ΤΟΠΙΚΑ

Δημήτρης Παπαιωάννου: «Κυβέρνηση ελπίδας για το λαό»

δημήτρης-παπαιωάννου-κυβέρνηση-ελπ-836180

Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή

«Η επερχόμενη κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρός μας, θα είναι μια κυβέρνηση στην οποία όλοι οι Ελληνες θα αναγνωρίζουν τον εαυτό τους. Η αυτοδυναμία όμως, είναι απαραίτητη για να εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας» τονίζει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία Δημήτρης Παπαιωάννου.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Γενάρη;

Ολα δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορικών διαστάσεων ανατροπή. Για πρώτη φορά, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη (με την εξαίρεση της Κύπρου), ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα σημειώσει μια μεγάλη εκλογική νίκη. Είναι πολύ δύσκολο να σας απαντήσω με κατηγορηματική βεβαιότητα στο ερώτημα περί της αυτοδυναμίας, επειδή η επίτευξη της εξαρτάται και από τον αριθμό των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη Βουλή. Ολα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτησή της. Με την ευκαιρία, θέλω να τονίσω πως ο στόχος αυτός δεν οφείλεται σε κομματικό εγωισμό, ή σε αλαζονεία. Η επερχόμενη κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρός μας, θα είναι μια κυβέρνηση στην οποία όλοι οι Ελληνες θα αναγνωρίζουν τον εαυτό τους. Η αυτοδυναμία όμως, είναι απαραίτητη για να εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας.

Το πρόγραμμά σας περιλαμβάνει όπως τονίζετε στις ομιλίες σας ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα δεκαετιών. Εχετε σκεφθεί ότι μπορεί αυτό να λειτουργήσει «ανασταλτικά» σε μία μερίδα πολιτών;

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρουστεί με την τρόικα, τα κόμματα που στηρίζουν τις μνημονιακές επιλογές και τις δυνάμεις της οικονομικής διαπλοκής είναι που τον εκτόξευσε από το 5% στα σημερινά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, ο προγραμματικός μας λόγος χαρακτηρίζεται από το ρεαλιστικό του περιεχόμενο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μην καταρρεύσει η Ε.Ε. από αυτόν που περιγράφουν οι πολιτικές που υποστηρίζουμε.

Η προοδευτική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η φορολόγηση των οικονομικά ισχυρών, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από πολιτικές τόνωσης της ζήτησης, η διαπραγμάτευση με στόχο την ριζική ανακούφιση από τον βραχνά της εξυπηρέτησης του χρέους, η περιφρούρηση του δημόσιου πλούτου, η δημοκρατική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, αποτελούν στόχους που συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Στο υποθετικό σενάριο της μη αυτοδυναμίας ποιά θεωρείται ότι είναι τα κόμματα με τα οποία θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με τα κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα, δηλαδή την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπως και με σχηματισμούς που έχουν προκύψει από την κρίση αυτών των κομμάτων και στηρίζουν την πολιτική που μας έφερε ως εδώ. Για αυτούς τους λόγους η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη. Οπως έχει αποσαφηνιστεί από πολλές δηλώσεις κεντρικών στελεχών μας η κυβέρνηση της ελπίδας μπορεί να στηριχθεί μόνο από την ψήφο δυνάμεων που αποδέχονται το πρόγραμμά μας.

Πιστεύετε ότι η διαγραφή του χρέους από μόνη της είναι ικανή να «αναστρέψει» την ελληνική οικονομία;

Οχι. Χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στην επιδίωξη της διατροφικής αυτάρκειας, στην προώθηση καινοτόμων επιχειρήσεων, στην υποστήριξη τομέων εξαγωγικού προσανατολισμού. Επιβάλλεται να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να υλοποιηθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, να προωθηθούν ενεργητικές πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, πέρα από την προφανή κοινωνική διάσταση θα ενισχύσουν σημαντικά την ζήτηση.

Είναι επιτακτική αναγκαιότητα η θεσμοθέτηση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος μέσα από το οποίο θα γίνει και αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων και θα προκύψουν μεγάλα έσοδα για το κράτος.

Η ενίσχυση του κοινωνικού τομέα της παραγωγής, πέρα από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς προσανατολισμούς της νέας κυβέρνησης.

Πέρα από την οικονομία, σε ποιους άλλους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα από αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής του πολίτη;

Χρειάζονται μεγάλες τομές στην λειτουργία της κρατικής μηχανής. Για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος μας πρέπει να αλλάξει ριζικά η δημόσια διοίκηση στην κατεύθυνση του δημοκρατικού προγραμματισμού, της αποτελεσματικότητας, της εξυπηρέτησης των πολιτών, της μείωσης της γραφειοκρατίας, της αξιοκρατίας, του ξεριζώματος του καθεστώτος εξάρτησης από τα κόμματα και της δημιουργίας στρατού ημετέρων.

Καμία μεγάλη αλλαγή δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας. Η δημιουργία θεσμών λαϊκής συμμετοχής όπως είναι τα δημοψηφίσματα, ή εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και πόρων στην αυτοδιοίκηση, η συνταγματική θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, αποτελούν βασικές κατευθυντήριες γραμμές που θα χαρακτηρίσουν το αυριανό κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η καταπολέμηση της διαπλοκής στα μεγάλα ΜΜΕ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον αληθινό εκδημοκρατισμό του πεδίου της ενημέρωσης.

Προσωπικά, ποιόν στόχο έχει θέσει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ως υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας;

Φιλοδοξία μου αποτελεί το να καταφέρω να καταφέρω να συμβάλω στον μέγιστο βαθμό που μπορώ στην μεγάλη συλλογική προσπάθεια για τη νίκη των δυνάμεων της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου