ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Πράσινο φως» για τον αερολιμένα της Σκιάθου

πράσινο-φως-για-τον-αερολιμένα-της-σ-574052

Αρχίζουν συζητήσεις με τη Fraport που είχε καταθέσει προσφορά για 14 αεροδρόμια

Το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την κοινοπραξία της Fraport για την αξιοποίηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το αεροδρόμιο της Σκιάθου, δόθηκε τις προηγούμενες μέρες σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στόχος είναι η μεγιστοποίηση του δημόσιου συμφέροντος και η ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού του Δημοσίου στο κοινοπρακτικό σχήμα παραχώρησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας της Fraport, συμφερόντων του γερμανικού Δημοσίου και της Slentel του Ομίλου Κοπελούζου, για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά που κατέθεσε το σχήμα Fraport – Slentel στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει την εφάπαξ καταβολή 1,23 δισ. ευρώ, μίσθωμα 1,36 δισ. ευρώ για το σύνολο της παραχώρησης και 6,3 δισ. ευρώ για το Δημόσιο, ως μερίδιο από τα κέρδη.

Παράλληλα, η κοινοπραξία αναλαμβάνει τη δέσμευση να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων, εκ των οποίων έργα ύψους 330 εκατ. ευρώ θα πρέπει να γίνουν εντός τεσσάρων ετών.

Στόχος είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν μία καταρχήν συμφωνία, λόγω και του πιεστικού χρονοδιαγράμματος, που συνδέεται και με τη διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.

Το ελληνικό Δημόσιο, στη διαπραγμάτευση που ξεκινά, θέτει πλέον δύο ελάχιστα απαιτούμενα. Αφενός, τη μείωση του χρόνου παραχώρησης, που -σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη- είναι 40 έτη με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 10 χρόνια, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί μια περίοδο 25-30 ετών. Αφετέρου, τη διασφάλιση της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του σχήματος παραχώρησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου