Γιώργους Λαμπράκης:Εκκρεμότητες που απειλούν ανθρώπινες ζωές

γιώργους-λαμπράκηςεκκρεμότητες-που-692459

Σε μείζον ζήτημα για τον ιατρικό κόσμο της Μαγνησίας έχει αναγάγει οι τοπικός ιατρικός σύλλογος το θέμα των αυτοδίκαιων αργιών πέντε γιατρών, μεταξύ τους και ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας, που κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με ποσό 20.000 για την αγορά χειρουργικού υλικού, πριν από μια πενταετία.

Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι η απόφαση του υπουργού Υγείας, με την οποία τέθηκαν σε αργία οι πέντε γιατροί, αποσκοπεί στο να πλήξει το κύρος ενός ολόκληρου κλάδου και να μεταθέσει το ενδιαφέρον από τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολύπαθος χώρος της υγείας. Ιδίως για το Νίκο Χαυτούρα, που υπηρετεί τα τελευταία χρόνια στο Νοσοκομείο του Βόλου, δεν δέχονται ούτε σαν απειροελάχιστη πιθανότητα το ενδεχόμενο να κριθεί ένοχος από το πειθαρχικό συμβούλιο. Το τελευταίο, ζητούν να συγκληθεί άμεσα και να αποφανθεί οριστικά επί της υπόθεσης. Λέμε οριστικά γιατί σε πρώτο βαθμό ο κ. Χαυτούρας είχε απαλλαγεί των κατηγοριών. Δυστυχώς για τον ίδιο και για τη Νευροχειρουργική κλινική του «Αχιλλοπουλείου», ο υπουργός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και ενώ οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα επιστρέψει στα καθήκοντά του μετά τα γεγονότα στα τέλη Ιουλίου, ένα μήνα αργότερα αποφασίστηκε να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία μαζί με τέσσερις ακόμα συναδέλφους του που υπηρετούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Οι τελευταίες εξελίξεις αποτέλεσαν πραγματικό σοκ για τον ίδιο που εκτιμά ότι πληρώνει το τίμημα της αγωνιστικής του διάθεσης όλο αυτό το διάστημα, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων του αλλά και του Νοσοκομείου Βόλου, όπου οι κενές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό άρχισαν στις αρχές του καλοκαιριού να λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο γιατρός όχι μόνο απορρίπτει τις κατηγορίες που του προσάπτονται, καθώς θεωρεί ότι δεν είχε την παραμικρή ευθύνη για την παραγγελία του επίμαχου χειρουργικού υλικού, αλλά δηλώνει αποφασισμένος να προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να αποκαταστήσει την προσωπική και επαγγελματική του υπόληψη. Ο μόνος τρόπος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι είναι να συγκληθεί και να συνεδριάσει άμεσα το πειθαρχικό συμβούλιο έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες ή να απαλλαγούν των κατηγοριών όσοι είναι πραγματικά αθώοι και έμπλεξαν σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη περιπέτεια που μπορεί να τους κοστίσει ακόμη και την ίδια την καριέρα τους.

Αν ευσταθούν οι κατηγορίες οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και να εκδιωχθούν από το δοκιμαζόμενο χώρο της δημόσιας υγειάς. Αν όμως δεν προκύπτουν και πολύ περισσότερο αν δε στοιχειοθετούνται κατηγορίες, τότε οι εμπλεκόμενοι γιατροί πρέπει να αποκατασταθούν και να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους άμεσα χωρίς να υπάρχει η παραμικρή σκιά γύρω από το όνομά τους. Όσο καθυστερεί η σύγκλιση του πειθαρχικού και συνεχίζει να καλλιεργείται αυτό το νοσηρό κλίμα κανείς δεν κερδίζει. Ούτε καν το υπουργείο που δείχνει αποφασισμένο να βάλει τάξη σε μια χαώδη κατάσταση η οποία οδήγησε τη δημόσια υγεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το ξεκαθάρισμα του τοπίου κρίνεται απαραίτητο και μάλιστα τάχιστα και για έναν επιπλέον λόγο που κατά την άποψή μας είναι και ο πιο σημαντικός. Αυτή τη στιγμή δε λειτουργούν, στην ουσία, οι νευροχειρουργικές κλινικές στο Βόλο και τη Λάρισα. Κατά συνέπεια, αν προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό η πιο κοντινή νευροχειρουργική κλινική βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ο άνθρωπος που θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα θα πρέπει να ελπίζει μόνο σε ένα θαύμα για τη σωτηρία του. Επειδή όμως τα θαύματα σπανίζουν στις μέρες μας ας ελπίσουμε να τελειώσει άμεσα και οριστικά αυτή η ιστορία προτού θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου