Τα απόνερα μιας επεισοδιακής δωρεάς

τα-απόνερα-μιας-επεισοδιακής-δωρεάς-722366

Στη χειρότερη δυνατή συγκυρία για τη Μητρόπολη Δημητριάδος προκύπτει η σκληρή κόντρα με τον Βολιώτη αλευροβιομήχανο Κωνσταντίνο Λούλη, που τις προηγούμενες ημέρες εξαπέλυσε μύδρους κατά του Μητροπολίτη Ιγνατίου για τον τρόπο αξιοποίησης δωρεάς ύψους 100 εκατομμυρίων δραχμών το 2000. Μετά την εισαγγελική παρέμβαση στο θέμα, ο Μητροπολίτης έλυσε τη σιωπή του και απάντησε χθες σε όλες τις καταγγελίες κρατώντας ωστόσο χαμηλούς τόνους και επιχειρώντας να μη ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης. Τα όσα είπε εναντίον του τοπικού ποιμενάρχη ο πρώην διοικητής του Αγίου Όρους είναι ιδιαιτέρως σοβαρά και προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο ακόμα και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της τοπικής εκκλησίας προκύπτει ανάλογο ζήτημα και ακούγονται τέτοιους είδους χαρακτηρισμοί σε βάρος ενός ιεράρχη που, αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει με το έργο και την παρουσία του ότι είναι δραστήριος, εργατικός και αποτελεσματικός. Η πικρία που εξέφρασε ο κ. Λούλης για τον τρόπο αξιοποίησης της δωρεάς του αναφορικά στην ανέγερση ιδρύματος χρονίως πασχόντων στη μνήμη της μητέρας του ήταν τόσο έντονη που πλέον το θέμα έχει λάβει προσωπικές διαστάσεις. Τα πυρά έχει συγκεντρώσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος που συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους και να αναφέρεται με μετριοπάθεια στις καταγγελίες και την προσωπική επίθεση που δέχθηκε, αρνούμενος ωστόσο να μπει στη διαδικασία να ερμηνεύσει για ποιο λόγο επέλεξε τη δεδομένη χρονική συγκυρία ο γνωστός αλευροβιομήχανος ώστε να προβεί σε αποκαλύψεις. Γιατί δηλαδή έπρεπε να περάσουν 13 ολόκληρα χρόνια από τότε που έγινε η δωρεά προκειμένου να δημοσιοποιηθεί το θέμα και μάλιστα με το συγκεκριμένο τρόπο; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει προς το παρόν και όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα λύσουν τις διαφορές τους στις αίθουσες των δικαστηρίων. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση και έχει ζητηθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες Λούλη.

Αυτή τη στιγμή η κάθε πλευρά υποστηρίζει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και ο ουδέτερος παρατηρητής δεν είναι δυνατόν να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και μάλιστα το συντομότερο δυνατό γιατί δεν πρόκειται για τη διαμάχη δύο ιδιωτών, αλλά προσώπων με τεράστιο κύρος και σημαντική παρουσία στην τοπική κοινωνία. Ιδίως ο Μητροπολίτης Δημητριάδος που βρίσκεται σε θέση αμυνομένου, πρέπει να απαλλαγεί από κάθε σκιά, με δεδομένο το ρόλο του στην τοπική εκκλησία. Αυτή είναι ίσως η χειρότερη επίπτωση από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ότι δηλαδή σε μια περίοδο κατά την οποία ο θεσμός της εκκλησιάς πρωταγωνιστεί στα ζητήματα φιλανθρωπίας και κοινωνικής προσφοράς για τη στήριξη μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε αδιέξοδο, προκύπτουν καταγγελίες που πλήττουν το κύρος του και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις. Εκατοντάδες οικογένειες στη Μαγνησία στηρίζουν την καθημερινή τους επιβίωση στο φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Δημητριάδος, η οποία σιτίζει με διακριτικότητα και ευαισθησία πολλά από τα θύματα της οικονομικής κρίσης. Και αυτό συνεχίζει να γίνεται παρά τη δραματική μείωση δωρεών προς τους ιερούς ναούς. Ταυτόχρονα, το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες μπορεί να λειτουργήσει αποθαρρυντικά για πιθανούς νέους δωρητές που επιθυμούν να ενισχύσουν περαιτέρω το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης. Για αυτό λοιπόν απαιτείται άμεση διερεύνηση των καταγγελιών και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης που μπορεί για ορισμένους να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς τρέφει τα κατώτερα μας συναισθήματα, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια αρρωστημένη κατάσταση που κάνει κακό στην ίδια την τοπική κοινωνία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου