation Days του δικτύου ΕΙΤ Health.

Η καινοτομία στην υγεία

Οι Ημέρες Καινοτομίας (i-Days) του EIT Health προωθούν την καινοτομία στην υγεία με την ενεργή συμμετοχή και εκπαίδευση φοιτητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη. Από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 25 Νοεμβρίου, συνεργάτες από έξι EIT Health Co-Location Centers και 13 RIS Hubs, φιλοξενούν τον θεσμό σε περισσότερα από 30 σημεία σε όλη την Ευρώπη, διαδικτυακά ή /και με φυσική παρουσία.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν, 70 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σχημάτισαν 19 ομάδες και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις στην υγεία, σε στενή συνεργασία και υπό την καθοδήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών και ειδικών συμβούλων.

Οι τρεις νικητές

Την τελευταία ημέρα οι 19 ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες-λύσεις τους σε πραγματικές προκλήσεις στην υγεία, αξιολογήθηκαν και αναδείχθηκαν τρεις νικήτριες ομάδες.

Την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα CryptoCare. Οι Λυδία Νέγκα, Γιώργος Γκέτσιος, Ζωή Τσιτόγλου «απάντησαν» σε πρόκληση της βιοπληροφορικής με μια blockchain-based πλατφόρμα η οποία προορίζεται για χρήση από άτομα τα οποία λαμβάνουν αυξητική ορμόνη.

Στη δεύτερη θέση κατατάχθηκε η ομάδα FitFinder. Οι Αντωνία Σακελλαρίου, Κλειώ Γκουντζομήτρου, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών) δημιούργησαν μια εφαρμογή που παροτρύνει τους φοιτητές να γυμναστούν με ή χωρίς κάποιον γυμναστή.

Τέλος την τρίτη θέση κατέλαβε η ομάδα Immortal. Οι Σπύρος Κοντογιάννης, Κυριάκος Καρασακαλίδης, Αλέξανδρος Σταμούδης, μηχανολόγοι μηχανικοί) δημιούργησαν ένα προϊόν τεχνολογίας (δαχτυλίδι ή βραχιόλι) που αποτρέπει το χρήστη από το να αγγίζει συχνά το πρόσωπό του.

Οι τρεις ομάδες θα πάρουν χρηματικό έπαθλο, από το EIT Health, ενώ η ομάδα CryptoCare που κατέκτησε την πρώτη θέση θα διαγωνιστεί στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του θεσμού, στις 5 Δεκεμβρίου, όπου θα κριθούν οι ιδέες των αντίστοιχων νικητών από 31 χώρες.

Η ομάδα αξιολογητών και ειδικών συμβούλων αποτελούνταν από τους: Γιώργο Μέγα (ΕΚΤ), Bαρβάρα Βασιλάκη (ΕΚΤ), Άγγελο Αγγελίδη (ΕΚΤ), Αθανάσιο Κακαρούντα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Γεώργιο Σταμπουλή (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Χαράλαμπο Καρανίκα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Δώρα Τραχανά (Uni.Fund), Αθανάσιο Χαρέμη (ΕΚΤ), Νικόλαο Μανιαδάκη (ΕΚΤ), Καίτη Μηλιώνη (εταιρεία Myhabeats), Γεώργιο Δαφούλα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Αλέξη Φουρλή (εταιρεία Vidavo), Λυδία Παπαδάκη (EIT Climate), Σοφία Βασιλειάδου (εταιρεία Wellics).

Επένδυση στα καλύτερα ταλέντα

Το EIT Health είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στο τομέα της υγείας. Με περισσότερους από 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών του τομέα υγείας σε όλη την Ευρώπη, επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της, διευκολύνοντας την παραγωγή καινοτόμων ιατρικών προϊόντων εντός της ΕΕ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες στην υγεία και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology, EIT).

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.

Ψυχή του ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι οι Γιώργος Μέγας, σύμβουλος καινοτομίας στο ΕΚΤ και συντονιστής του ελληνικού κόμβου του EIT Health, Βαρβάρα Βασιλάκη, σύμβουλος καινοτομίας στο EKT, και Άγγελος Αγγελίδης, συντονιστής του Enterprise Europe Network – Hellas και της ομάδας συμβούλων καινοτομίας στο ΕΚΤ.

Μία πλατφόρμα, μία εφαρμογή, ένα δαχτυλίδι…

CryptoCare

Η ιδέα των τριών φοιτητών αφορά στην υλοποίηση μίας blockchain-based πλατφόρμας η οποία προορίζεται για χρήση από άτομα τα οποία λαμβάνουν αυξητική ορμόνη, διασφαλίζοντας ότι η συνιστώμενη δοσολογία θα έχει χορηγηθεί ολόκληρη πριν την παραλαβή νέας ποσότητας του φαρμάκου. Θα καταχωρούνται επίσης με ασφαλή και ιδιωτικό τρόπο οι τακτικές μετρήσεις που πραγματοποιούν τα άτομα σε αγωγή, ώστε να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα χορήγησης της ορμόνης. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι εύκολα επεκτάσιμη για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για οποιοδήποτε φάρμακο/ορμόνη χορηγείται με πρωτόκολλο παρόμοιο με την αυξητική ορμόνη.

FitFinder

Πρόκειται για μια εφαρμογή που παροτρύνει τους φοιτητές να γυμναστούν με ή χωρίς κάποιον γυμναστή. Η εφαρμογή αποσκοπεί στη μείωση της μοναξιάς που νιώθουν οι φοιτητές, μέσω της σύνδεσής τους με άλλα άτομα που έχουν τον ίδιο σκοπό – δηλαδή τη γυμναστική. Μέσω ενός φιλικού μενού ενισχύει την κοινωνική δικτύωση, ενώ ενθαρρύνει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Immortal

H ιδέα αφορά ένα προϊόν τεχνολογίας (δαχτυλίδι ή βραχιόλι) που αποτρέπει τον χρήστη από το να αγγίζει συχνά το πρόσωπό του, εν μέσω πανδημίας, ενώ παράλληλα συλλέγει μία σειρά δεδομένων σχετικών με τη χρήση του (μέσω αισθητήρων κίνησης).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου