Ευθύνη όλων μην προκαλούμε την τύχη μας

ευθύνη-όλων-μην-προκαλούμε-την-τύχη-μα-175630

Μπροστά σε ό,τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, ακόμη και δίπλα μας στην Ιταλία, που μετρά ήδη δεκάδες θανάτους από τον κορονοϊό, είμαστε, για την ώρα, πολύ τυχεροί. Με κρούσματα, από τα οποία μόνο ένα, του 66χρονου προσκυνητή από την Ηλεία, να είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Την καλή τύχη, όμως, οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε όσο μπορούμε περισσότερο, αποφεύγοντας ξεροκεφαλιές και ετσιθελισμούς, πορευόμενοι χωρίς πανικό, αλλά με σύνεση, διότι έχουμε πρωτίστως να προστατεύσουμε τις ζωές μας, αλλά και την οικονομία μας.

Το γνωρίζουμε όλοι ότι στον τόπο μας «η κότα που γεννά τα χρυσά αβγά» είναι η τουριστική μας βιομηχανία, που κινδυνεύει να πληγεί σοβαρώς, αν δεν προσέξουμε. Ηδη έχουμε κύμα ακυρώσεων κρατήσεων, ιδίως από Κινέζους περιηγητές, οι οποίοι, επειδή ακριβώς οι ακυρώσεις τους οφείλονται σε «λόγους ανωτέρας βίας», παίρνουν πίσω, όπως δικαιούνται κατά τα διεθνώς κρατούντα, τις προκαταβολές που έχουν δώσει. Κύμα ακυρώσεων, που πλήττει ιδίως ταξιδιωτικούς προορισμούς πρώτης γραμμής, όπως Σαντορίνη, Χαλκιδική, Μύκονο και η Κρήτη.

Πέρα, όμως, από τις ακυρώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές, έχουμε και πενία κρατήσεων στις υπόλοιπες. Μίλησα με όσους γνωστούς μου τυχαίνει να είναι ξενοδόχοι και η εικόνα που εισέπραξα δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Κανονικώς πρέπει αυτή την περίοδο να έχουν φθάσει σε συγκεκριμένο επίπεδο κρατήσεων. Αντ’ αυτού, οι καταγεγραμμένες κρατήσεις είναι από λυμφατικές έως ακόμη και μηδενικές, κάτι που, αν δεν ανατραπεί, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην απασχόληση και στην οικονομία γενικώς.

Πρέπει να είμαστε όλοι όσο γίνεται προσεκτικότεροι. Να μη λειτουργούμε ως διασπορείς κρουσμάτων. Δεν είναι κατανοητό, για παράδειγμα, ο ιερέας, που διοργάνωσε την προσκυνηματική εκδρομή στα Ιεροσόλυμα, όταν δύο από τους εκδρομείς έχουν ήδη διαγνωστεί με το ιό, με τον άνδρα να είναι σε σοβαρή κατάσταση, να περιφέρεται και να δίνει συνεντεύξεις, μιλώντας για κάτι που αντιμετωπίζεται «με ένα ντεπονάκι», όπως τον άκουσα να λέει, ενώ κανονικώς θα πρέπει να βρίσκεται σε καθεστώς αν μη τι άλλο ελεγχόμενης διαβίωσης.

Είμαστε για την ώρα τυχεροί, αλλά δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας με «παλικαριές», όπως αυτές που είδαμε με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. «Πρόληψις γαρ βελτίστη πάσης θεραπείας» μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου