ΤΟΠΙΚΑ

Παγωμένη η αγορά του Βόλου

παγωμένη-η-αγορά-του-βόλου-445197

Συγκρατημένοι οι καταναλωτές ~ Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ειδών διατροφής διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η αγορά του Βόλου, με τους επαγγελματίες να εκφράζουν σε όλους τους τόνους την αγωνία τους για την κατακόρυφη πτώση της κίνησης. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ενόψει δημοψηφίσματος έχει καταστήσει εξαιρετικά συγκρατημένους τους καταναλωτές, οι οποίοι περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία. Η εικόνα που παρουσίαζε χθες η αγορά ήταν παγωμένη, με λιγοστούς καταναλωτές να διαβαίνουν τις πόρτες των καταστημάτων, προκειμένου να προμηθευτούν τα αναγκαία είδη διατροφής για το καθημερινό τραπέζι της οικογένειας. Δεκάδες επαγγελματίες κατέθεσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις σκέψεις και των προβληματισμό τους, εκφράζοντας την ευχή, να ξεπεραστούν σύντομα οι δυσκολίες που υπάρχουν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η υποτονική κίνηση παρατηρείται σε όλο το φάσμα της εμπορικής ζωής, εντείνοντας την ανησυχία των επαγγελματιών. «Είναι δύσκολη η κατάσταση για την αγορά, αλλά η ζωή δεν σταματάει και θα συνεχίσουμε την πορεία μας ως επαγγελματίες», όπως αναφέρει ο Σταμάτης Σπηλιόπουλος, ο οποίος εργάζεται σε κατάστημα πώλησης κοτόπουλων και αυγών. Ο ίδιος κάνει λόγο για «πτωτική τάση της αγοραστικής κίνησης», ενώ προσθέτει ότι: «βάσει των αναγκών του κόσμου διαμορφώνεται η κίνηση». Η πτωτική τάση στην κίνηση άρχισε να γίνεται αισθητή από χθες, με μερίδα των καταναλωτών να διατυπώνει την δυσαρέσκειά του ενώ άλλοι διατηρούν την αισιοδοξία τους, συνεχίζοντας με τους ίδιους ρυθμούς την καθημερινότητά τους. «Είναι πρωτόγνωρο αυτό που βιώνουμε, αλλά διατηρούμε την αισιοδοξία μας», υπογραμμίζει ο ίδιος επαγγελματίας.

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στα οπωροπωλεία, ενώ όπως αναφέρουν ο Βασίλης Τσιβίκης και ο Βασίλης Ρίτσιος, συνιδιοκτήτες κεντρικού οπωροπωλείου, όλα κυλούν κανονικά, ο κόσμος ψωνίζει τα της ημέρας, χωρίς υπερκαταναλωτική διάθεση, και λίγο πιο περιορισμένα από άλλες φορές. Οι δύο επαγγελματίες αναφέρουν ότι αναμφίβολα έχει επηρεαστεί η ψυχολογία του κόσμου, ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για όλους, διατηρώντας, παράλληλα, την αισιοδοξία τους. «Αν δεν είσαι αισιόδοξος δεν μπορείς να κερδίσεις κάτι», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο ιχθυέμπορος Λευτέρης Ξηρακιάς επισημαίνει ότι η κίνηση παρουσιάζει σημαντική πτώση τις τελευταίες μέρες, λόγω της αβέβαιης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί για όλους. Παρόλα ταύτα ο Βολιώτης ιχθυέμπορος διατηρεί την ψυχραιμία και την αισιοδοξία του, και αναμένει τις εξελίξεις. «Κάνουμε υπομονή μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση, αλλά το ζήτημα είναι τι θα γίνει μετά», επισημαίνει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι: «θέλω να πιστεύω ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, διότι βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο αλλά είμαστε στον πρωτογενή τομέα, που αντιπροσωπεύει το άμεσο προϊόν που έχει ανάγκη ο καταναλωτής».

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει την κατάσταση η Χρυσάνθη Τσιβίκη, ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ, η οποία κάνει λόγο για περιορισμένη κίνηση, με τους καταναλωτές να ψωνίζουν τα απολύτως αναγκαία. Το κλίμα αβεβαιότητας επηρεάζει τους πάντες «δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, όλοι νιώθουμε ανησυχία, διότι οι εξελίξεις δημιουργούν μια αλυσίδα που επηρεάζει τους πάντες. Οι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν αν αύριο θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την πορεία τους, ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων», όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Παρά την μείωση που παρουσιάζει η κίνηση των τελευταίων ημερών, η ίδια επαγγελματίας δηλώνει απερίφραστα την αισιόδοξη σκέψη της, τονίζοντας ότι: «αν δεν ήμασταν αισιόδοξοι, κάθε μέρα θα ήταν χειρότερη».

Περιορισμένες αγορές

Περιορισμένη είναι, την ίδια στιγμή, η κίνηση στα αρτοποιεία, ενώ όπως αναφέρει η Ρένα Γερονικολάου: «ο κόσμος είναι επιφυλακτικός και αγοράζει μικρότερες ποσότητες ψωμιού. Παλιότερα αγόραζαν ένα τουλάχιστον κιλό, ενώ τώρα μισό κιλό με πολύ μεγάλη δυσκολία πολλές φορές», αναφέρει η ίδια, σκιαγραφώντας την αντιστοιχία μεταξύ του «τότε» και του «τώρα». Οι περισσότεροι καταναλωτές, ιδιαιτέρως οι συνταξιούχοι, αγωνιούν, όπως αναφέρει η κ. Γερονικολάου, η οποία εκφράζει την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Η Αννα Χατζηνικολάου, ιδιοκτήτρια κεντρικού αναψυκτήριου κάνει λόγο για πολύ μικρή κίνηση, η οποία παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση τις δύο τελευταίες, κυρίως, μέρες. «Ο κόσμος δεν ψωνίζει ούτε ένα νερό, ούτε μια τυρόπιτα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια επαγγελματίας, τονίζοντας παράλληλα ότι: «ορισμένοι αγοράζουν ένα τοστ ή ένα κομμάτι πίτσα δια δύο, ενώ παλιότερα αγόραζαν διάφορα είδη και για την οικογένειά τους». Ο προβληματισμός είναι έντονος κι όπως υπογραμμίζει η κ. Χατζηνικολάου: «αν δεν γίνει άμεσα κάτι, θα επιδεινωθεί η κατάσταση». Στο μεταξύ, αυξάνονται τα αιτήματα Βολιωτών για εξασφάλιση τροφής. «Σε καθημερινή βάση μου ζητούν κάτι για να φάνε δεκάδες άνθρωποι και με λυπεί το γεγονός ότι πολλές οικογένειες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση» αναφέρει η ίδια.

Σχετική κινητικότητα παρατηρείται, τέλος, και στα κρεοπωλεία, «λόγω της αβεβαιότητας που νιώθει ο κόσμος», επισημαίνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών της περιοχής μας, Αντώνης Κανελλόπουλος. Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Κανελλόπουλος δηλώνει ότι εναρμονίζεται πλήρως με τη θέση που έχει εκφράσει η γενική συνομοσπονδία επαγγελματιών και βιοτεχνών Ελλάδος δια του κ. Καββαθά, τονίζοντας ότι: « πρέπει να κοιτάξουμε τη μελλοντική πορεία της χώρας και να έρθουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου