ΤΟΠΙΚΑ

Μητροπολίτης Ιγνάτιος: «Όχι σε νέο lock down στους Ιερούς Ναούς»

μητροπολίτης-ιγνάτιος-όχι-σε-νέο-lock-down-σ-829861

«Εάν καθένας κάνει αυτό που πρέπει, δεν θα χρειαστεί lock down»

Στην ανάγκη τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας τάσσεται ευθαρσώς ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, καθιστώντας σαφές ότι οι ναοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν από τους ιερείς, ακόμη κι αν υπάρξει η πιθανότητα δεύτερου lock down, το οποίο απεύχεται.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή το αυριανό μήνυμα, που θα διαβαστεί στους ναούς της μητροπολιτικής περιφέρειας, με το πλήρες κείμενο να δημοσιεύεται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της Κυριακής, ο κ. Ιγνάτιος επανέλαβε τις θέσεις του, σχετικά με την τήρηση των μέτρων και τις υποδείξεις των ειδικών.

Απαντώντας στο ερώτημα αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lock down, μετά τις δραματικές στιγμές που βίωσαν κληρικοί και λαϊκοί στην καραντίνα που επιβλήθηκε στην αρχή της πανδημίας, ο κ. Ιγνάτιος κατέστησε σαφές ότι «δεν θα κλείσουν οι ναοί επ’ ουδενί όπως και την πρώτη φορά. Εμείς θα λειτουργούμε στους ναούς. Το αν θα επιτρέπεται ή όχι στους ανθρώπους, δεν είναι θέμα δικό μας, στην περίπτωση που υπάρχει lock down. Ενα είναι βέβαιο, ότι θα λειτουργούν από τους ιερείς».

Με το ζήτημα της θείας μετάληψης να μπαίνει και πάλι στο «μικροσκόπιο», προκαλώντας συζητήσεις και αντικρουόμενες απόψεις, ο κ. Ιγνάτιος αποφάνθηκε αυτολεξεί: «Από μας δεν συζητιέται αυτό το θέμα. Εμείς θα κοινωνούμε τους ανθρώπους κανονικά, εφόσον θα είναι στο ναό».

Με τη χρήση της μάσκας να αποτελεί το βασικό «όπλο» στη «φαρέτρα» της αντιμετώπισης της διασποράς της πανδημίας, ο κ. Ιγνάτιος επανέλαβε τις θέσεις που διατύπωσε από την πρώτη στιγμή. «Αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι άνθρωποι και να πειστούν να φορούν τη μάσκα παντού, ακόμη και μέσα στους ναούς» είπε, για να προσθέσει ότι «το ταπεινό φρόνημα του πιστού επιβάλλει να κάνει ότι κάνουν και οι υπόλοιποι. Και μόνο για ταπείνωση, θα πρέπει όλοι να φορούν μάσκα».

Σε ευθεία γραμμή με τις απόψεις που αφορούν την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος μίλησε ευθύς εξαρχής για την ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει να κλείσουν οι ναοί, εάν και εφόσον τεθεί, βεβαίως, τέτοιο θέμα, διευκρινίζει. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «εάν ο καθένας κάνει αυτό που πρέπει, και πρώτα εμείς οι πιστοί, δεν θα χρειαστεί δεύτερο lock down».

Το μήνυμα του κ. Ιγνατίου, που θα διαβαστεί αύριο στους ναούς, με την παραίνεση για τήρηση των μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της νηστείας και προσευχής, έχει βαρύνουσα σημασία, με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος να σχολιάζει: «Νομίζω ότι όλοι ζούμε σε μια ατμόσφαιρα που επιβάλλει να έχουμε μια κοινή στάση απέναντι σε αυτό το θέμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου