ΤΟΠΙΚΑ

Τριάντα επτά χρόνια έρευνας

τριάντα-επτά-χρόνια-έρευνας-836187

Συνταξιοδοτήθηκε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογου

Τριάντα επτά χρόνια ευδόκιμης θητείας συμπλήρωσε η Δρ Aργυρούλα Δουλγέρη -Iντζεσίλογλου, η οποία συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα, αφού υπηρέτησε ως Προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της ενιαίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Η κ. Ιντζεσίλογλου, η οποία αφιέρωσε πολύ χρόνο στην αρχαιολογική έρευνα και μελέτη, παράλληλα με το διοικητικό της έργο, ολοκλήρωσε τη θητεία της την 31η Δεκεμβρίου του 2014, έχοντας συμπληρώσει έναν μεγάλο, ευδόκιμο κύκλο υπηρεσιακής και επιστημονικής δράσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η νυν Επίτιμη Διευθύντρια της Eφορείας Aρχαιοτήτων Μαγνησίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του εκεί Aριστοτελείου Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας το πτυχίο του Τμήματος Αρχαιολογίας και Tέχνης. Εκανε τριετείς μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Lumière-Lyon II στη Λυών της Γαλλίας. Eίναι Διδάκτωρ του Iστορικού-Aρχαιολογικού Tμήματος του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Yπηρέτησε αρχικά ως συμβασιούχος Αρχαιολόγος στην IE’ Eφορεία Προϊστορικών και Kλασικών Aρχαιοτήτων Λάρισας (1977-1979) και στη συνέχεια μετά από την επιτυχία της στο Διαγωνισμό για την πρόσληψη Aρχαιολόγων στην Aρχαιολογική Yπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού τοποθετήθηκε ως Επιμελήτρια Aρχαιοτήτων στην IΓ’ Eφορεία Προϊστορικών και Kλασικών Aρχαιοτήτων Bόλου (1980), διατελώντας Προϊσταμένη της για μια δεκαετία (1984-1994).

Tον Oκτώβριο του 2003 τοποθετήθηκε ως πρώτη Διευθύντρια στο νεοσυσταθέν Aρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών του Yπουργείου Πολιτισμού, με έδρα το Bόλο, αναλαμβάνοντας την οργάνωσή του εκ του μηδενός και θέτοντας τους πρώτους επιστημονικούς στόχους του. Tον Aπρίλιο του 2006 τοποθετήθηκε και πάλι ως Προϊσταμένη στη IΓ΄ Eφορεία Προϊστορικών και Kλασικών Aρχαιοτήτων Bόλου. Μετά τη δημοσίευση του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ορίστηκε στις 27-10-2014 ως Προϊσταμένη της ενιαίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας μέχρι τη συνταξιοδότησή της.

Εχει ασχοληθεί συστηματικά με ανασκαφές, έρευνες και μελέτες κυρίως στην περιοχή των αρχαίων Φερών (σημερινού Bελεστίνου) και των νησιών των Bορείων Σποράδων (Σκιάθου, Σκοπέλου, Aλοννήσου). Tα ιδιαίτερα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν την αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική εποχή. Εχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή και τοπικά συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί πολλές επιστημονικές μελέτες της σε Aρχαιολογικά Περιοδικά και Πρακτικά Συνεδρίων.

Πολυετής δράση

Στη διάρκεια της πολυετούς επιστημονικής της θητείας, ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τον αρχαιολογικό χώρο Βελεστίνου, οργανώνοντας με τους συναδέλφους της, πιο συστηματικά τη διενέργεια των σωστικών ανασκαφών. Πρόταση της ίδιας είναι η

δημιουργία του Αρχαιολογικού-Ιστορικού Πάρκου Φερών-Βελεστίνου, ενώ συνετέλεσε ώστε να ενταχθούν στο Γ’ ΚΠΣ και στο ΕΣΠΑ, έργα ανάδειξης μνημείων των Αρχαίων Φερών, που θα περιληφθούν στο αρχαιολογικό πάρκο. Επίσης στα νησιά των Βορείων Σποράδων, συνέβαλε αποφασιστικά στην εκ νέου ανακάλυψη, ανασκαφή και ανάδειξη του Ασκληπιείου της Αρχαίας Πεπαρήθου στη Σκόπελο, στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Σημαντικό κεφάλαιο αποτέλεσε, εξάλλου, για την ίδια η έναρξη των συστηματικών ανασκαφών στην Κεφάλα της Σκιάθου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς επίσης η συνολική προβολή των αρχαιολογικών χώρων της Σκιάθου.

Τα συναισθήματα λόγω συνταξιοδότησης «είναι ανάμεικτα και δεν μπορείς να τα εκφράσεις με μια λέξη» υπογραμμίζει η κ. Ιντζεσίλογλου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή την συνταξιοδότησή της. «Εργάστηκα όσο το δυνατόν περισσότερο, με πολλή αγάπη και αφοσίωση στο αντικείμενο της δουλειάς μου, με προσήλωση στο καθήκον, τήρησα κατά γράμμα τη νομοθεσία, προσέφερα ότι καλύτερο μπορούσα, και σίγουρα υπάρχουν πολλά, τα οποία θα ήθελα ακόμη να κάνω, αλλά δεν πρόλαβα. Υπάρχουν άξιοι συνάδελφοι στην Εφορεία που θα συνεχίσουν με ζήλο το έργο αυτό, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την μακροχρόνια αγαστή συνεργασία. Από την πλευρά μου θα συνεχίσω να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις, στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και μελέτης των περιοχών που είχα ασχοληθεί και εν ενεργεία, δηλαδή της περιοχής των Αρχαίων Φερών-Βελεστίνου και των νησιών των Βορείων Σποράδων» όπως αναφέρει η ίδια.

Σχολιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι, αλλά και την εξέλιξη του τομέα, τον οποίο υπηρέτησε επί πολλά χρόνια, η πρόσφατα συνταξιοδοτηθείσα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, εκφράζει την πεποίθηση ότι «χάρη στο ζήλο, την αγάπη, την αφοσίωση που δείχνουν όχι μόνον οι αρχαιολόγοι, αλλά όλοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, όλων των κλάδων, θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο της επιστημονικής μελέτης, προστασίας και ανάδειξης, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είμαι αισιόδοξη, καταλήγει η κ. Ιντζεσίλογλου, γιατί πιστεύω στο ανθρώπινο δυναμικό».

Αυξημένη επισκεψιμότητα στο Μουσείο

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά είναι, στο μεταξύ, η επισκεψιμότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, που μεταφράζεται σε 32.000 επισκέπτες, περίπου, το 2014. Η κ. Ιντζεσίλογλου χαρακτηρίζει «μεγάλο επίτευγμα» την κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας, η οποία την προηγούμενη χρονιά άγγιξε τα 30.000 άτομα. «Το γεγονός αυτό είναι το καλύτερο κατευόδιο για μένα» υπογραμμίζει η ίδια. Στο σημείο αυτό, η Επίτιμη Διευθύντρια της Eφορείας Aρχαιοτήτων Μαγνησίας επισημαίνει ότι «οφείλονται πολλά κυρίως στην προθυμία, το ζήλο, την ευγένεια και την εργατικότητα των Φυλάκων Αρχαιοτήτων, οι οποίοι συνετέλεσαν αποφασιστικά ώστε να έχουμε το 2014 τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα που έχει σημειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία στο Μουσείο του Βόλου».

Οι επισκέπτες είναι κυρίως μαθητές σχολείων, πάρα πολλοί τουρίστες που ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοια, γκρουπ Ελλήνων και ξένων εκδρομέων, αλλά και πολλοί μεμονωμένοι πολίτες. «Οι κόποι δεν πηγαίνουν χαμένοι και ελπίζω ότι αυτή η ανοδική πορεία με τη μεγάλη επισκεψιμότητα θα συνεχιστεί και κάθε χρόνο θα είναι ακόμη μεγαλύτερη» τονίζει η κ. Ιντζεσίλογλου. Το Μουσείο λειτουργεί όλο το χρόνο με διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, γεγονός που διευκολύνει όσους επιθυμούν, να δουν από κοντά τα αρχαιολογικά εκθέματα, που κοσμούν τις αίθουσές του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου