Γιώργος Λαμπράκης: Φαύλος κύκλος…

γιώργος-λαμπράκης-φαύλος-κύκλος-99735

Ο υποδιοικητής του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες αιφνιδιαστικά στον Βόλο, λίγα μόλις 24ωρα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Φίλιππος», που είναι σίγουρο ότι προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του όγκου του χιονιού πάνω στα δέντρα. Είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Δούκας βρέθηκε στην περιοχή και συνομίλησε με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου αμέσως μετά το πέρασμα της σφοδρής κακοκαιρίας.

Από την άλλη μεριά, τα όσα άκουσαν οι συνεταιριστές και οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων, που τον συνάντησαν, δεν πιστεύουμε ότι τους ικανοποιούν, καθώς η πολιτική του ΕΛΓΑ παραμένει ίδια, σε ό,τι αφορά στα είδη των καλλιεργειών, που αποζημιώνονται, σε περίπτωση καταστροφής από τα καιρικά φαινόμενα, ενώ και το ύψος των αποζημιώσεων δεν διαφοροποιείται προς το καλύτερο, καθώς οι οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού είναι περιορισμένες. Παρ’ ότι οι αγρότες καταβάλλουν στον ΕΛΓΑ ως ασφάλιστρα έως και το 80% των εσόδων του Οργανισμού, κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι θα αποζημιωθούν για το σύνολο των απωλειών, που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα τελευταία χρόνια οι ακραίες καιρικές συνθήκες, είτε σε ό,τι αφορά στους παγετούς, τις χιονοπτώσεις και τις πλημμύρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είτε στις χαλαζοπτώσεις κατά τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, επαναλαμβάνονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα. Παρ’ όλα αυτά, οι αγρότες εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι στα τερτίπια του καιρού και να βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς να χάνονται σε λίγες ώρες, χωρίς να υπάρχει μηχανισμός για την πλήρη αποζημίωσή τους.

Δεν είναι μόνο το χαμηλό ύψος των αποζημιώσεων, που λαμβάνουν από τον ΕΛΓΑ. Οι χρόνοι καταβολής των αποζημιώσεων είναι απελπιστικά αργοί, παρά τις προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την επίσπευσή τους. Στη Μαγνησία υπάρχουν σήμερα περιπτώσεις αγροτών, που αναμένουν έως και δύο χρόνια, προκειμένου να αποζημιωθούν. Στο μεταξύ, οι υποχρεώσεις τους τρέχουν, όπως και τα έξοδα για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, καταβάλλοντας ταυτόχρονα τα προβλεπόμενα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ.

Ο υποδιοικητής επεσήμανε χθες από τον Βόλο ότι πρέπει να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού, προκειμένου να είναι σε θέση να αποζημιώνει τους πληγέντες από τα καιρικά φαινόμενα αγρότες. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει οι αγρότες να είναι σε θέση να καταβάλλουν τα ασφάλιστρά τους και για να μπορούν να το κάνουν πρέπει ο ΕΛΓΑ να είναι συνεπής από τη δική του πλευρά. Πρόκειται, δηλαδή, για φαύλο κύκλο, που όσο δεν αποφασίζονται τρόποι και πολιτικές για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, όπως τη διεκδικούν οι αγρότες, τόσο θα διευρύνεται και θα απειλεί τη βιωσιμότητα του Οργανισμού, αλλά και του αγροτικού κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου