ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κλίμα κατάνυξης στη Σκιάθο

κλίμα-κατάνυξης-στη-σκιάθο-574610

Ζωντανά παραμένουν τα έθιμα της Μ. Εβδομάδας στο νησί του Παπαδιαμάντη

Κατανυκτικό κλίμα επικρατεί στο νησί του Παπαδιαμάντη όπου σήμερα, πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, τα παιδάκια του νησιού κόβουν λουλούδια από τις αυλές για να στολιστεί ο επιτάφιος, ο οποίος στολίζεται το πρωί στο νάρθηκα του ναού, ενώ τελείται η Ακολουθία των μεγάλων ωρών. Στη διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής, παράλληλα, οι ναοί του νησιού παραμένουν ανοιχτοί προκειμένου να προσκυνήσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σκιάθου τον επιτάφιο.

Πλήθος κόσμου συρρέει, παράλληλα, στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, που αποτελεί πόλο έλξης για πολύ κόσμο, ντόπιους αλλά και επισκέπτες του νησιού.

Η Ακολουθία στη Σκιάθο αρχίζει στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου και η περιφορά του επιταφίου πραγματοποιείται στις 4 τα ξημερώματα, σε όλη την πόλη της Σκιάθου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συναντώνται οι επιτάφιοι, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές, αλλά προπορεύεται ο επιτάφιος της κάτω ενορίας και κατόπιν, πιο πίσω ακολουθεί ο επιτάφιος της πάνω ενορίας, συνοδεία πλήθους κόσμου, που ακολουθεί την περιφορά.

Εξίσου ξεχωριστή είναι η τελετουργία που είναι ταυτισμένη με την επιστροφή του επιταφίου στον Ναό, καθώς πραγματοποιείται αναπαράσταση της εις άδου καθόδου. Παίρνει ο ιερέας στα χέρια του το σώμα του Χριστού, κρατώντας το πάνω από το κεφάλι του και προχωράει στην κλειστή πύλη του Ναού, την οποία κρούει τρεις φορές λέγοντας «άρατε πύλας» και απαντά μέσα από τον Ναό ο επίτροπος, ο οποίος αναπαριστά τον άδη, απαντώντας «τις εστίν ούτος». Η τελετουργία επαναλαμβάνεται τρεις φορές και την τρίτη φορά, ο ιερέας ανοίγει την πόρτα και εισέρχεται στον Ναό ο Επιτάφιος.

Τα έθιμα της Σκιάθου είναι μοναδικά σε όλη την Ελλάδα κι όσοι έχουν βιώσει την τελετουργία της Μεγάλης Εβδομάδας, συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι καταγράφεται ανεξίτηλα στη μνήμη, προκαλώντας έντονη συγκίνηση σε όλους.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου