Γιώργος Λαμπράκης:Σε δύο μήνες καλύφθηκε κενό 2,5 ετών

γιώργος-λαμπράκηςσε-δύο-μήνες-καλύφθ-579833

Οριστικό παρελθόν αποτελούν οι «πολεμικές ανταποκρίσεις» που μετέδιδαν από το Νοσοκομείο Βόλου οι εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ. Τα τελευταία χρόνια η κάλυψη ειδήσεων στο «Αχιλλοπούλειο» είχε σχέση αποκλειστικά με την αποκάλυψη σκανδάλων, με την αποκατάσταση διαχειριστικών δυσλειτουργιών και καθώς βέβαια και με τις επικές μάχες διοίκησης και συνδικαλιστών, που αρκετές φορές έφτασαν στα άκρα.

Το νοσηρό κλίμα που καλλιεργήθηκε μπορεί να τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας καθώς όσο πιο «πικάντικη» είναι μια είδηση τόσο περισσότερο «πουλάει», ωστόσο αρκετά θέματα ουσίας έμειναν στο περιθώριο. Το νοσοκομείο, σύμφωνα με τα λεγόμενα της υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή, κινδύνεψε να αποτελέσει το μοναδικό δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλίας δίχως ούτε ένα ενταγμένο έργο στο ΕΣΠΑ, το μοναδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που τρέχει στη χώρα μας. Το κυνήγι της διαφθοράς και της ασυδοσίας που είχε καταγγείλει η προηγούμενη διοίκηση του «Αχιλλοπουλείου», φαίνεται πως συγκέντρωσε το σύνολο του ενδιαφέροντός της, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για μια σειρά ζητημάτων σχετικών με τις υποδομές και την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδρύματος.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της υφυπουργού Υγείας, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του νέου διοικητή του νοσοκομείου για τον αγώνα δρόμου που χρειάστηκε να κάνουν ώστε να πετύχουν την ένταξη έργων συνολικού προϋπολογισμού πέντε εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΣΠΑ, είναι ενδεικτικές της προσπάθειας που κατεβλήθη για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να αποτραπεί το ενδεχόμενο απαξίωσης μιας υπερσύγχρονης νοσηλευτικής μονάδας, στην οποία προσβλέπουν για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων υγείας τουλάχιστον 200.000 ψυχές! Το τρίπτυχο συνεργασία -διάθεση- αποτελεσματικότητα αποτέλεσε το μυστικό της επίτευξης ενός πραγματικού θαύματος σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι μέσα σε δύο μήνες καλύφθηκε κενό 2,5 ετών, όσο κράτησε δηλαδή η ταραχώδης περίοδος της προηγούμενης διοίκησης. Σε αυτό το διάστημα απέφυγαν να αναφερθούν τόσο η υφυπουργός και ο περιφερειάρχης, όσο και ο νέος διοικητής επειδή προφανώς θέλουν να ξεχάσουν το επεισοδιακό παρέλθουν των καταγγελιών, των καταλήψεων και των απερίγραπτων καταστάσεων στους χώρους του νοσοκομείου. Εξάλλου, δεν έχει καμία απολύτως σημασία το τι έγινε αλλά το πώς προχωράμε από εδώ και στο εξής, με δεδομένα τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα και τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών οι οποίοι δικαιούνται ένα λειτουργικό, αξιόπιστο και απόλυτα προσηλωμένο στο καθήκον του νοσηλευτικό ίδρυμα. Τα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ θα αλλάξουν άρδην τη μορφή του καθώς προβλέπεται συνολική αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε τομείς όπως ο αξονικός τομογράφος και τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης που αποτελούσαν μόνιμες πληγές. Οι νεφροπαθείς, που συνεχώς αυξάνονται, ταλαιπωρούνταν αφάνταστα από τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, ενώ οι συνεχείς βλάβες στον αξονικό τομογράφο προκαλούσαν την αγανάκτηση των ασθενών και την ίδια στιγμή επιβάρυναν τα ασφαλιστικά ταμεία. Όλες αυτές οι καταστάσεις εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν παρελθόν μέχρι το τέλος του 2014, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν οι χρονοβόροι διεθνείς διαγωνισμοί για την προμήθεια του παραπάνω εξοπλισμού.

Ετσι μετά από μια ταραχώδη περίοδο που πλήγωσε βαθιά το νοσοκομείο, οι εκκρεμότητες τακτοποιούνται και οι Μαγνησιώτες αποκτούν το νοσηλευτικό ίδρυμα που τους αξίζει. Αναρωτιόμαστε πάντως, όλα αυτά τα σκάνδαλα και οι παραβατικές συμπεριφορές που καταγγέλλονταν κατά τη διάρκεια πολύωρων συνεντεύξεων τύπου τι απέγιναν; Αξίζει, πιστεύουμε, να απαντηθεί κάποια στιγμή, πώς είναι δυνατόν ο ίδιος φορέας με τα ίδια στελέχη να σπαράσσεται μέχρι το περασμένο καλοκαίρι και λίγους μήνες μετά να επιτυγχάνει την ένταξη έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΣΠΑ με αστραπιαίες διαδικασίες;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου